Vācija nekaitēs sev "Ziemeļu straumes 2" jautājumā, paziņoja eksperts

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Pāriet pie mediju bankasGāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi Vācijā
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Vācijas kanclera kandidāts no konservatīvā KDS/KSS bloka Armīns Lašets piedraudēja Krievijai ar sankcijām "Ziemeļu straumes 2" kontekstā, ja tiks novērotas "agresīvas darbības" pret Ukrainu.
RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Vācija nerīkosies sev par ļaunu projekta "Ziemeļu straumes 2" kontekstā, sarunā ar RIA Novosti paziņoja Starptautiskā diskusiju kluba "Valdai" Attīstības un atbalsta fonda direktors zinātniskajā darbā Fjodors Lukjanovs, vēsta Sputnik Lietuva.
Iepriekš Vācijas kanclera kandidāts no konservatīvā KDS/KSS bloka Armīns Lašets intervijā poļu avīzei Rzeczpospolita" piedraudēja Krievijai ar sankcijām "Ziemeļu straumes 2" kontekstā, ja tiks novērotas "agresīvas darbības" pret Ukrainu.

"Šis paziņojums atbilst nostādnēm, par ko vienojās Merkele un Baidens," paziņoja Lukjanovs.

Eksperts uzskata, ka sankcijas iespējamas vienmēr, nevar prognozēt, kāda veida spriedze var gadīties Krievijas un Eiropas, Krievijas un Amerikas attiecībās tuvākajos gados.
"No pieredzes redzam – var notikt jebkas. Taču, kad gāzesvads jau sāks darbu, un darbu tas sāks jau drīz, kad noslēgti līgumi, kad pienāk enerģētiskajam līdzsvaram svarīgā gāze, tā jau ir pavisam citāds situācija. Var izsludināt visādas sankcijas, taču Vācija nerīkosies sev par ļaunu. Bet kaitējums tagad būs lielāks, ja nāksies kaut kādā veidā pārtraukt jau strādājošu struktūru," teica Lukjanovs.
Lukjanova ieskatā, Vācija ieņems stingrāku pozīciju attiecībās ar Krieviju, ja Lašets ieņems kanclera posteni pēc septembra vēlēšanām, jo politiķa izteikumi pilnībā iekļaujas iezīmētajās aprisēs. Viņš norādīja: pats galvenais ir tas, ka "Ziemeļu straume 2" sāks darbu, nevis tas, ar kādiem "aksesuāriem tas viss ir apkārts un kā "Ziemeļu straumes 2" pretinieki verbāli piekāpjas projektam".
Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Pasaulē
NI nobijies no Krievijas manevra "Ziemeļu straumes 2" darbības sākšanai
Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divus gāzes cauruļvadus ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apjomā gadā. Tas tiek izbūvēts no Krievijas krasta pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Būvdarbi ir tuvi noslēgumam, pirmais cauruļvads jau pabeigts, otrais, domājams, tiks pabeigts līdz augusta beigām. Pret projektu aktīvi iebilst ASV, kas popularizē savu sašķidrināto dabasgāzi ES, kā arī Ukraina un vairākas Eiropas valstis. 2019. gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret gāzesvadu. Maskava jau vairākkārt aicinājusi nepolitizēt situāciju un atgādina: "Ziemeļu straume 2" ir izdevīga gan Krievijai, gan Eiropas Savienībai.
Vašingtona jau vairākkārt ieviesusi pret projektu sankcijas, tomēr būvdarbi nonākuši fināla stadijā un plānots vasaras beigās tos noslēgt.
Vācijas osta Mukran - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
National Interest spriež par "Ziemeļu straumes 2" likteni pēc Merkeles aiziešanas
Iepriekš Vācija un ASV publicēja kopīgo paziņojumu par "Ziemeļu straumi 2". Dokumentā atzīmēts, ka projekta realizācijai jānodrošina dabasgāzes tālākas piegādes no Krievijas caur Ukrainu pēc 2024. gada. Bez tam Berlīne apņēmusies panākt sankcijas pret Maskavu, ja Kremlis izmantot dabasgāzes eksportu kā "ieroci".
Ziņu lente
0