ASV stāsta, ka top "ļaunākais murgs" Krievijai

© CCO / ALAN RADECKIBumbvedēja B-21 Raider skice
Bumbvedēja B-21 Raider skice  - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
National Interest uzskata, ka amerikāņu jaunais bumbvedējs B-21 kļūs par "ļaunāko murgu" Krievijai.
RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Jaunais amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-21 Raider var radīt milzu nepatikšanas Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām, stāsta izdevuma National Interest analītiķis.
Raksta autors Kriss Osborns uzsvēra, ka daudzas lidaparāta īpašības, iespējams, nekad netiks atslepenotas. Tomēr kāds augstu stāvošs ASV Gaisa kara spēku pārstāvis pastāstījis žurnālistam, ka jaunais neredzamais bumbvedējs radīs draudus jebkādam mērķim jebkādā pasaules vietā un vienalga, kādā diennakts laikā. Osborns pieļāva, ka B-21 izmēģinājumos tiks izmantotas Krievijas un Ķīnas PGA līdzīgas sistēmas, stāsta RIA Novosti.
Krievijas jaunā iznīcinātāja Checkmate prezentācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Viedoklis
"Šahs un mats": Krievijas iznīcinātājs Checkmate pārsteidzis Rietumu lasītājus
Žurnālists izdevumā atgādināja arī par kompleksiem S-400 un S-500, kas, pēc izstrādātāju vārdiem, var identificēt un likvidēt "neredzamās lidmašīnas". Lai arī Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas ir efektīvas, tomēr uzdevums identificēt un likvidēt pilnveidoto B-21 tām būs ārkārtīgi sarežģīts, piebilda Osborns. Pēc viņa domām, Maskavai būs vajadzīgi jutīgāki radari, kas varēs precīzi izsekot bumbvedēja pārvietošanos. Absolūti jaunas stealth-tehnoloģijas var padarīt lidmašīnu par "ļaunāko murgu" Krievijai, apgalvoja žurnālists.
Pie B-21 Raider strādā koncerns "Northrop Grumman", bumbvedēja ekspluatācijas sākums ieplānots 2025. gadā. Ārēji lidaparāts atgādina B-2: abu projektu pamatā ir zemskaņas mazpamanāmas lidmašīnas koncepcija, kas būvēts pēc "lidojošā spārna" shēmas un spēj uzņemt raķetes vai bumbas. Viens no galvenajiem tāda bumbvedēja uzdevumiem, līdztekus kodoltriecieniem, ir slepena izeja raķešu starta vai bumbu nomešanas rajonā un pretinieka pretgaisa aizsardzības svarīgāko objektu iznīcināšana. Pēc tam taktiskā aviācija varēs strādāt relatīvi droši.
Истребитель ВВС США F-15E - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Viedoklis
Kāpēc Pentagons atsakās no iznīcinātājiem F-35A un trieciena droniem Reaper
Domājams, B-21 galvenais konvencionālais bruņojums būs hiperskaņas raķetes, piemēram, perspektīvās AGM-183A ARRW. Saskaņā ar koncerna "Lockheed Martin" datiem, šie aviācijas līdzekļi spēj sasniegt ātrumu līdz М=17 (Maha skaitlis). Darbības rādiuss — līdz 800 kilometri. ARRW sērijveida ražošana un izvēršana uz nesējiem ieplānota 2022. gadā. Šajā ziņā Krievija pagaidām apsteidz ASV, jo Gaisa kosmisko spēku bruņojumā jau tiek izmantotas aviācijas hiperskaņas raķetes.
Ziņu lente
0