Viedoklis

Šoks un šausmas: pasaule ieraudzījusi savu likteni Afganistānā

© REUTERS / STRINGERRadikālās kustības "Taliban"* kaujinieki Kabulā
Radikālās kustības Taliban* kaujinieki Kabulā - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl sestdienas vakarā analītiķi apsprieda, uz cik ilgu laiku talibu triumfa gājienu varētu aizkavēt pieci tūkstoši amerikāņu karavīri, ko atgriež Afganistānā - attiecīgo rīkojumu parakstīja Džo Baidens, ņemot vērā rūpes par diplomātiskā personāla drošību.
Neviens nešaubījās par to, ka valsts varas pāreja "Taliban"* rokās galu galā ir nenovēršama, tika izvirzīti dažādi apsvērumi par to, vai prezidenta rīkojums to palēninās. Lielākā daļa vērtējumu svārstījās no dažām nedēļām līdz diviem mēnešiem, portālā RIA Novosti atgādināja analītiķe Irina Alksnis.
Svētdienas rītā jau kļuva skaidrs, ka visas šīs ekspertu un ekspertu prognozes var izgāzt atkritumos. Vienas dienas laikā Rietumu divdesmit gadus ilgās pūles karā pret "Taliban"* un cīņā par Afganistānas vesternizāciju, sabrukušas pīšļos.
Ātrie un vērienīgie notikumi, lai arī sen jau paredzēti, izraisījuši šoku, satricinājumu un bailes. Tie izrādījās tik lieli, ka gandrīz nav sadzirdami ļaunprātīgi komentāri par ASV, kas cietušas milzīgu sakāvi visas pasaules acu priekšā.
Protams, te zināma loma ir izpratnei par to, kas nācis amerikāņu vietā un cik briesmīgas sekas ar to saistītas. Neskatoties uz talibu solījumu nesākt represijas pret tiem, kuri kalpoja agrākajai valdībai, un viņu paziņojumiem par pozīcijas mīkstināšanu attiecībā uz sieviešu vietu sabiedrībā, nav šaubu par to, ka nākotnē Afganistānu gaida izrēķināšanās un nāvessodi. Afgāņu sieviešu liktenis joprojām paliek neapskaužams.
Arhaisms uzvarējis moderno civilizāciju - lai kāda būtu attieksme pret Rietumiem, šis fakts noteikti nepriecē.
Tomēr runa nav tikai par skarbo un asiņaino tagadni Afganistānā un līdzjūtību pret tās pilsoņiem, kas grimst tumsonīgajos viduslaikos.
Taliban kustības kaujinieki
 - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Pasaulē
Talibi ieņem vienu Afganistānas provinci pēc otras. ANO aicina apstāties
Svētdienas notikumi sagādāja pārsteigumu arī tāpēc, ka tie dāvāja pasaulei uzskatāmu priekšstatu par to, kāds varētu būt - un kāds, visticamāk, būs pasaules globālās hegemonijas galīgais sabrukums.
Pirms trīsdesmit gadiem sabruka Padomju Savienība, un īpašu interesi cita starpā joprojām izraisa šī sabrukuma ātrums un negrozāmība. Nupat vēl bija lielvalsts, kas dominēja pusē pasaules, bet pēc dažiem mēnešiem tās vietā izveidojies jaunu valstisko veidojumu konglomerāts, kur valdīja haoss, bieži vien – asiņains.
Dažs labs mēģina apsvērt iemeslus, kāpēc viss noticis tieši tā. Viņi izmanto metaforas par milzi uz māla kājām un sapuvušu sistēmu, kam sabrukusi fasāde.
Taču vēl svarīgāks ir fakts, ka dažreiz notiek tieši tā: šķietami nesatricināmā sistēma acumirklī sabrūk pār vienkāršo cilvēku galvām, kam neizbēgt no paša briesmīgākā. Cilvēks izrādās tāds smilšu graudiņš, ko vēstures vētra nes cauri visām šausmām, sabrukumam un nāvei.
Notiekošais nepārprotami norāda, ka Amerikas Savienoto Valstu globālā hegemona statusa zaudēšana var notikt pēc tāda paša scenārija, kas pārtaps par nekontrolētu strauju sabrukumu.
Полицейские Афганистана во время боя с талибами в Нахри-Сарадж провинции Гильменд, Афганистан - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Viedoklis
Talibi uzbrūk, ASV apšauda pilsētas: 100 tūkstoši bēgļu ir tikai sākums
Pēdējos gadu desmitos Afganistāna ir pārvērtusies par nesaprotamu, teju vai citplanētu teritoriju, kas nepārtraukti karo un dzīvo pēc absurdiem senlaiku likumiem Grūti izjust patiesu emocionālu saikni ar tādu nesaprotamu veidojumu. Tāpēc no turienes nākošas — pat vistraģiskākās — ziņas tradicionāli izraisīja formālu reakciju: "Tīrās šausmas, tomēr jāpatur prātā, ka jānopērk cepumi pie tējas."
Svētdienas notikumi lika daudziem cilvēkiem visā pasaulē patiesi līdz šermuļiem izprast afgāņus. Viņu valstīs nav "Taliban"*, bet dzīvē ir liela nozīme ASV. Kādai valstij tās ir vadošais tirdzniecības partneris, citām — ģeopolitiskais valdnieks, trešajām - okupācijas spēki, ceturtajiem - pasaules galvenās valūtas emitents, ar kuru cieši saistīta visa nacionālā ekonomika.
Nav ne mazāko šaubu, ka visi šie cilvēki iegrima domās: ja nu Savienoto Valstu vara tikpat ātri sabruks ari citās jomās, - kā tas ietekmēs viņus?
Miljoniem cilvēku pēkšņi apjēdza: tāda mēroga ģeopolitiskās katastrofas izraisa politiskus, sociāli ekonomiskus un militārus cunami, kas izplatās uz visām malām un var nokļūt līdz pašiem klusākajiem, pat šķietami laimīgākajiem nostūriem. Viņi attiecināja to uz savu dzīvi. Un nobijās.
Талибы не те, за кого себя выдают: Хроленко о новых хозяевах Афганистана - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Video
Talibi nav tie, par ko uzdodas: eksperts par Afganistānas jaunajiem "saimniekiem"
Krievijai, kur liela daļa sabiedrības ir izjutusi Padomju Savienības sabrukumu, notikušais nesa acīmredzamu brīdinājumu: pasauli apdraud vēl lielāka kataklizma nekā tā, ko esam pārdzīvojuši pirms 30 gadiem.
Tiesa, mums ir arī labas ziņas.
Cilvēkam vienatnē nav iespējams izvairīties no tādiem milzīgiem vēsturiskiem izaicinājumiem, kad viņš nonāk to ietekmē, bet valstīm tāda iespēja dažkārt ir. Lai tiem pretotos, nepieciešamas izcilas spējas pastāvēt autonomi un jābūt līdz zobiem bruņotiem.
Krievija, kā zināms, aktīvi strādā abos virzienos.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0