Pretvakcinācijas vēstule: Valsts kontroles darbiniece zaudējusi darbu

CC0 / Pixabay / Free-Photos / Uzņēmēji
Uzņēmēji - Sputnik Latvija, 1920, 29.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kontroles Komunikāciju nodaļas vadītāja Līga Krapāne, kas parakstīja vēstuli ar apšaubāmām tēzēm pret vakcināciju, bijusi spiesta pamest amatu.
RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. Lēmums atbalstīt skandalozo vēstuli, kas parādījās Latvijā maija beigās, maksājusi darba vietu Valsts kontroles Komunikāciju nodaļas vadītājai Līgai Krapānei.
Atgādināsim, ka vēstule līdztekus saprātīgiem jautājumiem par Covid-19 un ieviestajiem ierobežojumiem, saturēja apšaubāmus apgalvojumus par testu precizitāti un bažas, ka vakcinācija kļūs obligāta.
Teksta autori apgalvoja, ka jāpieliek punkts sabiedrības sašķelšanai un izsmeļošas informācijas trūkumam par vakcināciju Covid-19 profilaksei. Viņu ieskatā, valsti ir jāpiespiež uzņemties atbildību.
Starp 150 cilvēkiem, kas parakstīja vēstuli, bija arī Valsts kontroles Komunikāciju nodaļas vadītāja Līga Krapāne. Apmēram pirms mēneša viņa pastāstīja "Latvijas Avīzei", ka paraksts viņai var maksāt posteni. Krapāne atklāja, ka darba devējs meklē juridiski korektu iespēju viņu atlaist, un tas notiek paraksta dēļ.
27. jūlijā Krapāne paziņoja savā lapā Facebook, ka tā bijusi viņas pēdējā darba diena, tomēr viņa nedomā padoties.
Publikācijas ievadā VK bijusī darbiniece pateicās kolēģiem par kopīgo darbu un veltīja siltus vārdus iestādes bijušajai vadītājai:
"Šī bija mana beidzamā darba diena Valsts kontrolē, kuras lieliskajai komandai pievienojos pirms trijiem gadiem. Ļoti īpaša darba vieta ar ļoti īpašiem kolēģiem. Daudz mācījos, var teikt, ka nekur iepriekš savā darba pieredzē nebiju tik daudz mācījusies raudzīties uz lietām no valsts labuma pozīcijas - tieši tā, kā to savā darbā allaž vērtē revidenti. Šeit es sastapos ar cilvēkiem - patiešām savas valsts un ikdienā darāmā patriotiem, kuri TIC, ka Latvija var būt godīga, atbildīga un veiksmīga valsts. Man bija GODS strādāt šajā komandā, pateicos par doto iespēju bijušajai valsts kontrolierei Elitai Krūmiņai!" raksta Krapāne.
Pēc tam viņa lika noprast, ka turpinās cīņu par savu viedokli.
"Bet dzīvē nereti notiek tā, ka sākotnēji nav pat izskaidrojuma vai atbildes uz jautājumu: kādēļ? Atbildes atnāk pēc laika. Mans paraksts vēstulei valsts augstākajām amatpersonām saistībā ar komunikāciju Covid-19 jautājumos kļuva par pamatu manis ''aiziešanai'' no šī darba. Sākotnējās sajūtas bija - šoks par to, vai tiešām kas tāds var notikt brīvā un demokrātiskā valstī? Tomēr izrādās, ka var. Šobrīd- divus mēnešus pēc notikušā - mana sajūta ir pāraugusi stingrā pārliecībā, ka gribu un varu sevi aizstāvēt. Tieši tā arī rīkošos, jo nekas nav beidzies un nekas nav zaudēts! Milzīgs paldies visiem, kuri mani atbalstīja jau sākotnēji un atbalsta arvien! Tas vairo ticību un dod spēku," piebilda Līga Krapāne.

Tas būs precedents

Interesanti, ka Valsts kontroles bijušās darbinieces publikācija radusi sirsnīgu atbalstu, arī no sabiedrībā pazīstamu personību puses.
""Katram kompromisam, katrām bailēm ir sekas. Tāpēc jācenšas uzreiz rīkoties saskaņā ar sirdsapziņu – ne tikai tādēļ, lai glābtu dvēseli, bet arī savu ķermeni un savu valsti." (V. Novodvorska, "Sestdiena", 24.02. – 01.03., 2012.) Paldies, Līga, no sirds," autorei pateicās bijusī kultūras ministre Ingūna Rībena.
"Līga, ar Tevi. Šī valsts sāk zaudēt strauji savu seju. Bet arī es, joprojām ceru, ka tā vēl būs atgūstama," Līgu Krapāni atbalstīja pazīstamā rakstniece Nora Ikstena.
"Veiksmes turpmākajos darba izaicinājumos!" autorei delikāti novēlēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.
"Zini, ka Tev ir stipra atbalstītāju komanda, kura nebaidās! Tu esi ļoti profesionāla un gudra savā jomā," rakstīja Kristīne Lemberga, ASV sankciju sarakstā iekļautā Ventspils mēra Aivara Lemberga dzīvesbiedre.
Žurnālists Edgars Kupčs painteresējās: saskaņā ar kādu pantu pārtrauktas darba attiecības? Krapāne precizēja – 100. panta 5. daļa.
Vakcinācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Iedzīvotājs pieprasījis kompensāciju par kaitējumu veselībai pēc vakcinācijas
"Tas ir labs, bet, šķiet, reti izmantots pants. Vismaz neaizšķērso ceļu strīdam, ja tāds pastāv," pieļāva žurnālists.
"Tas būs labs precedents un noteikti skaļa lieta," Ērika Smelkova sagaida skandalozu tiesas procesu.
Jāpiebilst, ka vēstulei, ko līdz ar Līgu Krapāni parakstījuši arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki, uzmanību pievērsuši izmeklēšanas žurnālistikas centra Re:Baltica darbinieki. Viņi apgalvo, ka dokumentā ir daudz nepatiesas un maldinošas informācijas.
"Nav pamata vēstulē paustajam, ka vakcinācija nepasargā no smagas vai letālas saslimšanas un neveicina kopējo sabiedrības drošību. Par vakcīnu efektivitāti valstīs, kur tās saņēmis lielākais skaits iedzīvotāju, ziņots vairākkārt. […] Izraēlā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 63% iedzīvotāju, 30.maijā konstatēti tikai divi inficēšanās gadījumi uz miljonu iedzīvotāju. Pretstatā janvāra vidum, kad ik dienu atklāja vairāk nekā 900 jaunus infekcijas gadījumus uz miljonu," rakstīja Re:Baltica.
Pati Līga Krapāne iepriekš paziņoja: fakts, ka viņas viedoklis par ārpusdarba jautājumiem atšķiras no viņas darba devējas viedokļa, nevar attaisnot viņas sodīšanu, atlaišanu vai diskrimināciju.
Ziņu lente
0