Politika

Politologs: cilvēki izgāja ielās nevis Gobzema dēļ, bet gan pret Ministru kabinetu

© Sputnik / Sergey MelkonovПротивники обязательной вакцинации пришли к Сейму, откликнувшись на призыв депутата Алдиса Гобземса
Противники обязательной вакцинации пришли к Сейму, откликнувшись на призыв депутата Алдиса Гобземса - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrības neapmierinātības galvenais iemesls – Latvijas valdības darbības. Gobzemam vienkārši izdevās uzpeldēt viļņa mugurā, uzskata politologs.
RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Cilvēki izgāja ielās nevis ar mērķi atbalstīt deputātu Gobzemu, kurš viņus aicināja, bet gan paust nosodījumu valdībai par tās neprasmīgo darbu, paziņoja politologs Filips Rajevskis LTV7 ēterā.
Laikā, kad Saeima izskatīja grozījumus, kuri dāvā tiesības darba devējiem pēc 1. oktobra atlaist darbiniekus bez Covid-sertifikāta, Rīgas ielās izgāja aptuveni tūkstotis neapmierinātu cilvēku. Simtiem cilvēku sapulcējās pie Saeimas ēkas.
Противники обязательной вакцинации пришли к Сейму, откликнувшись на призыв депутата Алдиса Гобземса - Sputnik Latvija, 1920, 06.08.2021
Latvijā
Pēc protesta akcijas Rīgā Gobzemam sākās problēmas ar policiju: viņu tas nebiedē.
Varasiestādes nebija devušas sankciju akcijai, un Valsts policija jau ierosinājusi lietu par administratīvo pārkāpumu pret partijas "Likums un kārtība" dibinātāju Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš sociālajos tīklos aicināja sākt protestus.
Pie tam Rajevskis uzskata, ka Gobzema vietā varēja būt arī kāds cits.
"Nav ne mazāko šaubu – viņš sēž viļņa mugurā. Galvenais iemesls – saziņa no valdības puses. Nedomāju, ka tas ir Gobzema nopelns. Tur varēja būt arī kāds cits, kas uzņemtos to izdarīt, sašūpot un vest līdzi šos cilvēkus. Iespējams, pat sekmīgāk, jo nevar teikt, ka Gobzems būtu panākumiem bagāts, harizmatisks līderis. Harizmas viņam nav, un politikā viņš nav iesācējs."
Rajevskis vērtēja, ka sabiedrības neapmierinātība ir labvēlīga opozīcijas partijām. Gobzema jaunās partijas "Likums un kārtība" reitings pēdējos mēnešos, saskaņā ar SKDS datiem, sastāda 3- 4%. Prakse liecina. Ka populistiskas idejas parasti gatavi atbalstīt līdz 20% vēlētāju.
Президент Латвии Эгилс Левитс(слева) и премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш(справа) - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Latvijā
"Kauns, ka manu tautu vada svešzemju viesstrādnieki": Pudniks norāja Latvijas vadību
Tomēr izvest ielās sakaitinātus cilvēkus – tā ir viena lieta, bet atvest politikā vīlušos vēlētājus uz balsošanas iecirkņiem, lai viņi nobalsotu, - pavisam cita, uzskata polittehnologs.
"Tas, ko mēs redzējām pie parlamenta un Ministru kabineta, rāda nemierīgo un ļoti vieglo provocējamo situāciju sabiedrībā, jo sabiedrība, var teikt, nepiekrīt tam, kas notiek valdībā, tiem lēmumiem, ko pieņem valdība. Vakarējā (aizvakar – red.) akcija parādīja, ka viņi ir gatavi ne tikai virtuvē ņurdēt," teica Rajevskis.
Ziņu lente
0