Tiesa Lietuvā piespriedusi brīvības atņemšanu opozicionārajam politiķim Paleckim

CC BY 3.0 / Noel St. John / Lietuvas opozicionārais politiķis Aļģirds Paleckis
Lietuvas opozicionārais politiķis Aļģirds Paleckis - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesas lēmumu lielā mērā ietekmējušas cita apsūdzētā liecības, kurš iejaukts skandālā ar pedofiliju.
RĪGA, 28. jūlijs - Sputnik. Lietuvas opozicionārais politiķis, "Sociālistiskās tautas frontes" bijušais līderis Aļģirds Paleckis notiesāts – viņam piespriesta brīvības atņemšana uz 6 gadiem par spiegošanu Krievijas labā, vēsta Sputnik Lietuva. Krievijas vēstniecība Viļņā nosauca spriedumu par politizētas linčošanas piemēru.
Пикет у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2020
Gitans Nausēda: Palecka uzvārds kļuvis par "nodevības simbolu" Lietuvā
Šauļu apgabala tiesa atzina Palecki par vainīgu spiegošanā Krievijas labā. Prokuratūra pieprasīja deviņus gadus ilgu cietumsodu. Tiesnesis paskaidroja, ka spriedumu izšķiroši ietekmēja uzņēmēja Deimanta Bertauska liecības, kurš arī bija apsūdzēts šajā lietā, tomēr tika attaisnots.
Paleckim ir tiesības 20 dienu laikā pārsūdzēt spriedumu. Pirms tā stāšanās spēkā Palcekis pakļauts intensīvai kontrolei, viņam aizliegts noteiktā laikā pamest māju, izbraukt ārpus Viļņas. Piedevām viņam nav atmaksāta ķīlas nauda – 50 tūkstoši eiro.

Laipni lūgti brīvajā Lietuvā

Krievijas vēstniecība Viļņā nosauca spriedumu par politizētas linčošanas kārtējo piemēru.
"Spriedums tā saucamajā Aļģirda Palecka lietā ir politizētas linčošanas kārtējais piemērs Lietuvā uz baltiem diegiem šūtas apsūdzības pamata par spiegošanu Krievijas labā. Ceram, ka galu galā taisnība gūs uzvaru un nevainīgs žurnālists tiks atbrīvots," teikts Krievijas vēstniecības komentārā Twitter.
Savukārt bijušās tiesneses un Lietuvas Seima deputātes Neringas Venckenes dēls Karolis Venckus, komentējot tiesas lēmumu, konstatēja, ka Palecka lieta ir caurcaurēm politiska.
"Palecka "spiegu" lieta ir tīri politiska. Lieta balstās uz pedofilijā aizdomās turēta cilvēka liecībām, pret kuru tiesa izbeigusi lietu apmaiņā pret viņa liecībām. Seši gadi par "publiskas informācijas vākšanu". Laipni lūgti "brīvajā un demokrātiskajā" Lietuvas Republikā," Venckus uzrakstīja Facebook.
Pats Paleckis vairākkārt paziņojis, ka lietu pret viņu safabricējušas Lietuvas varasiestādes. Nežēlastībā kritušais politiķis uzsvēra, ka izmeklēšanai pret viņu ir tikai viens "arguments" – Bertauska liecības, kurš piedevām iejaukts pedofilijas lietā.
Politiķis atklāja: oficiālajā apsūdzības slēdzienā teikts, ka viņš esot "pildījis nenoskaidrota Krievijas izlūka uzdevumus, kā arī uzdevis tos izpildīt nenoskaidrotai personai". Tomēr pret viņu nav nekādu konkrētu pierādījumu, kā vien Bertauska liecības.
"Tāda acīmredzama aizspriedumainība tikai vēl labāk atklās situāciju Landsberģu vadītajā Lietuvā un mobilizēs taisnīguma piekritējus Lietuvā. Mēs rīkosimies," Paleckis paziņoja vēstulē Sputnik Lietuva.

Palecka lieta

"Sociālistiskās tautas frontes" bijušais līderis aizturēts 2018. gada rudenī. Lietuvas specdienesti paziņoja, ka atklājuši "spiegu tīklu", kas esot vācis informāciju "Krievijas labā": aizdomās turēts pats Paleckis un seši viņa līdzgaitnieki. Advokāts Aļģis Petrulis pastāstīja Sputnik, ka nežēlastībā kritušo politiķi tur atsevišķā kamerā nežēlīgos apstākļos, viņš ir ļoti novājējis, radušās veselības problēmas.
Лидер социалистического народного фронта Литвы, экс-вице-мэр Вильнюса Альгирдас Палецкис - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2019
Labas gribas cilvēkus visā pasaulē aicina atbalstīt sirdsapziņas gūstekni Lietuvā
Paleckis jau vairākkārt noliedzis vainu. Viņš uzskata, ka tiesvedības iemesls ir Lietuvas varasiestāžu atriebība par viņa interesi par notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa 1991. gada 13. janvārī, kā arī par saziņu ar krieviem.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Lietuva demonstrē atkāpšanos, iespējams, pat atteikšanos no demokrātijas vērtībām, ko tā slavēja, iestājoties ES un NATO.
Krievijas ĀM pārskatā par cilvēktiesību pārkāpumiem Lietuvā Palecka lieta minēta kā politisku motīvu dēļ safabricētas kriminālvajāšanas piemērs.
Ziņu lente
0