NI nosaucis piecas amerikāņu impērijas kraha pazīmes

© Sputnik / Sergey MelkonovASV karavīri
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
National Interest analītiķis aprakstījis pazīmes, kas liecina: amerikāņu hegemonijai pasaulē pienācis gals.
RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Amerikāņu izdevuma National Interest analītiķis Marks Kacs uzskaitījis pazīmes, kas liecina: amerikāņu hegemonijai pasaulē pienācis gals, vēsta RIA Novosti.
Viņš atgādināja, kā starptautisko attiecību bipolārās sistēmas ērā pasaulē viena ar otru sacentās divas lielvalstis – PSRS un ASV. Līdz ar Padomju Savienības un sociālistisko valstu bloka sabrukumu šķita, ka ASV ir kļuvušas par vienīgo dominējošo spēku, taču XXI gadsimta sākumā izaicinājumi lika apšaubīt šo tēzi, raksta autors.
Pēc viņa domām, par Vašingtonas hegemonijas galu liecina sekojošie notikumi:
1.
Amerika nav spējusi gūt virsroku plaša mēroga un ilgstošajās militārajās operācijās Afganistānā un Irākā.
2.
ASV vārgi atbildēja Krievijai pēc notikumiem 2008. gadā Gruzijā un 2014. gadā Ukrainā.
3.
Vašingtona atdevusi iniciatīvu Maskavai, Teherānai un Ankarai konfliktu noregulēšanā Tuvajos Austrumos – Sīrijā un Jemenā, kā arī Āfrikas ziemeļos – Lībijā.
4.
Savienotās Valstis nespēja aizkavēt Ķīnu tās centienos palielināt varenību, nostiprināt virskundzību Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrās, kā arī paplašināt savu ietekmi, pateicoties ekonomiskajai iniciatīvai "Viena josla – viens ceļš".
5.
Amerika nesekmīgi mēģinājusi tuvināties saviem pretiniekiem (Donalds Tramps vēlējās sakārtot attiecības ar Ziemeļkoreju un pat Irānu). Piedevām Vašingtonai nav izdevies pierunāt sabiedrotos atteikties no sadarbības ar saviem sāncenšiem.
Kacs atzīmēja, ka ASV Bruņoto spēku izvešana no Afganistānas un plānotā aiziešana no Irākas 2021. gada beigās – tās ir pēdējās pazīmes, kas norāda: viena pola pasaulei ar Savienotajām Valstīm priekšgalā (ja tā vispār jebkad pastāvējusi) tuvojas gals.
Люди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2021
Viedoklis
ASV atkal vēlas mācīt, kā dzīvot. Īpaši aicināta Krievija un Ķīna
Eksperti nav vienisprātis par to, kāda būs pasaules kārtība nākotnē, piebilda analītiķis. Vieni uzskata, ka Ķīna var kļūt par nākamo dominējošo lielvalsti, citi ir pārliecināti, ka pasaule atkal kļūs bipolāra – ar centriem Pekinā un Vašingtonā. Taču šajā sistēmā var būt arī trešais spēks, kas spēj balansēt starp Ķīnu un ASV – Krievija, teikts rakstā.
Ziņu lente
0