Pasaulē

Zinātnieki brīdina par strauju plūdos cietušo skaita pieaugumu

© REUTERS / CHINA DAILYНаводнение в Чжэнчжоу, Китай
Наводнение в Чжэнчжоу, Китай - Sputnik Latvija, 1920, 06.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātniekiem radās bažas, ka jau pavisam drīz cilvēki nespēs pretoties plūdiem, un viņiem būs jāpamet apdzīvotās vietas.
RĪGA, 6. augusts - Sputnik. Divu desmitgažu laikā pasaulē plūdu dēļ cieta desmit reizes vairāk cilvēku, nekā bija prognozēts, turklāt šāda tendence saglabāsies, raksta organizācijas Cloud to Street pētnieki žurnālā Nature.
Speciālistu novērojumi liecina, ka pēdējos divdesmit gados plūdi aizskāruši no 255 līdz 290 miljoniem cilvēku. Plūdu risks mūsdienu pasaulē ir ievērojami pieaudzis ne tikai klimata pārmaiņu dēļ, kas sekmē plūdu biežumu un intensitāti, bet arī strauja iedzīvotāju skaita pieauguma dēļ rajonos ar augstu applūšanas risku.
Speciālisti noskaidroja, ka iedzīvotāju skaits šajos rajonos kopš 21. gadsimta sākuma ir pieaudzis par 34%, turklāt Zemes iedzīvotāju skaits kopumā palielinājies par aptuveni 18%. Pēc zinātnieku domām iedzīvotāju skaits riskam pakļautajos reģionos arī turpmāk palielināsies straujāk par kopējo iedzīvotāju skaitu.
Zinātnieku dati liecina, ka no 2000. līdz 2018. gadam pasaulē notika 913 lieli plūdi vairāk nekā 2,2 miljonu kvadrātkilometru platībā. Sauszemes platība uz planētas neaizņem ne 135 miljonus kvadrātkilometru. Tas nozīmē, ka plūdu riskam pakļauti apmēram divi procenti sauszemes.
Автомобиль едет по дороге, пострадавшей от наводнения, Германия - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Pasaulē
Eiropas Komisija sākusi gatavoties globālai katastrofai
Pētnieki pievērš īpašu uzmanību tam, ka stihiskas nelaimes rada lielākas briesmas pilsētās, nekā brīvā dabā. Globālais plūdu risks pilsētvidē rada bažas speciālistiem, turklāt to risku novērtēšanai jāizstrādā pilnvērtīgākas pieejas.
Līdz ar pasaules iedzīvotāju skaita palielināšanos un pilsētu paplašināšanos tiek apdraudētas dabiskās ekosistēmas, kuras savulaik nodrošināja aizsardzību pret plūdiem. Jāpiebilst, ka šāda aizsardzība diez vai palīdzēs jūras līmeņa paaugstināšanās gadījumā, un cilvēkam paliks vien pamest riska zonu.
Ziņu lente
0