Ļaunāk nekā insults: kā Covid-19 ietekmē kognitīvās spējas

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЛечение больных с COVID-19
Лечение больных с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētnieki secinājuši, ka koronavīrusa infekciju pārslimojušie cilvēki sliktāk tiek galā ar intelekta testu.
RĪGA, 4. augusts - Sputnik. Koronavīrusu pārslimojušiem cilvēkiem novērojama kognitīvo spēku līmeņa lejupslīde, liecina raksts, ko publicējis žurnāls "Lancet", vēsta Sputnik Lietuva.
Pētījumā piedalījušies vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku, kuru vidū vairāk nekā 12 tūkstoši pārcietuši Covid-19. Viņi visi izpildīja intelekta testu. Izanalizējot rezultātus, pētnieki secināja, ka Covid-19 pārslimojušie ar testu tiek galā sliktāk, it īpaši ar uzdevumiem, kas saistīti ar problēmu risināšanu, plānošanu un spriešanas prasmi.
Vakcinācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Iedzīvotājs pieprasījis kompensāciju par kaitējumu veselībai pēc vakcinācijas
Saskaņā ar pētījumu koronavīrusa ietekmes līmenis uz kognitīvajām spējām ir atkarīgs no tā, cik smagi cilvēks pārcietis slimību. Pat pacientiem, kam nebija nepieciešama hospitalizācija, testa rezultāti bija sliktāki. Savukārt pacienti, kam ārstēšanas gaitā bija vajadzīga plaušu mākslīga ventilācija, smadzeņu darbības kaitējums izrādījās pat nopietnāks nekā apstākļos pēc insulta.
Zinātnieki uzskata, ka viņu pētījuma rezultātā izdarītie slēdzieni apstiprina "ilgstoša kovida" seku pētījuma rezultātus – viens no tiem ir "aizmiglotu smadzeņu" stāvoklis, kam raksturīgi kognitīvie traucējumi.
Ziņu lente
0