Latvijā

Daži mediķi Latvijā izsniedz fiktīvus vakcinācijas sertifikātus

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasВакцинация мигрантов от COVID-19 в Москве
Вакцинация мигрантов от COVID-19 в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķi var zaudēt licencu par viltotu vakcinācijas sertifikātu izsniegšanu.
RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklē vairākus gadījumus, kas saistīti ar fiktīvu Covid-19 sertifikātu izsniegšanu, vēstīts pārraidē "900 sekundes".
Ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava bija viena no pirmajām mediķēm, kas jau pavasarī uzzinājaL ir cilvēki, gatavi maksāt, lai, nesaņemot vakcīnu, saņemtu Covid-19 sertifikātu.
Vakcinācija pret Covid-19 Sanmarīno - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
ES atzinusi Sanmarīno izsniegtos sertifikārus par vakcināciju ar "Sputnik V"
"Es šīs ziņas pati izplatīju tviterī. Diezgan sašutuma pilnu ziņu – kā tā vispār drīkst iedomāties jautāt, viņa stāsta"
Mediķe savā praksē ir saskārusies ar diviem gadījumiem, kad cilvēki interesējās par iespēju nevakcinējoties saņemt Covid-19 sertifikātu.
"Viens bija diezgan smieklīgs gadījums – pacients bija jau ieradies uz vakcināciju un pajautāja: "Nu, varbūt var to poti neielaist un ierakstīt?" Saņēma atbildi "nē" un vakcinējās veiksmīgi. Otrs bija telefona zvans, par to vai šāda iespēja ir – nē, šādas iespējas nav," atcerējās mediķe.
Viņa bija sašutusi, ka cilvēki vispār iedomājas ko tādu jautāt:
Курган Дружбы расположен на стыке границ Латвии, России и Белоруссии - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Latvijas robežu mēģināja šķērsot ar svešiem Covid-19 sertifikātiem
"Tas ir aptuveni kā cilvēks gribētu nopirkt autovadītāja apliecību un braukt. Tas nozīmē, ka tas cilvēks būtu drauds gan sev, gan visai sabiedrībai," salīdzināja Skruze-Janava
Ādažu mediķe pat necentās uzzināt kādu naudas summu piedāvā negodprātīgie pacienti. Neoficiāli izskan, ka mediķi par ierakstu vakcinācijas datubāzē neveiktas vakcinācijas gadījumā pieprasa no 300 līdz 600 eiro.
KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norāda, ka viņi rūpīgi seko notiekošajam vakcinācijas norisē. Izmeklētāji bieži saņem ziņas no iedzīvotājiem. Precīzu skaitu KNAB nevēlas nosaukt, taču izmeklēšanā ir vairāki viltus vakcinācijas gadījumi.
"Negribu runāt par vairākiem desmitiem – klīst dažādas baumas un runas. Bet, ja runājam par kādām pārbaudēm, tad līdz 10 šobrīd nonākušas. Man gribas ticēt, ka mediķi saprātīgi un pilda Hipokrāta zvērestu," teica KNAB pārstāve.
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2021
Ģimenes ārstiem lūdz pārdot vakcinācijas sertifikātu un izliet vakcīnu ārā
Lietām, kas, iespējams, nonāks līdz tiesai, būs jārēķinās ar bargu sodu gan kukuļdevējam, gan mediķim.
"Uzskatu, ka šādi gadījumi ir jāpublisko, lai sabiedrība aizdomājas, ka likums vēršas pret šādiem gadījumiem, un domāju, ka šajā situācijā šie sodi varētu būt samērā bargi," brīdināja izmeklētājs.
Vakcinācijas fakta viltošanas gadījumā, saņemot iesniegumu, Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisija to izskatīs, un, ja tiks atzīts, ka ārsts ir būtiski pārkāpis ētikas normas un ja ir konstatēts arī normatīvo aktu pārkāpums, tad Sertifikācijas padome var pieņemt lēmumu par sertifikāta anulēšanu ārstam.
Ziņu lente
0