Baltijā

Lietuvā lūdz Latviju atriebties Baltkrievijai par jauno triecienu kravu pārvadājumos

© Sputnik / Виктор ТолочкоФуры на границе
Фуры на границе - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas autopārvadātāji ir nobažījušies: Baltkrievijas jaunievedumi var novest tiktāl, ka autotransports tagad brauks apkārt Lietuvai.
RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Lietuvas autopārvadātāji lūdz varasiestādes saskaņot ar Latviju un Poliju atbildes pasākumus pret Baltkrieviju, kas no 30. augusta apgrūtinās iebraukšanu kravas automašīnām no Lietuvas.
Iepriekš Sputnik Lietuva informēja, ka no 30. augusta Baltkrievija uzdod visiem transporta līdzekļiem no Lietuvas uzstādīt navigācijas novērošanas iekārtas. Minska paskaidroja, ka Lietuvas automašīnu pārvietošanās Baltkrievijas teritorijā tiks izsekota līdz brīdim, kad tās ieradīsies pie mērķa.
Lietuvas pārvadātāju asociācija (Linava) jauno pasākumu uzskata par triecienu lietuviešu pārvadātāju konkurencei.
"Baltkrievija dara visu, lai apgrūtinātu situāciju Lietuvai. Līdz ar loģistikas konkurētspējas zudumu ne tikai autotransports brauks apkārt Lietuvai, ari kuģi sāks izvēlēties ostas Polijā un Latvijā," sūdzējās asociācijas ģenerālsekretārs Zenons Buivids.
Asociācija vērsusies valdībā un vairākās ministrijās, kā arī kompetentajā Seima komitejā. Linava iesaka sadarbībā ar Latviju un Poliju spert līdzīgus soļus pret pārvadātājiem no Baltkrievijas.
Buivids paskaidroja, ka no Baltkrievijas puses tiks stingrāk kontrolētas visas kravas mašīnas, kas iebrauc no Lietuvas – gan Lietuvas, gan arī Polijas, Vācijas vai citu valstu kravas mašīnas. Pie tam komerciālais transports, kas šķērsos Latvijas un Balkrievijas vai Polijas un Baltkrievijas robežu, ar navigācijas iekārtām nav jāaprīko. Navigācijas plombas nav vajadzīgas arī mašīnām, kas ved kravas no Kaļiņingradas apgabala uz Krieviju tranzītā caur Lietuvu un Baltkrieviju un atpakaļ.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Politika
Neuzstādiet noteikumus: Lukašenko par iespējamo dialogu ar Lietuvu
"Bizness ir noraizējies, ka navigācijas plombas uzstādīšanas cena var pieaugt. Patlaban tā maksā apmēram 50 eiro, bet iespējams, ka pēc kāda laika, piemēram, gada beigās plombju uzstādīšana var maksāt 250 eiro vai pat vairāk. Tas ļoti apgrūtinās pārvadātāju darbu," paziņoja Buivids.
Līdz šim navigācijas plombas Baltkrievijā tika izmantotas tikai transporta līdzekļiem, kas pārkāpa pārvietošanās prasības, piemēram, nogriezās no noteiktā maršruta. Tādos gadījumos baltkrievu amatpersonām bija tiesības uzstādīt plombu un sekot automašīnas maršrutam vai organizēt speciālu konvoju tās eskortam.
Ziņu lente
0