Latvijā

Investīcijas augušas par 79%: eksperts skaidro interesi par Latviju pandēmijas laikā

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn investīcijas Latvijā pieauga par 79%, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Kaspars Rožkalns skaidro, ar ko saistīta interese.
RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Baltijas valstu reģions investīciju pasaulē tika "jaunatklāts"pandēmijas laikā. Kad lielie uzņēmumi sāka domāt par risku sadalīšanu un piegādes ķēžu saīsināšanu, tie pievērsa savu uzmanību Latvijai, Latvijas Radio ēterā pastāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Kaspars Rožkalns.
Viņš atzīmēja, ka pērn kopumā Eiropas Savienībā investīcijas saruka par 13%, tikmēr Latvijā bija vērojams pieaugums par 79%. Lielākoties pieaugums bija ražošanas uzņēmumos elektronikas, akvakultūras, kokapstrādes, metālapstrādes un mašīnbūves jomā.
Диаграмма - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Latvijā
Latvija izgāzusi visus preču ražošanas un rūpniecības attīstības nacionālos plānus
Rožkalns skaidro investīciju pieaugumu arī ar to, ka pandēmijas laikā Baltijas valstis, tai skaitā Latvija kļuva par "jaunatklājumu" investīciju tirgū. Jo reģions ir tuvs un sasniedzams galamērķis Eiropā. Tāpat Latvijā iedzīvotāji runā vairākās valodās, tostarp angļu.
"Mēs esam relatīvi lētāki nekā Šveice vai Zviedrija,"paskaidroja Rožkalns.
Svarīgi arī tas, ka ražošana Latvijā pandēmijas laikā netika apstādināta. "Lielās korporācijas sāka skatīties, kur var diversificēt, sadalīt riskus. Tajā skaitā Baltija parādīja labāk uz kartes," norādīja Rožkalns.
Pagājušajā gadā aģentūra piesaistīja Latvijā 250 miljonus eiro investīcijās, radot 2893 darba vietas. Tātad 2020. gads ir bijis vislabākais pēdējo septiņu gadu laikā. Šī gada pirmajā pusē jau tika piesaistīti 313 miljoni eiro un radītas 1600 darba vietas.
Евро - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2021
Latvijā
Miljons eiro dienā kreditoriem: Rimšēvičs par to, kā valsts grimst parādos
Savukārt attiecībā uz uzņēmumiem no Baltkrievijas, kas vēlējās pārcelt savu darbu uz citām valstīm, Rožkalns atzīmēja, ka Lietuvai izdevies piesaistīt vairāk šādu kompāniju. To viņš skaidroja ar vēsturiski ciešākiem sakariem.
Komentējot Latvijā darboties ieinteresēto baltkrievu uzņēmēju vārdu nopludināšanas lietu, Rožkalns atzīmēja, ka darbs ar šiem uzņēmumiem turpināsies. Notikušais viņus nav nobiedējis.
Ziņu lente
0