Pasaulē

"Ukraina jau nogurdina": politologs par situāciju ap "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc "Ziemeļu straumes 2"palaišanas samazināsies ES vēlēšanās uzstāties starpnieka lomā starp Krieviju un Ukrainu, tad Maskava "varēs sodīt" Kijevu, uzskata amerikāņu komentētājs Džons Rīls. Politologs Jurijs Svetovs novērtēja šo viedokli radio Sputnik ēterā.
RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas Krievija varēs "sodīt" Ukrainu, raksta amerikāņu komentētājs Džons Rīls žurnālā "National Interest".
Rakstā tiek apgalvots, ka iespējamās būtisko Krievijas gāzes tranzīta apjomu samazināšanās dēļ Kijevai draud ne vien ekonomiskie zaudējumi, bet arī piekļuves zaudēšana vitāli svarīgam enerģijas avotam.
Народное вече на Михайловской площади в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Pasaulē
Ukrainā pieprasa no Rietumiem miljardiem dolāru Krievijas dēļ
Tāpat Rīls atzīmē, ka Ukraina nevar rēķināties ar plašu starptautisku "sašutumu", jauno apstākļu dēļ.
"Tā kā drīz Krievija spēs sodīt Ukrainu, ierobežojot gāzes tranzītu caur tās teritoriju, vienlaikus neskarot savu nozīmīgo Rietumeiropas klientu intereses, samazināsies ES vēlme uzstāties starpnieka lomā," citē Rīlu RIA Novosti.
Politologs Jurijs Svetovs novērtēja šo viedokli radio Sputnik ēterā.
"Manuprāt te sajaukta patiesība un meli. Nepatiesība slēpjas bailēs, centienos pierādīt, ka Krievijai "Ziemeļu straume 2" ir politiskas ietekmes instruments, nevis ekonomisks projekts. Šo šausmeņu loģikā tiek pasludināts, ka Krievija sapņo sodīt Ukrainu, tai atriebties. Lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins atklāti paziņoja, ka esam gatavi turpināt tranzītu caur Ukrainu arī pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas, taču ar abpusēji izdevīgiem nosacījumiem," paudis Jurijs Svetovs.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Vācijā noraida ideju maksāt kompensācijas Ukrainai par "Ziemeļu straumi 2"
Vienlaikus amerikāņu komentētāja vārdos ir arī patiesības daļa, viņš turpināja.
"Patiesība ir tāda, ka "Ziemeļu straume 2" pārāk ilgi atrodas starptautisko attiecību dienas kārtībā, ieņem nesamērīgu vietu, neskatoties uz šī projekta lielu mērogu. Tas ir ekonomisks projekts, bet to izmanto, lai saindētu starptautiskās attiecības. Turklāt starptautisko sabiedrību Ukraina jau ir nogurdinājusi tās vadības pastāvīgo prasību un pretenziju dēļ. Šīs pretenzijas tiek izvirzītas visiem: Amerikai, Vācijai, NATO, ES. Sak, jūs mums esat parādā. Bet neviens viņiem neko nav parādā. Ja Ukrainai ir savas intereses, tai pašai tās jāaizstāv. Pamazām parādās izpratne starptautiskajās attiecībās: Ukrainai jārunā ar Krieviju, vienojoties par tranzītu pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas," rezumēja Jurijs Svetovs.
Ziņu lente
0