Latvijā

Eksperti: Latvijā gaidāms pārtikas cenu kāpums

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 06.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti brīdina par gaidāmu pārtikas produktu cenu kāpumu, atsevišķi produkti jau ir sadārdzinājušies trīs reizes.
RĪGA, 6. augusts — Sputnik. No 1. augusta elektroenerģijas fiksētā cena iedzīvotājiem pieaugusi par 42,9%, gāzes cenas jau no jūlija kapušas par 25 līdz 43%. Tas neizbēgami ietekmēs pārtikas un pakalpojumu cenu cenas, brīdina eksperti.
Elektrība un gāze nav vienīgie faktori, kas ietekmēs produktu cenas, raksta Latvijas avīze.
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Latvijā
Visiem, kas nav aizbraukuši, Latvijā maizes pietiks: netipiskā vasara ietekmē labības ražu
Visā pasaulē ir pieaugušas loģistikas izmaksas: pēdējā laikā degvielas cenas ir palielinājušās par vairākiem desmitiem procentiem, kas sekmēja transporta izdevumu pieaugumu.
Turklāt šā gada sliktie laikapstākļi un Covid-19 pandēmija ietekmēja arī ražu. "Dobeles dzirnavnieka" vadītājs Kristaps Amsils jau ziņoja, ka šogad graudu raža gaidāma par 30-50% mazāka nekā bija cerēts. Sausā un karstā laika dēļ tiek prognozēts cenu kāpums visai lauksaimniecības produkcijai, sīpolu un diļļu cena jau ir palielinājusies trīs reizes.
Sakarā ar notikumiem Baltkrievijā un sankciju ieviešanu sadārdzinājušies minerālmēsli. Pieaugušas būvmateriālu cenas, īpaši kokmateriālu, kas ietekmēs ražotājus, kuri izmanto paletes vai aprīko noliktavas ar starpsienām sakņaugu glabāšanai.
Izmaiņas nodokļu sistēmā daudziem rada papildu izdevumus. Arī bankas pakalpojumi sadārdzinājušies, ja uzņēmums strādā ar partneriem no trešajām valstīm, dažādu desmitu eiro vietā tam būs jāmaksā vairāki simti eiro mēnesī.
Лампочка - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Latvijā
"Latvenergo" paskaidroja, kāpēc elektrības cena pieaugusi vairāk nekā par 40%.
Novērtējot pārtikas produktu cenas Baltijas valstīs, "Lauksaimniecības tirgus attīstības veicināšanas centra" speciālisti secināja, ka lai gan dārgākie pārtikas produkti ir Igaunijā, igauņi vismazāk no ģimenes ienākumiem Baltijas valstīs tērē pārtikai - 19%, tikmēr Latvijā – 24%.
Kaut arī ekonomisti prognozē, ka vidējās darba algas pieaugums 2021. gadā apsteigs inflāciju, atklāts paliek jautājums - vai Latvijas ekonomika augs pietiekami, lai lielai iedzīvotāju daļai nebūtu jātērē pārtikai vēl lielāka daļa ģimenes ienākumu.
Ziņu lente
0