Ko Austrumu slimnīca uzsāka pēc ārsta pašnāvības

Rīgas Austrumu slimnīca - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrumu slimnīcas darbiniekiem nodrošinātas individuālas psihoterapeita konsultācijas un grupu tikšanās.
RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Pēc jaunas ārstes pašnāvības Rīgas Austrumu slimnīca (RAKUS) nodrošinājusi iespēju mediķiem konsultēties ar psihoterapeitiem, vēsta Latvijas televīzija.
Maijā kļuva zināms, ka pašnāvību izdarījusi RAKUS darbiniece, rehabilitoloģe. Iespējams, par iemeslu viņas lēmumam bija neveselīga atmosfēra darbā.
Самоубийство - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2020
Baltijas valstis izrādījušās ES "līderos" pašnāvību skaita ziņā
Jaunā sieviete vairākkārt vērsusies pie psihiatra un stāstīja, ka izjūt skumjas, depresiju, viņu moka domas par pašnāvību. Viņa ārstējās ambulatori un izdarīja pašnāvību, būdama uz slimības lapas. Acīmredzot, viņas stāvokli pasliktinājis smagais gads, kas aizvadīts cīņā ar Covid-19.
Arī rehabilitologiem bija jādodas strādāt Covid-19 nodaļās, bija garas dežūras. Kolēģi ļoti neapmierināti skatījās uz tiem, kas atteicās, vai uz tiem, kam bija pat legāls iemesls nenākt uz darbu, piemēram, bērnu slimības dēļ.
"Tas veidoja stresu, saasinājās psihoemocionālā spriedze kolektīvā, taču nevaru apliecināt un apgalvot, ka tas ir saistībā ar šo skumjo notikumu. Šeit ir jāņem vērā Covid-19 situācija un tas, ka cilvēki pusgadu iepriekš nebija aizsargāti, jo nebija vakcīnas. Viņi tiešām devās frontes pirmajās līnijās. Neskaidrs vīruss, augsts nāves risks, viņi cīnījās, darīja. Tā ir liela emocionālā slodze," norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktore Ilze Pučkure.
Pēc kolēģes pašnāvības slimnīcas vadībai vēstuli uzrakstīja citi nodaļā strādājošie. Viņi minēja konfliktus, īpaši ar vienu vadošu ārsti. Pēc traģēdijas tika pārtrauktas darba attiecības ar vienu no vadošajām darbiniecēm.
Rīgas Austrumu slimnīcas veiktajā pārbaudē nav saņemti pierādījumi tam, ka tieši nodaļā notiekošo konfliktu dēļ ārste izdarījusi pašnāvību. Taču tas, ka mediķiem, tostarp arī no rehabilitologu vidus, nācās stāties cīņā ar Covid-19, pastiprināja izdegšanu.
Lai situāciju risinātu, tika piesaistīta Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas profesore.
"Mēs nodrošinām mūsu darbiniekiem gan individuālās psihoterapeita konsultācijas, gan grupu konsultācijas. Papildus bija liels darbinieku atbalsts, un viņi iesniedza priekšlikumus darba vides, darba organizācijas, nepieciešamo tehnoloģiju uzlabošanai. Un pat jaunu pakalpojumu attīstībai mūsu slimnīcā," norādīja Pučkure.
Tagad reizi nedēļā notiek tikšanās ar klīnikas vadītāju, lai izvērtētu nedēļas darbu.
Лодки на лесном озере в Латгалии - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2017
Latgaļu psihiatri izskaidroja pašnāvību skaita pieaugumu novadā
Maija sākumā Lietuvu šokēja ziņa par to, ka jauna anestezioloģe izdarījusi pašnāvību pēc atlaišanas no darba Šauļu slimnīcā. Viņas kolēģi apgalvoja, ka traģēdijas iemesls bija vajāšana darbā.
Lietuvas Veselības ministrijā tika saformēta speciāla grupa, kam sadarbībā ar Valsts darba inspekciju un ar psihologu palīdzību strādāt pie sistemātiskām problēmām nozarē. Lietuvas veselības ministrs Arūns Dulkis nolēma atcelt no posteņa Šauļu slimnīcas vadītāju Remiģiju Mažeiku.
Ziņu lente
0