Politika

Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs pieļāva NATO un Krievijas sadursmes iespēju

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs
Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad robežas abās pusēs ir daudz militārpersonu, palielinās incidentu notikšanas varbūtība, paziņoja Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs, kārtējo reizi atgādinot par Baltijas valstu ievainojamību, vienlaikus atzīstot, ka NATO pārpildījusi savas robežas ar karaspēku.
RĪGA, 9. augusts - Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs intervijā Financial Times kārtējo reizi izmantoja iespēju atgādināt visvareniem Rietumiem par Baltijas valstu ievainojamību "Austrumu draudu" priekšā, vēsta RIA Novosti.
Patiesībā briesmīgākais, ko tie Austrumi izrāda pret Baltijas valstīm, tā ir biedējoša vienaldzība. Maskavā vairākkārt uzsvēra, ka ne kādā veidā negrasās ielaisties darīšanās ar Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju.
Vienīgais, kas varētu nobiedēt, ir Krievijas nevēlēšanās atstāt bez atbildes NATO izlēcienus, kuras karaspēks ir koncentrējies pie Baltijas valstu robežām. Bet tikai, ja tādi izlēcieni būs.
Лавров: НАТО мерещатся агрессивные действия России - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Video
Lavrovs: NATO rēgojas Krievijas agresija
Nu ko, Rinkēviča kungs, šķiet, liek saprast, ka tas ir iespējams. Viņš pārliecināti "sakrustoja" gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Rietumi 2021" un migrācijas krīzi Lietuvā, tādējādi radot teoriju par iespējamu incidentu starp Krievijas un NATO kareivjiem.
"Kad jums ir robežkrīze, tiek rīkotas lielas militārās mācības pie Ziemeļatlantijas alianses robežas, kad jūs palielināt karaspēka klātbūtni mūsu pusē (lietuviešu, igauņu un poļu), tad tas, protams, palielina incidentu rašanās varbūtību," sacīja Rinkēvičs.
Par laimi, Rinkēvičs savos spriedelējumos nenonāca līdz īstam militāram konfliktam Krievijas un Ziemeļatlantijas alianses starpā, - tā iespēju viņš tomēr apšaubīja.
Starp citu, kariņš uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas jau sācies: Lietuva karo ar nelegālajiem migrantiem, kuri bēg no krāsaino revolūciju iznīcinātajiem Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas valstīm. Baltkrievija atteicās piedalīties šajā "kariņā", tāpat kā atteicās ar agrāko uzcītību apsargāt Baltkrievijas un Lietuvas robežu — lūk, tāda atbilde uz sankcijām.

NATO kaut ko jauc...

Tikmēr militārās mācības "Rietumi 2021" sāksies jau 10. septembrī, un ilgs sešas dienas. Jūlija beigās Brestā ieradies ešelons ar karavīriem un tehniku no Krievijas. NATO nekavējoties apsūdzēja Krieviju par "gatavošanos iebrukumam" alianses dalībvalstu teritorijā.
Krievija kārtējo reizi virza uzmanību tam, ka manevru mērķis ir vienīgi abu valstu bruņoto spēku gatavības pārbaude Sabiedrotās valsts aizsardzībai.
Starp citu, kad NATO rīko savas mācības Krievijas robežas tuvumā, militārās alianses karavīri nevienam neprasa atļaujas un noliedz nodomu iebrukt Krievijas teritorijā pat tad, kad patiešām iebrūk.
Krievijas un Baltkrievijas kopējās militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
"Vajadzīgs plāns": Lietuvā nobijušies no KF un Baltkrievijas kopīgajām mācībām
Te būtu derīgi atsaukt atmiņā nesenu incidentu ar britu eskadras kuģi "Defender", kurš uzdūrās uz "brīdinājuma šāvieniem" Krimas teritoriālajos ūdeņos.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, runājot par gatavošanos militārajām mācībām, paziņoja: "Starptautiskajos līgumos noteiktajos termiņos mūsu partneri tiks informēti par mācību parametriem, bet pats pasākums būs pieejamas starptautiskajiem novērotājiem un žurnālistiem."
Ziņu lente
0