Latvijā

Latvijas pārvadātāji sit trauksmi kadru trūkuma dēļ

© Sputnik / Евгения НовоженинаВодитель в кабине автомобиля
Водитель в кабине автомобиля - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nav kam vadīt autobusus —smagie darba apstākļi un zemā alga kavē jauniešus izvēlēties šo profesiju, bet veci šoferi aiziet pensijā.
RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Latvijas autotransporta kompānijas izjūt autobusu vadītāju trūkumu - jauni cilvēki negrib strādāt, bet pieredzējušie aiziet pensijā. Dažkārt pārvadātājiem neizdodas pat nodrošināt reisus atsevišķos maršrutos - nesen Autotransporta direkcija nesen par to sodīja akciju sabiedrību "Nordeka", informē Latvijas Televīzija.
"Tas soda apmērs ir noteikts gradācijā no 70 eiro un vairāk atkarība no tā, cik ir bijusi šādi gadījumi. Un, ņemot vēra, ka "Nordeka" gadījumā neizpildīto reisu skaits ir salīdzinoši liels, tad sods varētu būt visticamāk 500 eiro apmērā," stāsta Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristians Godiņš.
Такси - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2020
Taksometru stāvvietas Rīgas mikrorajonos atdos iedzīvotājiem to nevajadzīguma dēļ
Patlaban "Nordeka" jāatrod četri autovadītāji, taču darbinieki, sevišķi gados jauni cilvēki, nesteidzas pieteikties vakancēm.
Nopelnīt šajā profesijā ir grūti, saka Rīgas Autoostā apjautātie autovadītāji.
"Tas ir vienkārši ļoti smags darbs. Agras stundas, naktī. Vēlos vakaros. Tāpēc jau jaunie cilvēki negrib strādāt šito darbu," pauž SIA "Norma-A" šoferis Pēteris.
Andris strādā "Nordeka". Viņš arī uzskata, ka jaunieši meklē vieglākus veidus, kā nopelnīt: "Meklē jau, kur vieglāk to naudiņu dabūt, sapelnīt. Te jau ir diezgan smagi tomēr. Kaut vai visi sastrēgumi no rītiem un vakarā, pirmkārt. Otrkārt, cilvēki. Attieksme pret visu šito."
Pārvadātājs "Norma-A", kas strādā ar "Ecolines" zīmolu, arī jūt kadru trūkumu. Jo tas ir starptautiskais pārvadātājs, pagaidām sanāk tikt galā ar situāciju, pieaicinot kādu šoferi no ārzemju maršrutiem. Taču ilgtermiņā tas nav risinājums.
Такси - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Latvijā
Dārgi un nepieejami: rīdzinieki sašutuši par taksometru pakalpojumiem
"Liels spēlētājs šeit ir valsts. Un tā kā viss šitas ir valsts pasūtījums, ko izpilda iekšzemes pārvadājumi, tad valsts arī noteikusi nosacītu minimālo algu līmeni, kas šoferim.
Bet es domāju, ka jābūt noteiktai lielākam minimālam apjomam, kas šodien ir kaut kādi 5 eiro stundā. Par 160 stundām mēnesī tas ir kaut kur pie 800 eiro. Es domāju, ka tā ir viena no tādām problēmām, ko būs jārisina ilgākā periodā," uzsver "Norma-A" vadītājs Andris Podgornijs.
"Liepājas autobusu parka" vadītājs Leonīds Krongorns saista esošo kadru trūkumu ar demogrāfisko situāciju valstī: "Ir tāda lieta kā vidējais vecums. Es jums pateikšu, ka mums pie 70% uzņēmumā ir virs piecdesmit gadiem un strādā cilvēki pensijas vecuma. Bet cilvēka darba mūžs nav bezgalīgs, saprotiet."
Ziņu lente
0