Latvijā

SPKC: drīz varam nonākt līdzīgā situācijā kā Igaunija un Lietuva

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankas Врач и пациенты в отделении для лечения пациентов с COVID-19
 Врач и пациенты в отделении для лечения пациентов с  COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām Latvijai palīdz ierobežojumu ievērošana, taču jau vērojams saslimstības pieaugums.
RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Latvijā strauji izplatās Covid-19 delta variants un drīz varam nonākt līdzīgā situācijā kā Igaunija un Lietuva, brīdināja Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja sarunā ar Apollo.lv.
Saskaņā ar pagājušās nedēļas datiem, Latvijā vērojams saslimstības pieaugums par 29,8 %. Pagājušajā nedēļā tika atklāti vidēji 60 jauni Covid-19 gadījumi dienā, bet nedēļu iepriekš - 46.
Рука пожилой женщины - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Baltijā
Covid-19 sekas Lietuvā: cik mazbērnu zaudējuši savus vecvecākus
Aizvadītājā nedēļā vidēji dienā tika stacionēti četri pacienti ar Covid-19, slimnīcās ikdienā ārstējās vidēji 44 cilvēki, iepriekš - 53.
Pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība pieaugusi par 31,1% 20-29 gadus veco cilvēku vidū, bet 10-19 gadus veco jauniešu vidū – par 22,4%. Vecuma grupā no 30 līdz 49 gadiem pieaugums bija 17,7%. Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) palielinājās līdz 1,2 (nedēļu iepriekš - 1,14), sasniedzot maija sākuma radītāju, kas liecina, ka vīrusa izplatības temps Latvijā palielinās.
Lielākā daļa jaunu Covid-19 gadījumu konstatēta Rīgā, Pierīgā un Kurzemē.
Saslimstības tendenču un rādītāju analīze liecina, ka drīzumā Latvijā palielināsies inficēto skaits, tapāt, kā tas jau notika Lietuvā un Igaunijā.
"Mēs redzam, ka pēdējās divas, trīs nedēļas tiešām mums iet ar pieaugumu. Te ir jāņem vērā arī deltas variants, kas ir sabiedrībā jau izplatīts. Tie soļi uz priekšu jau ir iestrādāti, tā kā tur mums vēl jāskatās uz tiem kopējiem skaitļiem, kādi būs uz priekšu," stāsta Arāja.
Лечение больных с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Ļaunāk nekā insults: kā Covid-19 ietekmē kognitīvās spējas
Pēc viņas domām, salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu, kur saslimušo skaits ir lielāks, Latvijā saslimstības straujo izplatījumu "bremzē" tādi ierobežojumi, kā masku valkāšana publiskās vietās un drošības pasākumi sabiedriskajos pasākumos.
Arāja atgādina, ka ir svarīgi katru dienu ievērot profilaktiskos pasākumus - mazgāt rokas, vēdināt automašīnas, pareizi lietot sejas masku un būt piesardzīgiem, apmeklējot publiskas vietas.
"Bet tam visam pāri ir vakcinācija. Uz rudeni skatoties, tas būs visnozīmīgākais faktors, cik procentuāli liela sabiedrības daļa būs vakcinēta," uzskata Arāja.
Ziņu lente
0