Baltijā

Sankcijas apturēs tranzītu: Lietuvā lēš zaudējumus pēc baltkrievu kravu aiziešanas

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASВагон компании "Беларуськалий"
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No decembra tiks pārtraukta "Belaruskalij" produkcijas pārvadāšana caur Lietuvu, paziņoja valsts transporta ministrs Marjuss Skodis.
RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Kālija minerālmēslu un citu Baltkrievijas kravu zaudējuma rezultātā Lietuvas dzelzceļam var būt nepieciešamas valsts subsīdijas apmēram 60 miljoni eiro apmērā infrastruktūras uzturēšanai, paziņoja kompānijas vadītājs Mants Bartuška, vēsta obzor.lt.
"Jautājumā par kravu apjoma samazināšanos no Baltkrievijas, protams, pašas svarīgākās ir "Belaruskalij" kravas, taču šodien mēs vairs nevazājam naftas kravas un Grodņas "Azot" kravas. saskaņā ar mūsu aplēsēm, var būt nepieciešamas subsīdijas infrastruktūrai apmēram 60 miljonu eiro apmērā," viņš teica.
Pēc viņa vārdiem, visa Lietuvas loģistikas ķēdīte zaudēs vairāk nekā 100 miljonus eiro Baltkrievijas kravu aiziešanas dēļ.
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2020
Lietuva samaksās simtiem miljonu eiro: uzņēmējs par sankcijām pret "Belaruskalij"
"Lietuvos geležinkeliai" vadītājs paskaidroja, ka subsīdijas vajadzīgas, lai neuzveltu citiem klientiem augošos izdevumus infrastruktūras vajadzībām, pārsvarā – rūpniecības uzņēmumiem, jo pretējā gadījumā vajadzēs celt dzelzceļa tarifus apmēram par 30%.
Bartuška piebilda, ka patlaban turpinās pārrunas par jaunu kravu piesaistīšanu no Ukrainas, turklāt uzņēmums domā par Turcijas virzienu.
Transporta ministrs Marjus Skodis iepriekš norādīja, ka ASV ieviesto sankciju dēļ "Belaruskalij" minerālmēsli vairs netiks transportēti caur Lietuvu no decembra.
"No vienas puses, var teikt, ka sankcijas tiek vērstas pret ASV subjektiem, taču mēs zinām, ka norēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem Lietuvā bankas nepieņems arī eiro, ne tikai dolāros. Uzņēmumi, ja pret subjektu noteiktas sankcijas, atsakās no jebkādām biznesa attiecībām ar to, lai izvairītos no riska, un varu droši teikt, ka no decembra, kad sankcijas stāsies spēkā, minerālmēsli vairs netiks transportēti caur Lietuvu,"teica ministrs.
Pērn "Lietuvos geležinkeliai" pārveda apmēram 11 miljonus tonnu "Belaruskalij" kravu, kopumā pārvesti 18-19 miljonus tonnu no Baltkrievijas.
Bijusī Baltkrievijas prezidenta kandidāte Svetlana Tihanovska - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Tihanovska no Eiropas aicina saraut sakarus ar Krieviju un nožņaugt sankcijās dzimteni
Iepriekš ziņots, ka 9. augustā ASV paziņoja, ka tiek ieviestas sankcijas pret "Belaruskalij", vairākiem baltkrievu biznesmeņiem, 15 ar to saistītām kompānijām un baltkrievu "Absolutbank" sakarā ar politisko situāciju valstī.
Sankcijas pret "Belaruskalij" ieviestas ar ieganstu, ka kompānija ir viens no lielākajiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, viens no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē, tātad tas ir "nelikumīgas bagātības avots režīmam".
Savukārt ASV Finanšu ministrija laidusi klajā licenci darījumiem, kas nepieciešami sadarbības pārtraukšanai ar "Belaruskalij" vai jebkuru citu uzņēmumu, kurā "Belaruskalij" tieši vai netieši pieder 50 un vairāk procenti akciju.
Pie tam liegts noslēgt jaunus līgumus uzņēmuma produkcijas iegādei. Pēc šī termiņa amerikāņiem būs aizliegts strādāt ar kompāniju, tās aktīvi ASV tiks bloķēti.
Ziņu lente
0