Baltijā

Lietuvas prezidents stāsta par iespējamām "provokācijām" mācībās "Rietumi 2021"

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Pāriet pie mediju bankasPašgājējas haubice "Msta-S" poligonā Minskas apgabalā
Pašgājējas haubice Msta-S poligonā Minskas apgabalā  - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gitans Nausēda kārtējo reizi nosaucis par Minskas "hibrīduzbrukumu" situāciju ar nelegālajiem migrantiem Baltijas valstī.
RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda telefona sarunā ar Polijas valsts vadītāju Andžeju Dudu apsprieda migrācijas krīzi Baltijas valstī un situāciju uz robežas ar Baltkrieviju, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz prezidenta pils preses dienestu.
Nausēda pateicās Varšavai par atbalstu – nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu migrantu izmitināšanai un helikopteru ES ārējās robežas drošības stiprināšanai.
Abu valstu līderi uzsvēra, ka nelegālo migrantu plūsma uz Lietuvu esot Baltkrievijas "hibrīduzbrukums" un tā izmantojot migrantus kā "ģeopolitisko ieroci pret ES".
"Eiropas Savienības ārējo robežu apsardze ir Eiropas institūtu un ES valstu kopējas rūpes. Nelegālo migrāciju iespējams izmantot pret jebkuru valsti, tāpēc nepieciešami steidzami reģionālie pasākumi. Jāsagatavojas savlaicīgi, it īpaši gaidāmo militāro mācību "Rietumi" fonā, kad var rasties jaunas provokācijas," paziņoja Nausēda.
Tāpat sarunā ar Dudu Lietuvas līderis uzsvēra, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk uzbūvēt fizisku nožogojumu uz Baltkrievijas robežas, kā arī norādīja, cik nozīmīgs šiem nolūkiem ir finansējums no ES puses. Turklāt Nausēda pievērsa uzmanību Briseles atbalsta nozīmei, organizējot nelegāļu atgriešanos dzimtenē.
Pēdējos mēnešos Lietuva saskārusies ar nelegālo migrantu pieplūdumu, ko aiztur uz Baltkrievijas robežas. Kopš gada sākuma aizturēti vairāk nekā 4,1 tūkst. nelegāļu. Republikā izsludināta ārkārtēja situācija. No jūlija Lietuva sākusi būvēt nožogojumu uz robežas ar Baltkrieviju. Valdība plāno būvēt 4 metrus augstu žogu no metāla stieņu tīkla, kuras virsdaļā būs izvilkta dzeloņstieple ar asmeņiem. Darbu orientējošā vērtība – 152 miljoni eiro.
Российско-белорусские учения, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Krievijā
Krievijas Aizsardzības ministrija stāsta par gatavošanos mācībām "Rietumi 2021"
Par migrācijas krīzi Viļņa vaino Minsku. Savukārt Baltkrievijas vadība jau informēja, ka robežu apsardzi veic pietiekamā mērā. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzsvēra, ka neļaus pārvērst valsti par "iebraucamo" vietu nelegālajiem migrantiem un Minska risina nelegālās migrācijas jautājumu "tieši tādā mērā, cik nepieciešams, izdevīgi un finansiāli iespējams".
Ziņu lente
0