Viedoklis

"Šahs un mats": Krievijas iznīcinātājs Checkmate pārsteidzis Rietumu lasītājus

© Sputnik / Aleksei Mayshev / Pāriet pie mediju bankasKrievijas jaunā iznīcinātāja "Checkmate" prezentācija
Krievijas jaunā iznīcinātāja Checkmate prezentācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskais aviosalons "MAKS 2021" dāvājis vērā ņemamu Krievijas pirmizrādi. Plaša publika iepazinusies ar vieglā taktiskā iznīcinātāja Checkmate koncepciju. Prece ir acu priekšā, lidmašīna ir lieliska, reakcija svārstās no skaudības līdz sajūsmai.
Krievijas jaunais iznīcinātājs Checkmate demonstrē iespaidīgas tehniski taktiskās īpašības savā klasē, pieejamu cenu salīdzinājumā ar analogiem un ne tikai, atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins.
Viena no aviosalona "MAKS 2021" svarīgākajām pirmizrādēm ir vieglā taktiskā iznīcinātāja Checkmate ("Šahs un mats") prezentācija. Lidmašīnu izstrādā kompānija "Sukhoi" (valsts korporācijas "Rosteh" uzņēmums). Mašīna orientēta uz eksportu.
Valsts korporācija Rosteh MAKS 2021 parādīja jauno vieglo taktisko iznīcinātāju Checkmate – Šahs un mats - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Foto
Tā nav vienkārša lidmašīna: jaunais Krievijas iznīcinātājs Checkmate
Konstruktori norāda, ka "Checkmate" ir labākais savā klasē. To var dislocēt augstkalnu aerodromos un ekspluatēt jebkādos klimatiskajos apstākļos. Mākslīgā intelekta sistēma patstāvīgi veic diagnostiku un informē pilotu par gatavību darbam. Tāpat sistēma pilda otrā pilota funkcijas.
Pateicoties radaram ar aktīvo fāzēto režģi, "Checkmate" var vienlaikus uzbrukt līdz sešiem mērķiem par spēcīgu elektronisko traucējumu apstākļos. Tomēr labāk paskatīties iznīcinātāja prezentāciju: tā dāvās pilnu priekšstatu par projektu un tā īpašībām – daudzi uzskata, ka tās ir revolucionāras.
Pavērtēsim dažas no tām. Iznīcinātāja apkopei vajadzīgs minimāls personāls, nav nepieciešamas speciālas aerodroma iekārtas. Krievijas jaunā "Checkmate"stunda lidojuma izmaksās septiņkārt mazāk nekā amerikāņu F-35, vēsta "Apvienotās aviobūves korporācijas" (AAK) pārstāvji. Lidmašīna ir mazpamanāma, borta iekārtu īpašības ir unikālas. Tāpat lidaparāts izceļas no cenas un kravas celtspējas viedokļa.
Krievijas prezidents apskatīja Sukhoi jauno vieglo iznīcinātāju MAKS 2021 - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Video
Krievijas prezidents apskatīja "Sukhoi" jauno vieglo iznīcinātāju "MAKS 2021"
"Krievijas jaunās lidmašīnas cena tiek vērtēta 25-30 miljonu dolāru diapazonā – trīsreiz mazāka nekā amerikāņu F-35A. "Checkmate" maksimālā slodze sasniegs 7400 kilogramus, lidojuma attālums bez piekārtajām degvielas tvertnēm – 2900 kilometri. Tie ir ļoti augsti rādītāji relatīvi vieglajām vienmotora mašīnām," uzsvēra "Rosteh" vadītājs Sergejs Čemezovs.
"Checkmate" piesaistījis arī rietumvalstu mediju lasītāju uzmanību. ABC News vietnē atrodama virkne atsauksmju par Krievijas jauno piektās paaudzes vienmotora iznīcinātāju.
"Atvainojiet, taču ASV gaida smaga kauja, ja viņi līdīs pret krieviem," konstatēja viens no viņiem.
"Tā, un kurš tur teica, ka mums nav vajadzīgi mūsu sabiedrotie NATO?" ironiski taujāja otrs.
"Nedomāju, ka amerikāņu F-35 ir Krievijas lidmašīnai līdzīgas īpašības," savu viedokli pauda trešais.
Starp citu, "Checkmate" konstruktori ilgu laiku glabāja projektu noslēpumā, informācija par to parādījās medijos tikai pirms nedēļas. Apvalkā slēptās lidmašīnas pirmos uzņēmumus ieguva blogeri, pēc tam "Rosteh" publicēja līdzīgu iznīcinātāja fotogrāfiju ar parakstu "Wanna see me naked?"
Tagad ieraudzījuši. Ne tikai lasītāji, blogeri un analītiķi, bet arī tiem, kam līdz ar citiem iznīcinātājs domāts – ārvalstu pircēji, kuri varēs iepirkt "Checkmate" pēc dažiem gadiem, kad sāksies lidmašīnas sērijveida ražošana.
Ziņu lente
0