Viedoklis

Mats divos gājienos. Lielbritānijā un ASV lemj padarīt tolerantāku... šahu

© Pixabay / klimkinШахматы
Шахматы  - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav nozīmes tam, ka sabrūk visas pazīstamākās atklātnes, sabrūk pat priekšstati par šaha atklātnēm. Vienlaikus lūzt priekšstati par olimpiskajiem principiem, un tas viss šķiet tīrais sīkums.
Mēs taču tikai jokojām, pieļaudami, ka Rietumu dzīve ar mešanos ceļos un citām mīlīgām un pazemojošām lietām drīz vien tiks klāt arī šaham. Viņi tur vispār jokus nesaprot, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Lai nu vēl būtu britu zinātnieki. Amerikāņi tak arī skatās uz to pašu pusi.
Ak jā, Black Lives Matter tomēr atklāja amerikāņi, tātad vēl nemaz nav zināms, kurš no viņiem ir trakāks britu zinātnieks. Gan jau kaut kā vienosies par prioritāti, kad dalīs Šnobeļa prēmiju par jaunajiem tolerances murgiem.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans  - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
LGBT propaganda bērniem – Eiropas oficiāla vērtība
Londonas Karaliskās koledžas un Ņujorkas universitātes pētnieki konstatējuši: šahs pārlieku necienīgi izturas pret melnajiem. Tāpēc nolēma "novērst balto netaisnīgās priekšrocības", sak, viņi uzvar biežāk tāpēc, ka sāk spēli. Labi, lai nu būtu, lai jau iet savu starta e2-e4, ja jau Indija izdomājusi tādus noteikumus jau pirms Vestindijas un tās verdzības parādīšanās. Arī BLM tobrīd vēl nebija.
Taču, lai likvidētu atpalikšanu un izslēgtu pretinieka rasisko priekšrocību, melnie ies divas reizes no vietas. Pēc tam baltie – arī divas reizes. Tikai pēc tam spēle atgriezīsies tradicionālajā gultnē.
Un nav nozīmes tam, ka sabrūk visas pazīstamākās atklātnes, sabrūk pat priekšstati par šaha atklātnēm. Vienlaikus lūzt priekšstati par olimpiskajiem principiem, un tas viss šķiet tīrais sīkums. Seno spēli jau agrāk pūlējās izmantot kā pirmo senāko – pielāgot savām vajadzībām vai apstākļiem. Ir maksišahs, minišahs, Fišera šahs, Kapablankas šahs, šahs trijatā. Ir pat šahs, kurā melnie pēc balto starta gājiena ir divas reizes. To dēvē par "progresijas šahu". Ne progresīvo, - tas paredz progresiju. Pēc diviem melno gājieniem baltie iet trīs reizes, pēc tam melnie – četras. Un tā tālāk. Pie tam klasika vienmēr ir bijusi neaizskarama.
Protesta akcija Parīzē - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Viedoklis
Sekss, meli un politika: kā Francijā nogalina tēvus
Bet te ir pretenzijas par spēles oficiālu pārtaisīšanu. Pieticīgas pretenzijas, jo varēja jau vispār aizliegt baltajiem nokaut pretinieka figūras, jo melno dzīvībām ir nozīme, pievienot lielāku skaitu melno figūru, kā tagad pievieno visur, jo melnie nav nekādi bandinieki. Tomēr pretenzija ir uzstājīga. Ideja par viņuprāt "godīgu" šahu jau 17. augustā tiks prezentēta starptautiskajā spēles konferencē Kopenhāgenā.
Protams, to noraidīs. Taču arī dzimumneitrāla melnādaina feja "Pelnrušķītē" parādījās tikai pēc laba laika. Starp citu, par dzimumiem. Kaut ko vajag darīt arī ar burtiem šaha laukumā. Par "B" un "G" jautājumu nav. Bet kur ir "L"? Kur ir "T"? Kur, galu galā ir "K", jo tagad to pareizi ir saukt par LGBTK+? Ak jā, "+" ir – tā apzīmē šahu. Taču, ja baltie sāk un palaiž pa priekšu melnos, tas visai spēlei uzreiz piesaka matus divos gājienos un vienā vārdā. Ne velti partiju ierakstā tam ir simbols "x".
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2021
Viedoklis
"Papus", "mamma", "viņa", "viņš" — vārdi, ko aizliegts izrunāt
Ziņu lente
0