Viedoklis

Afganistāna: Šoigu un Baidens aicina cīnīties, tikai dažādā stilā

© AP Photo / Rahmat GulRadikālās kustības "Taliban" kaujinieki
Radikālās kustības Taliban kaujinieki - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Afganistānā pie Centrālāzijas robežām faktiski top teroristiska valsts, kas pilnībā kontrolē ārējās robežas un narkotiku trafiku, desmit provinces un to administratīvos centrus.
ASV un NATO spēku sasteigtā izvešana no Afganistānas izprovocējusi situācijas strauku degradāciju valstī un teroristiskās aktivitātes uzliesmojumu. Nesen talibi ieņēmuši 13 provinču - Gaznī, Nimrouzas, Džouzdžānas, Sarepolas, Kondozas, Tahāras, Samangānas, Farāhas, Baglānas, Badahšānas, Herātas, Kandahāras un Helmendas – galvaspilsētas. Septiņas no tām atrodas ziemeļos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Jāpiebilst, ka "Taliban"* dominē visās 34 Afganistānas provincēs. Administratīvie centri, ieskaitot Kabulu, faktiski ir aplenkumā.
Valdības armijas arsenāli pakāpeniski nonāk talibu rokās, ieskaitot smago artilēriju, bruņutehniku un kara aviāciju. Šajā satraucošajā fonā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu aicināja KDLO gatavoties kaujinieku iebrukumam no Afganistānas un uzsvēra: Tadžikistānas un Uzbekistānas bruņoto spēku cīņasspēja nedrīkst būt atkarīga no "Taliban"* solījumiem nešķērsot robežas un neuzbrukt kaimiņu teritorijām.
Медведев о ненападении талибов* на Центральную Азию: обещаниям боевиков нельзя верить  - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Video
Austrumi ir smalka lieta: vai ticēt "Taliban" solījumiem par Centrālāziju
Pravietis Muhameds teica: "Karš ir viltus." Talibu provokācijas ir iespējamas un sagaidāmas. Centrālāzijas reģiona drošības apsvērumu dēļ Krievijas AM turpinās manevrus ar sabiedrotajiem pie Afganistānas robežām.
KF BS Ģenerālštābs augstu novērtēja neseno kopīgo mācību rezultātus Uzbekistānas un Tadžikistānas teritorijā augusta sākumā – tajās bija iesaistīti vairāku karaspēka veidu grupējumi ar masveida aviācijas, izlūkošanas un artilērijas kompleksu un desanta atbalstu – saskaņā ar Sīrijā gūto kaujas pieredzi.
Uz notikumu katastrofālo attīstību Afganistānā reaģēja arī ASV prezidents Džozefs Baidens, un 11. augustā aicināja Afganistānas valdības spēkus ar to skaitlisko pārākumu patstāvīgi cīnīties ar talibiem par savu valsti.
Afganistānas aizsardzības ministru Bismillu Hanu Mohammadi viņš nosauca par "nopietnu cīnītāju" un secināja: "20 gadu laikā mēs esam iztērējuši vairāk nekā triljonu dolāru. Mēs esam apmācījuši un ekipējuši ar mūsdienīgām iekārtām vairāk nekā 300 tūkstošus afgāņu karavīru... Tūkstošiem Amerikas pilsoņi ir nogalināti un guvuši ievainojumus."
Proti: mēs esam aizgājuši, un dziestošā demokrātijas gaisma vairs nav mūsu problēma.

Pretestības rezerves

ASV ir noslēgušas karu, un Vašingtona to nenožēlo, lai cik kaunpilns un traģisks būtu divu gadu desmitu rezultāts. ASV tālākā palīdzība Afganistānai būs nenozīmīga. ASV GKS atsevišķi uzlidojumi talibu pozīcijām neko neietekmēs, tie var vienīgi vairot upuru skaitu civilo iedzīvotāju vidū.
Pentagons prognozē, ka apmēram trīs mēnešu laikā Kabula kritīs. Vašingtona izskata iespēju slēgt ASV vēstniecību Afganistānas galvaspilsētā un izstrādā amerikāņu diplomātu steidzamas evakuācijas variantus līdz augusta beigām. Pentagons novirzījis 3000 kareivju diplomātu izvešanai.

Kas notiks tālāk?

11. augustā Afganistānas prezidents Ašrafs Gani valsts ziemeļos, Balhas vilajeta galvaspilsētā Mazari-Šarifā sāka pārrunas ar ietekmīgajiem politiķiem Abdulu Rašidu Dustumu un Attu Mohamadu Nuru par zemessardzes vienību koordināciju, ekipēšanu un mobilizāciju valsts drošības spēku vadībā. Tajā pašā dienā Gani iecēla jaunu štāba priekšnieku – ģenerāli Haibatullu Alizaju, kurš agrāk komandēja speciālo uzdevumu spēkus.
Radikālās kustības Taliban* kaujinieki   - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Viedoklis
Talibi saka turkiem "Go home" un apšauj gūstekņus. Kas notiks tālāk?
Leģendārais maršals Dustums speciāli ieradās ielenktajā Mazari-Šarifā, lai vadītu zemessardzi Afganistānas ziemeļos. Viņš paziņoja: "Talibiem nebūs viegli dzīviem izkļūt no ziemeļiem." Vai pietiks spēku pretuzbrukumam no Kabulas un citām karojošajām provincēm nogrieztajā Mazari-Šarifā?
Talibi daudzviet nesaskaras ar pretestību. Lielākā daļa Tarinkota administratīvā centra rajonu (Orūzgānas province dienvidos) 12. augustā tika atdoti bez cīņas. Gaznī provinces gubernatoru Daudu Lagmani ir arestēts un apsūdzēts par provinces nodošanu talibiem.
Mediji vēsta, ka "Taliban"* kustībai padevies Farāhas provinces gubernators un virkne ierēdņu. Republika sabrūk acu priekšā. Tūkstošiem bēgļu no kara pārņemtajām provincēm mīt mošejās Kabulā. Tikai brīnums var apturēt talibu uzbrukumu.
Jāpiebilst, ka NATO varenās valstis brīnumus nesola.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans 11. augustā apsolīja veicināt mieru Afganistānā. Valsts Aizsardzības ministrija plāno "tuvākajā laikā" atrisināt Kabulas starptautiskās lidostas drošības problēmu – ar vairākiem noteikumiem, tostarp arī ar ASV atbalstu.
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless uzskata, ka ASV darījums ar "Taliban"* ir milzu kļūda. Viņš prognozēja NATO atgriešanos valstī "pēc 10 vai 20 gadiem". Pagaidām tie ir tikai vārdi.

"Islāma emirāta" perspektīvas

Domājams, talibiem ir pietiekami spēka un laika jaunas afgāņu valsts izveidei. Tā, iespējams, būs līdzīga vēl atmiņā esošajai.
Atgādināšu, ka modžahedi (partizāni) iegāja Kabulā tikai trīs gadus pēc padomju spēku izvešanas no Afganistānas – 1992. gadā. Drīz vien viņi sastrīdējās, un 1994. gadā bijušais modžaheds, mulla Omārs nodibināja "Taliban"* (tas notika Kandahārā).
Talibi nāca pie varas 1996. gadā ar Pakistānas specdienestu palīdzību un arābu monarhiju naudu.
Полицейские Афганистана во время боя с талибами в Нахри-Сарадж провинции Гильменд, Афганистан - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Viedoklis
Talibi uzbrūk, ASV apšauda pilsētas: 100 tūkstoši bēgļu ir tikai sākums
Lielais starptautiskais terorisms sākās nevis no amerikāņu "dvīņu torņu" sagraušanas 2001. gada septembrī, bet gan ar Krievijas kravu lidmašīnas Il-76TD piespiedu nosēdināšanu 1995. gada augustā (toreiz strādāja "Taliban"* iznīcinātāji). Stāsts atainots mākslas filmā "Kandahāra".
Islāma Emirāta režīmā Afganistāna visai ātri pārvērstās par teroristisko organizāciju Meku, ieskaitot "Al Kaidu"*, ISIS* un citas. Ņemot vērā "Taliban"* starptautisko statusu, var teikt, ka tagad pie Centrālāzijas robežām veidojas teroristiska valsts, kas pielāgos reliģiju savām vajadzībām.
Zināms, ka talibu ideoloģijas pamatā ir islāms sunnītu interpretācijā, kurā Korāns un Sunna ir pirmavoti, kas ļauj risināt dažādas problēmas uz skaidru ajātu (dzejas) un hadisu (ziņas par pravieša Muhameda darbiem) pamata, vai uz sava saprāta argumentu pamata. Pēdējais pamatojums ir ļoti bīstams.
Piemēram, islāms aizliedz attēlot cilvēku. Pēc kustības dibinātāja mullas Omāra gribas talibi dažu dienu laikā iznīcināja simtiem muzeja eksponātu Kabulā, Herārā, Gaznī, Kandahārā, arī divas gigantiskas, klintī cirstas, apmēram pusotru tūkstoti gadu vecas Budas skulptūras (37 m un 53 m augstas) netālu no Bamiānas pilsētas. Tika sagrauti visi teātri un kinoteātri.
Afganistānas teritorijā, ko talibi kontrolēja kopš 1996. gada, "jaunās kārtības" pamatā bija šariata tiesības (atsaucam atmiņā saprāta argumentus) un viduslaiku sodi (spīdzināšana) par noziegumiem, līdz pat roku ciršanai zagļiem un deguna nogriešanai skolniecēm (meitenēm mācīties bija aizliegts). Aizliegumu pārkāpšana, piemēram, džinsu nēsāšana, parādīšanās uz ielas vīrietim bez bārdas draudēja ar pērienu, cietumu un pat nāvi, ja vainu padarīja smagāku citi apstākļi.
Боевики движения Талибан - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
Amerikāņu spēku izvešanu no Afganistānas vada talibi
Krievija un Centrālāzijas valstis, protams, vēlas labas kaimiņu attiecības ar Afganistānu. Tomēr nākas konsekventi nocietināt robežas, uzlabot aizsardzības spējas, nepieļaut viduslaiku tumsonības projekciju kaimiņu teritorijās uz ziemeļiem no robežupes. Kad talibi nāks pie varas un "formatēs" Afganistānu savā gaumē, viņi noteikti sāks "pilnveidot" ārpasauli. Tad nesagatavotām vai slikti bruņotām kaimiņvalstīm klāsies ļoti slikti.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums.
Ziņu lente
0