Baltijā

Lietuvas ĀM vadītājs: baltkrievu minerālmēslu pārkraušana Klaipēdā var tikt pārtraukta

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASВагон компании "Беларуськалий"
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva pati lūdz ES aizliegt Baltkrievijas mēslojumu tranzītu, kaut pērn tā bija piektā daļa no visa Klaipēdas ostas kravas apgrozījuma.
RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Līdz ar Baltkrievijai uzlikto sankciju paplašināšanu tās minerālmēslu eksports caur Lietuvu var tikt pilnībā pārtraukts, vēsta obzor.lt, atsaucoties uz Lietuvas ārlietu ministru Gabrielu Landsbergu.
Pēc ministra teiktā, formāli Lietuva jau ir sniegusi Briselei priekšlikumus sektorālo sankciju paplašināšanai, ieskaitot arī "Belaruskalij" minerālmēslus, ko pārsvarā pārkrauj Klaipēdas ostā.
Товарные поезда с углем  - Sputnik Latvija, 1920, 31.07.2021
Krievijā
Krievijas kravas aiziet no kaimiņvalstu ostām, izņemot vienu
2020. gadā kravu apgrozījums Klaipēdas ostā bija 40 miljoni tonnu, no tām aptuveni 8 miljoni tonnu bija pa dzelzceļu nogādātie Baltkrievijas minerālmēsli.
Minskas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās 2020. gadā pēc prezidenta vēlēšanām – virkne valstu apgalvoja, ka balsojums nav brīvs un demokrātisks, kā arī neatzina Lukašenko par ievēlēto prezidentu.
Pērn ES ieviesa trīs sankciju kompleksus pret Baltkrievijas uzņēmumiem un amatpersonām, ko Brisele uzskata par vainojamiem prezidenta vēlēšanu rezultātu "falsifikācijā" un vardarbībā pret protesta akciju dalībniekiem.
Minska apstiprināja simetriskus politiskus un ekonomiskus atbildes pasākumus. Aprīlī Baltkrievijas valdības preses dienests informēja, ka atbildes pasākumu saraksts ir apstiprināts. Citu starpā aizliegtas tādu uzņēmumu preces kā "Škoda Auto", "Liqui Moly" in "Beiersdorf". Saraksts paliek spēkā sešus mēnešus.
Железная дорога - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Latvijā
Kravu nav, sliedes var nelabot: LDz likvidē meitas uzņēmumu
Situācija pasliktinājās 23. maijā, kad Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju".
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, ka arī rekomendēja Eiropas aviokompānijām izvairīties no lidojumiem Baltkrievijas gaisa telpā.
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
Jūnijā Eiropas Savienība, Lielbritānija, ASV un Kanāda paziņoja par jauno sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju. Rietumvalstu norādītais ierobežojumu iegansts – Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēšanās Minskā maija beigās. ES paplašināja sankciju sarakstu, iekļaujot tajā 78 fiziskas personas un astoņas organizācijas.
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Pasaulē
"Braukāsiet apkārt pāri Ziemeļpolam": Baltkrievija var ierobežot transporta tranzītu
Arī ASV Finanšu ministrija paplašinājusi sankcijas pret Baltkrieviju, un jaunajā redakcijā ierobežojumi vērsti pret 16 fiziskām personām, 5 resoriem un organizācijām.
Kanāda ir ieviesusi sankcijas pret 17 fiziskām personām un pieciem Baltkrievijas uzņēmumiem, Lielbritānijā – pret diviem uzņēmumiem un 11 fiziskām personām.
Baltkrievijas ĀM uzsvēra, ka jaunu sankciju ieviešana "būtībā robežojas ar ekonomiskā kara pasludināšanu".
Jūnija beigās Baltkrievijas Ārlietu ministrija izsludināja virkni pasākumu, kas pieņemti, reaģējot uz Eiropas Savienības ieviestajām sankcijām. Tā, Minska aizliedz iebraukšanu atsevišķiem eiroinstitūciju pārstāvjiem, aptur vienošanos ar ES par readmisiju un savu dalību ES Austrumu partnerības iniciatīvā, kā arī atsaucas uz savu pārstāvi Briselē.
Ziņu lente
0