Latvijā

"Nesanāk piestāt pat nieka bulciņas nopirkt": lauciniece šausminājās par Rīgu

CC0 / pxhere / Панорама Риги
Панорама Риги - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Provinces iedzīvotāja apmeklēja Rīgu un ļoti vīlusies par pārmaiņām ielās: galvaspilsēta izrādījās tik nelabvēlīga autotransportam, ka sievietei neizdevies atrast stāvvietu, lai nopirktu maizītes.
RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Neparasti karsto diskusiju Twitter vietnē izraisīja Dobeles iedzīvotājas stāsts, kura apmeklēja Rīgu un ļoti vīlusies par šo vizīti. Šī publikācija acīmredzot ir aizskārusi daudzus Latvijas iedzīvotājus — viedokļu apmaiņa demonstrē, cik neviennozīmīgi viņi uztver galvaspilsētā notiekošās pārmaiņas.
"Izbraucot sačakarēto Rīgas centru un redzot, cik nedraudzīga kļuvusi Rīga cilvēkam no provinces ar auto, ka nesanāk piestāt pat nieka bulciņas nopirkt, ir skaidrs, ka no manas Dobeles ērtāk ir doties iepirkties uz Šauļiem. Attālums tas pats, pilsēta draudzīgāka viesiem ar auto," raksta Twitter Jolanta Rubene pēc savas vizītes galvaspilsētā.

Mazāk jāēd bulciņas

Galvaspilsētas iedzīvotāji komentāros sāka izteikt Jolantai pretenzijas un aicināja nekad vairs neierasties galvaspilsētā.
"Paldies, ļoti novērtējam, ka nebrauksiet pie mums uz Rīgu," atbildēja dobelniecei lietotājs "aku".
"Rīgai vispirms ir jābūt draudzīgai tās iedzīvotājiem, nevis jākļūst par ērtu šoseju. Cilvēkiem ir apnicis elpot izplūduma gāzes. Mazpilsētās ir miers un svaigs gaiss, rīdzinieki vēlas kaut daļu no tā," raksta lietotājs "cilvēks no rīgas".
"Manuprāt, dobelniecei var būt grūti saprast, kā lielajā pilsētā nebūs iespējams atstāt auto tieši pie katras maizīšu bodes durvīm. Taču vienmēr būs iespēja atstāt savu braucamrīku 20-100m attālumā par nelielu samaksu un izbaudīt manas pilsētas ielas, pastaigājoties kājām," tvīta autorei ziņo saolin.
"Pie iepirkšanās centriem taču ir bezmaksas stāvvietas. Ar to, ka lielpilsētu centri nākotnē kļūs draudzīgāki cilvēkiem, nevis automašīnām, gan jārēķinās mums visiem," uzskata Kristīne Želve.
Daži sociālo tīklu lietotāju komentāri pat robežojās ar bezkaunību.
"Vairāk jāstaigā ar kājām un mazāk jāēd bulciņas;) Tās var atļauties tik tad, ja iet ar kājām, nodedzinot liekās kalorijas. Bet tas ir jau zināms fakts, ka iedzīvotāji no perifērijas ir kūtrāki uz kustībām, auto visu laiku pie dibena," sniedz nelūgtu padomu Inita.
"Laimīgu taciņu uz Šauļiem. Jūsu izplūdes gāzes te neviens nealkst," raksta Mārcis Pikšēns.
"Es taču nemaksāju nodokļus, lai cilvēkiem, kas primāri nav rīdzinieki būtu ērti te braukt ar automašīnu, veidot sastrēgumus un, atvainojos, smirdināties. Vispār auto nav pilsētas transporta līdzeklis... Bet to jau cilvēki no provinces nesaprot," spriež Zane.

Lauki dod atbildes triecienu

Tomēr provinces iedzīvotājiem arī bija, ko atbildēt augstprātīgajiem rīdziniekiem.
"Tad provincieši aicina pilsētniekus brīvdienās ar savām sojas piena lattes vienreizējām krūzēm palikt pilsētā, nebraukt pie mums un nepiesārņot mūsu dabas takas, mežus un pludmales," Anda fon Andiņa atbildēja Zanei.
"Skaidrs, ka Rīga viesus ar auto negaida. Labi. Vai ir kāds analizējis cik % naudas ienes (un turpmāk ienesīs mazāk) šādi viesi? Protams, šobrīd arī mazais bizness centrā tiek iznīdēts, takā jautājums, protams, akadēmisks," vaicā Māris Gabaliņš.
"Tieši par mazajiem veikaliņiem un kafejnīcas aiz tiem stabiņiem un joslām arī iedomājos. Vai viņu biznesiem pietiks ar kājāmgājējiem un velosipēdistiem. Kā izskatās, tā tagad ir mazo tirgotāju problēma," atbild sākotnējā tvīta autore Jolanta Rubene.
"Taisnība. Es arī maz vairs atbalstu Rīgas bodes," raksta Valters Korālis.
"Manuprāt, iebraucējiem problēma ir pieejamu un viegli uzzināmu stāvvietu trūkums katrā nosacītā pilsētas sektorā, kas būtu izstaigājams kājām. Un nevajag katram, kura problēmas nesaprotam, "mesties pie rīkles", tas nevienam neko neuzlabo, tikai bojā dzīvi," uzskata Maija Mikose.
"Man nav saprotama lielas daļas ļaužu agresija un tāda kā uzvarētas kaujas apziņa, ka auto pa Rīgas centru nebrauc. Nu brauc joprojām, izejiet paskatīties," aicina līdzpilsoņus Dace.
"Pēc tam brīnās, ka visos miestos rīdziniekiem pa ķeseli dod," komentē galvaspilsētas iedzīvotāju agresiju Juris Zalmanis.
"Palasot komentārus, nesaprotu, kur visi tik naidīgi? Nedomāju, ka runa ir par parkošanās, bet k pilsētvide ir palikusi galīgi nedraudzīga, faktiski, visām iedzīvotāju grupām! Tai skaitā mazajiem tirgotājiem," secina Līva.
Taču pati tvīta autore diskusijā ar galvaspilsētas iedzīvotājiem nepiedalījās, bet pēc kāda laika turpināja dalīties savās pārdomās. Sākumā viņa pastāstīja par ražas vākšanu savā dārzā, bet pēc tam vai nu pasūdzējās, vai palielījās ar to, ka radīja satraukumu rīdzinieku vidū.
"Vakardienas nedabūtās Rīgas kūkas šodien dāsni kompensē dārzs - sabēris medainus bumbierus un plūmes. Pielasi pāris spaiņus ar lieliem un maziem tomātiem. Priecājies par labo sīpolu ražu. Klusums un miers. Ir tik daudz plusu, dzīvojot provincē. Ar gadiem to arvien vairāk novērtē," informēja Jolanta Rubene.
"Eh, atkal pamanījos satraukt sabiedrību, šoreiz rīdziniekus. Pa 3 gadiem 1x iegriezos Rīgā. No šoka par jauno kārtību ierakstīju, kā tur gāja, un jezga iet vaļā. Esmu vienkāršs cilvēks, gribu klusi, mierīgi čubināties pa savu burbuli. Viss. Tvitera mīnuss, ka tvīti aizskan tālu," rezumēja autore.
Tomēr rīdzinieki, spriežot pēc visa, nesteidzas izbeigt diskusiju un turpina dalīties viedokļos.
"Es esmu rīdziniece 5. paaudzē, dzīvoju pašā centrā. Rīga manā acu priekšā ir augusi un dabiski mainījusies. Jaunie aktīvisti grib ņemt visu ar varu un nekavējoties. Tā ir bīstama spēle, jo var izrādīties, ka Klusais un Tuvais centrs kļūs tikpat tukšs un svešs kā šobrīd Vecrīga," norāda lietotāja Dr. Oliniete.
Atgādinām, ka straujas Rīgas transformācijas izraisa neviennozīmīgu reakciju sabiedrībā. Piemēram, tika pakļauti asai kritikai tā saucamie "Staka stabiņi", kas sāka parādīties absurdākajās pilsētas vietās.
Galvaspilsētas iestādes neslēpj, ka viens no galvenajiem mērķiem ir samazināt privāto autotransporta skaitu ielās, tam arī tiek uzstādīti ierobežojoši stabiņi un iekārtotas velojoslas. Tomēr šī prakse rada neizpratni ne tikai vienkāršiem rīdziniekiem, bet arī uzņēmējiem, kā arī operatīvo dienestu darbiniekiem.
Ziņu lente
0