Latvijā

Kas notiek ar piena iepirkuma cenu? Gada laikā tā pieaugusi par teju 20%

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМолочный завод
Молочный завод - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svaigpiena iepirkuma cena 2021. gada jūnijā Latvijā samazinājās par 0,3% salīdzinājumā ar maiju, savukārt salīdzinājumā ar pērnā gada jūniju tā pieaugusi par gandrīz 20%.
RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Pēc Latvijas Zemkopības ministrijas datiem, 2021. gada jūnijā svaigpiena iepirkuma cena Latvijā bija 305,6 eiro tonnā. Eiropas Savienībā svaigpiena iepirkuma cena bija 359,5 eiro tonnā, vēsta Press.lv.
Turklāt Latvijā svaigpiena iepirkuma cena jūnijā samazinājās par 0,3%, salīdzinājumā ar maiju, taču pieauga par 19,8% salīdzinājumā ar 2020. gada jūniju.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Pasaulē
Eksperts aprakstījis nākamās globālās ekonomiskās krīzes iemeslus
Turpretī ES svaigpiena iepirkuma cena jūnijā par 0,6% palielinājās salīdzinājumā ar maiju. Bet salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga tikai par 9,4%.
Turklāt ES 2021. gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar 2020. gada attiecīgo periodu, svaigpiena iepirkuma apjoms pieaudzis par 1,8%. Latvijā šis skaitlis ir 3%. 27 ES valstu vidū Latvija ieņem astoto vietu pēc piena iepirkuma apjoma.
Tiek ziņots arī, ka 2021. gada pirmajos piecos mēnešos pilnpiena pulvera ražošana Eiropas Savienībā samazinājās par 12%, vājpiena pulvera – par 4,5%, sviesta – par 1%, dzeramā piena – par 0,6%, bet siera ražošana pieaugusi par 3%.
Toties ES sāka eksportēt par 7% vairāk siera nekā 2020. gada pirmajos piecos mēnešos. Tāpat par 20% palielinājies sviesta eksports, bet vājpiena pulvera eksports — par 1%

Cenas aug

Arī bez Zemkopības ministrijas datiem Latvijas iedzīvotāji un eksperti pievērš uzmanību cenu kāpumam ne tikai piena produktiem, bet visai pārtikai. Un eksperti domā, ka šī tendence turpināsies.
Vecrīgas iela - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Latvijā
Izīrējas un pārdodas: Vecrīga izmirst, pieprasījums zūd
Piemēram, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs prognozē strauju pārtikas cenu kāpumu, pieaugot dažādu resursu (elektrības, degvielas, gāzes) un pārtikas produktu izejvielu cenām, kā arī darbaspēka izmaksām. Pārtikas ražotāji Latvijā jau ir sajutuši izejvielu sadārdzinājumu, bet pagaidām baidās palielināt savas produkcijas cenas.
Sakarā ar notikumiem Baltkrievijā un sankciju ieviešanu sadārdzinājušies minerālmēsli. Pieaugušas būvmateriālu cenas, īpaši kokmateriālu, kas ietekmēs ražotājus, kuri izmanto paletes vai aprīko noliktavas ar starpsienām sakņaugu glabāšanai.
Izmaiņas nodokļu sistēmā daudziem rada papildu izdevumus. Arī bankas pakalpojumi sadārdzinājušies, ja uzņēmums strādā ar partneriem no trešajām valstīm, dažādu desmitu eiro vietā tam būs jāmaksā vairāki simti eiro mēnesī.
Kaut arī ekonomisti prognozē, ka vidējās darba algas pieaugums 2021. gadā apsteigs inflāciju, atklāts paliek jautājums - vai Latvijas ekonomika augs pietiekami, lai lielai iedzīvotāju daļai nebūtu jātērē pārtikai vēl lielāka daļa ģimenes ienākumu.
Микрорайон Тейка в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Latvijā
Mājokļu cenas sērijveida mājās Rīgā joprojām aug: kur dzīvokļi ir lētāki
Ziņu lente
0