Viedoklis

Rublis – vissliktāk novērtētā valūta pasaulē. Cik patiesībā maksā dolārs

© Sputnik / Александр КряжевRubļa simbols
Rubļa simbols - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ņemot vērā bigmaka cenu McDonald’s restorānos Krievijā un ASV, dolāram vajadzētu maksāt 30 rubļus, mazāk nekā 2013. gadā.
Par to, cik objektīvs ir amerikāņu ekonomiskā žurnāla indikators un kāpēc faktiskais un "burgera" kotējums tik ļoti atšķiras, portālā RIA Novosti stāsta Irina Badmajeva.

Ekonomista joks

Zemā vērtējuma ziņā Krievijas rubli pārspēj tikai Libānas mārciņa – par to liecina "bigmaka indekss". Valda uzskats, ka burgeram visur jābūt vienai un tai pašai cenai. Kur tas ir lētāks nekā ASV, vietējā valūta ir novērtēta pārāk zemu, un otrādi.
Bigmaks Krievijā maksā 169 rubļus, ASV – 5,65 dolārus. Tātad taisnīgs kurss būtu 30. Taču reālais sasniedz 74,53. Tātad Krievijas valūta ir novērtēta gandrīz 60% par zemu. Eiro – par 11,1%, britu mārciņa – par 15,5.
Četras naudas vienības izrādījušās pārvērtētas. Izceļas Venecuēlas bolivārs – tam vajadzētu būt par 47,7% lētākam. Šveices franks – par 24,7%, norvēģu un zviedru kronas – par 11,5 un 9,6%.
Соусы Rundāle, дистрибьютор в России - ООО Балтис - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2020
Rubļa kursa svārstības: Latvijas eksportu uz Krieviju sagaida jauns trieciens
"Bigmaka indeksu" 1986. gadā izdomāja žurnāls "The Economist". Tas bija joks. Toties tagad tas, pēc būtības ir pirktspējas paritātes (PSP) noteikšanas neoficiālais paņēmiens – divu valūtu attiecība ņemot vērā līdzīgu preču cenas. To aprēķina divreiz gadā. Izvēlējās McDonald's hamburgeru, jo tas atrodams visur. Jau 80. gados ātrās ēdināšanas restorānu tīkls pārvērtās par globālu biznesu. Iestāžu ar raksturīgo burtu "M" nav Bermudu salās, Irānā, Maķedonijā, Jemenā, Melnkalnē. Ziemeļkorejā, Zimbabvē, Bolīvijā, Armēnijā un Islandē.
Galvenais – klasiskais bigmaks visur ir vienāds, to gatavo no pieejamiem produktiem: maize, siers, kotlete, dārzeņi.
Jūlija reitings rāda, ka lielākajā daļā valstu bigmaks ir lētāks nekā ASV. Piemēram, Austrālijā, Saūda Arābijā, Katarā. Saraksta galā – Azerbaidžāna, Turcija Dienvidāfrika.

Populāri, tomēr neobjektīvi

Jau gadu desmitiem valda uzskats, ka rublis novērtēts par zemu. Tomēr līdztekus "bigmaka indeksam" ir daudz citu faktoru. Teiksim, alga un nomas nauda Krievijā ir daudz zemāka nekā ASV. Tāpēc cena ir zemāka. Turklāt bigmakus neimportē, tos ražo no gaļas. Atšķirībā no sadzīves elektronikas vai viedtālruņiem. Pēc "iPod indeksa" rublis noteikti izrādīsies pārvērtēts. Jāpiebilst, ka arī kompānija "McDonald's" nosaka cenu, orientējoties uz iedzīvotāju reālajiem ienākumiem un pirktspēju, patur prātā nodokļus un konkurenci.
Доллары США - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
KF politiķis: Krievija konsekventi mazina atkarību no dolāra
Tāpēc "bigmaka indekss nav objektīvs. Ir kompleksas un pārskatāmas salīdzinājuma metodes, piemēram, pirmās nepieciešamības preces, izejvielas, pusfabrikātus. To cenas veido tirgus, nevis viena privāta kompānija, kas turklāt saglabā komercnoslēpuma tiesības.

Runa nav par bigmaku

Nacionālās valūtas kursu nosaka valsts maksājumu bilances un naudas masas ilgtermiņa dinamika, kas savukārt ietekmē inflāciju.
Liela nozīme ir starptautiskā un iekšējo valūtas tirgu spēlētājiem – centrālajām bankām. Regulatori var ierobežot nacionālās naudas vienības nostiprināšanos vai, gluži otrādi, atturēt to no strauja krituma.
Viņi pastāvīgi kontrolē valūtas kursu, jo tā ir viena no galvenajām metodēm valstu konkurences cīņā tirdzniecības jomā. Galu galā naudas vērtība bieži vien ir izkropļota.
Piedevām kotējumi bieži satur tirgus dalībnieku gaidas, tāpat kā ar jebkuru brīvā tirdzniecībā esošu aktīvu.
Tātad nevajag īpaši paļauties uz "bigmaka indeksu".
"Nepietiekami novērtēto valūtu desmitā parasti ir valūta, kas pat nenonāk simt pasaulē izplatītāko vidū. Spilgts piemērs – Libānas mārciņa. Starp tām nonācis Krievijas rublis. Pie tam pati pārvērtētākā – Venecuēlas bolivārs ar drausmīgu inflāciju un visām iespējamām ASV sankcijām," konstatēja Nikolajs Pereslavskis, CMS Institute ekonomisko un finansiālo pētījumu departamenta darbinieks.
Денежные купюры - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Pietiek ciest: Eiropas Savienība atsakās no dolāra
Viņš piezīmēja, ka pēdējo septiņu gadu laikā rubli ietekmē ģeopolitika: pret Krieviju vērstās sankcijas, to paplašināšanas risks. Tradicionāli sava loma ir naftas kotējumam un budžeta noteikumam: Finanšu ministrija iepērk valūtas, augot "melnā zelta" cenām. Tā mākslīgi tiek novērsta rubļa lieka nostiprināšanās. Kursu veidojoša politika kopumā neveicina tā nostiprināšanos. Lieta tāda, ka mēreni vājš rublis paaugstina ienākumus budžetā, ko nes piegādes uz ārvalstīm. To atzinīgi vērtē arī ekonomikā dominējošie eksportētāji.
Netiešie faktori – iekšpolitika un noskaņojums pasaules finanšu tirgos. "Ļoti iespējams, ka bez sankcijām Krievijas valūta kotētos vismaz pusotru reizi dārgāk," precizēja eksperts.
Lai nu būtu kā būdams, līdz gada beigām dolārs tik un tā nekritīsies zem 70 rubļu atzīmes. Toties 80 rubļu atzīmi tas var pārspēt politiskā riska dēļ. Domājams, kurss saglabāsies 73-77 rubļu koridorā par dolāru un 85-90 – par eiro.
Ziņu lente
0