Politika

Latvija aizgājusi par tālu. Lukašenko atradis sāpīgo vietu

© Valsts robežsardzeLatvijas un Baltkrievijas robežas
Latvijas un Baltkrievijas robežas - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Latvijas varasvīri smējās par "atbildes sankciju" draudiem, Lukašenko atradis sāpīgo vietu un sācis uzbrukumu, uzskata Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.
RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Latvijas varasiestādes aizgājušas par tālu attiecībās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko – Baltijas valsts spiesta strēbt sekas situācijā ar nelegālajiem migrantiem, konstatēja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.
Pēc viņa domām, par Lukašenko var teikt, ko vien gribas, taču muļķis viņš nav – vienmēr gatavs spert stingrus un apņēmīgus soļus.
"Kamēr mūsu valdošās aprindas jautri smējās par "atbildes sankciju" draudiem, Lukašenko atradis sāpīgo vietu un sācis uzbrukumu. Viņš ar lidmašīnām ieved bēgļus no Irākas un sūta pāri robežai uz Lietuvu un Latviju," Dombrovskis pauda savas domas Facebook.
Колючая проволока на границе Литвы с Беларусью - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Baltijā
Lietuvā palepojās ar jaunu projektu – nožogojumu pret migrantiem par 150 miljoniem
Politiķis norādīja, ka Latvijas Ministru kabinets nebija gatavs tādam scenārijam.
"Laikā, kad "baltkrievu irākieši" jau simtiem parādījās Lietuvā, mūsu valdība apgalvoja, ka mums nekas tāds nedraud. Iekšlietu ministre uzskatīja par svarīgāku piedalīties praida pasākumos," viņš atgādināja.
Dombrovskis pauda pārliecību, ka Latviju apspēlēs arī tagad, kad Saeima pieņēmusi lēmumu izsludināt ārkārtējo situāciju pierobežas rajonos un atļāvusi pielietot fizisku spēku robežsargiem, policijai un armijai.
"Iedomājieties mūsu un baltkrievu karavīrus un robežsargus, kuri dzenā bēgļus pāri robežai, pielietojot "fizisku spēku". Baltkrievu varasiestāžu darbiniekiem un Lukašenko vairs nav ko zaudēt. Toties ainas ar to, kā Latvijas varasiestāžu darbinieki pielieto fizisku spēku, aplidos visu pasauli. Bet ja nu starp bēgļiem ir sievietes un bērni?"
Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Vjačeslavs Dombrovskis
Saeimas deputāts
Deputāts konstatēja: kaitējums Latvijas reputācijai starptautiskajā arēnā ir neizbēgams, un secināja, ka lielākā daļa bēgļu nonāks Latvijā.
"Viņu uzņemšanas centrs jau pārpildīts. Viņus sāks izmitināt telšu pilsētiņās Latgalē. Novilks dzeloņstieples, lai neaizbēgtu? Atkal ainas, kas aplidos visu pasauli," ir pārliecināts Dombrovskis.
Pēc tam pienāks oktobris, novembris, decembris, sprieda politiķis: ar teltīm vien nepietiks, un par bēgļu izmitināšanu un ēdināšanu vajadzēs maksāt Latvijas nodokļu maksātājiem.
"Atliks viens vienīgs efektīvs savaldīšanas paņēmiens – būvēt sienu uz robežas... Latvijai ar tās 173 km garo robežu tas var izmaksāt 52 miljonus eiro nodokļu maksātāju naudas. Taču, tā kā mums ir "celtnieku kartelis" un ar to saistītā korupcija, summa noteikti būs par kādiem 50 procentiem lielāka," brīdināja Dombrovskis.
Задержанные мигранты на латвийско-белорусской границе в районе Ворзова - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Latvijā
Bēgļi sāk iekļūt mājās. Iedzīvotāji lūgti ievērot piesardzību
Parlamentārietis atgādināja, ka Latvijas attiecības ar Krieviju "nav nekādas siltās", tomēr no turienes irākiešu bēgļus nesūta. "Varbūt tomēr augstām amatpersonām nevajadzēja raut nost Baltkrievijas karogus?" Dombrovskis lauzīja galvu.
Nelegālo migrantu skaita pieauguma fonā Latvija un Lietuva ieviesa ārkārtējās situācijas režīmu. Nelegāļu plūsma no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm aug ar katru dienu. Rīga un Viļņa par notiekošo vaino Baltkrievijas vadību, taču Lukašenko jau iepriekš paziņoja: Minska aizturēs bēgļus tieši tik lielā mērā, cik nepieciešams, izdevīgi un finansiāli iespējams: ES sankciju dēļ valstij nav ne spēku, ne līdzekļu pastiprinātai kontrolei.
Ziņu lente
0