Pasaulē

Janukovičs pastāstīja par 2014. gada valsts apvērsuma iemesliem Ukrainā

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция Виктора Януковича
Пресс-конференция Виктора Януковича - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas neatkarības 30 gadu jubilejas priekšvakarā Viktors Janukovičs uzrunāja tautiešus.
RĪGA, 17. augusts — Sputnik. ASV uzskatīja, ka Kijevas un Maskavas partnerattiecības draud ar Krievijas atgriešanos pasaules politikā, paziņoja bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Viņaprāt, 2014. gadā valsts apvērsumu Ukrainā noteica projekta "Ukraina - antikrievija" realizācija.
24. augustā Ukraina svin neatkarības 30. gadadienu. Janukovičs pametis valsti 2014. gadā pēc valsts apvērsuma.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Intervija
Putina intervija par Ukrainu – Krievijas pēdējais brīdinājums
Uzrunā tautiešiem, kuras teksts nonācis RIA Novosti rīcībā, Janukovičs pastāstīja par valsts neatkarīgās pastāvēšanas rezultātiem un apvērsuma iemesliem.
Bijušais prezidents uzskata, ka neatkarības pirmajos gados Ukrainai, tāpat kā daudzām citām bijušās PSRS republikām, bija visai aptuvens priekšstats, ko darīt Savienības sabrukuma apstākļos un kādā virzienā kustēties. Šajā pārejas periodā, kad veidojās Konstitūcija, Ukrainu izglāba ekonomisko sakaru inerce ar bijušajām PSRS republikām un galvenokārt ar Krieviju. "Ukrainas rūpniecība turpināja strādāt ciešā kooperācijā ar Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, citu bijušo republiku uzņēmumiem, nodrošinot valsts budžetu ar līdzekļiem, bez kuriem valstī būtu gaidāms nenovēršams sociālais kolapss," norāda Janukovičs.
Turpmāk šie ekonomiskie sakari kļuva vājāki, kam galvenais iemesls bija Kijevas ārējās politikas pakāpeniskā "vesternizācija", kas notika nacionālsociālistisko patriotu un Rietumu ietekmē. Par kompromisu šajā situācijā kļuva Kijevas politiskā daudzpusība, kas līdz 2014. gadam palīdzēja saglabāt stabilitāti valsti.
Militārās mācības Kaļiņingradas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijai vajadzīgas 20 jaunas militārās vienības Rietumu virzienā
"Rietumi, it īpaši ASV uzskatīja, ka Ukrainas normālās partnerattiecības ar Krieviju draud ar Krievijas Federācijas atgriešanos politikā, lomu, ko savulaik spēlējusi PSRS. Rezultātā auga politiskā spriedze Ukrainā, un atklāts konflikts starp opozīciju un esošo varu bija tikai laika jautājums," pārliecināts bijušais prezidents.
Pēc viņa domām, 2014. gada valsts apvērsums, bija paredzēts projekta "Ukraina kā anti-Krievija" realizācijai.
Janukovičs uzsver, ka tolaik Ukraina demonstrēja labus ekonomiskās izaugsmes tempus, izvēloties pakāpenisku integrāciju Eiropas ekonomiskajā un politiskajā telpā, vienlaikus saglabājot tradicionālās attiecības ar Krievijas un citām bijušās PSRS republikām.
Apvērsuma sākumu stimulēja Ukrainas un Eiropas Savienības asociācijas līguma parakstīšana, norādīja Janukovičs.
Президент РФ В. Путин в режиме видеоконференции провел совещание с руководителями субъектов РФ - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2020
Putins: Krievijas un Ukrainas attiecību pasliktināšanās nesākās Krimas dēļ
Viņš nolēma atlikt dokumenta parakstīšanas datumu, un tas kļuva par signālu "varas sagrābšanai un pret Krieviju vērstajai histērijai, kas drīz pārvērtās par Ukrainas ārpolitikas pamatu".
Janukovičs ir pārliecināts, ka galvenā kļūda Ukrainas trīsdesmit gadu vēsturē ir atteikšanās no labām kaimiņattiecībām ar Krieviju.
"Pie kā tas noveda? Pie kara, ukraiņu sabiedrības sašķelšanas, pastāvīgas sociālās nestabilitātes, visdziļākās ekonomiskās krīzes, radikālo nacionālistisko organizāciju trakošanas, opozīcijas vajāšanas, režīmam nevēlamo televīzijas kanālu slēgšanas. Tas noveda pie tā, ka Donbasa pilsoņus aicina aizvākties uz Krieviju, ja viņi nevēlas atbalstīt vardarbīgu ukrainizāciju, ko īsteno, cik tas nebūtu dīvaini, krievvalodīgā valsts vadība, bet Krimas iedzīvotājiem aizliedz uzskatīt pussalu par savu dzimteni, jo tie tur esot tikai pagaidu viesi…" pauž Janukovičs.
ECT sēžu zāle - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Politika
Krievija pirmo reizi iesniegusi starpvalstu sūdzību ECT
Viņš atzīmēja, ka patlaban Ukraina ir atkarīga no ASV un Krievijas attiecībām. "Bet ko mēs darīsim, kad spriedze mazināsies? Un tas noteikti notiks. Būvēsim sienu uz robežas ar Krievijas Federāciju, bet tagad arī ar mūsu baltkrievu kaimiņiem? Turpināsim nogurdināt Rietumus ar prasībām nekavējoties uzņemt Ukrainu ES un NATO, ko tie pilnīgi saprotamu iemeslu dēļ nevēlas darīt," teikts Janukoviča uzrunā.
Noslēgumā bijušais prezidents norādīja, ka pārmaiņas Ukrainā ir iespējamas un, "nekas daudz nav vajadzīgs: vēlēšanās jābalso par tiem, kuri prot vadīt valsti, kuri pārzina ekonomikas likumus, kuri ciena cilvēka tiesības runāt dzimtajā valodā un apmeklēt to baznīcu, kuru uzskata par savu garīgo mājokli, par tiem, kuri dzīvo ar mīlestību, nevis naidu pret tuviniekiem."
Ziņu lente
0