Latvijā

Kravu nav, sliedes var nelabot: LDz likvidē meitas uzņēmumu

© Sputnik / Sergey MelkonovЖелезная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad strauji samazināsies uzņēmuma "LDZ infrastruktūra" sniegto pakalpojumu apjoms – kravu pārvadājumu apjoma samazināšanās rezultātā koncerns optimizē izdevumus.
RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Valsts sekretāru sēdē izsludinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz, ka Transporta ministrija iesaka likvidēt "Latvijas dzelzceļa" meitas uzņēmumu SIA "LDZ infrastruktūra" komerciālās darbības nepietiekama apjoma dēļ, vēsta Gorod.lv.
Uzņēmuma "LDZ infrastruktūra" funkcijas dublē mātes struktūras, kā arī otra tās meitas uzņēmuma - "LDZ ritoša sastāva serviss" funkcijas, tuklāt "LDZ infrastruktūra" pārsvarā apkalpo LDz uzņēmumus, un tā iespējas sniegt pakalpojumus ārējiem klientiem ir ierobežotas, kompānijas apgrozījums sarūk. Tāpēc 2021. gada 21. decembrī LDz valde nolēma pārtraukt meitas uzņēmuma darbību likvidācijas procesa rezultātā.
Путевой обходчик на железной дороге - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Aktīvu izpārdošana, "meitu" likvidācija: "Latvijas dzelzceļš" domā, kā ietaupīt
Uzņēmuma "LDZ infrastruktūra" apgrozījums 2019. gadā sastādija 4,14 miljonus eiro, peļņā – 384 269 eiro. Finanšu dati par 2020. gadu nav publicēti.
Satiksmes ministrija atzīmēja, ka "LDZ infrastruktūra" likvidācijas rezultātā LDz iegūs virkni aktīvu, tostarp arī apmēram 3-4 miljonus eiro un vērā ņemamus operatīvos pamatlīdzekļus. Ja LDz pats pildīs ar sliežu metināšanu utt. saistītus darbus, priekšrocības nesīs šo pakalpojumu maksas samazināšanās, tātad samazināsies arī no valsts budžeta nepieciešamā summa.
Plānots, ka uzņēmuma "LDZ infrastruktūra" likvidācijas process noslēgsies līdz 2021. gada beigām.
Iepriekš vēstīts, ka kravu pārvadājumu krišanās fonā "Latvijas dzelzceļš" (LDz) izstrādājis jaunu biznesa modeli, kam vajadzētu palīdzēt kompānijai pāŗvarēt krīzi. LDz jaunais biznesa modelis paredz sniegto pakalpojumu spektra paplašināšanu, iekļaujot tajā jūras un automašīnu ekspedīcijas pakalpojumus, kā arī termināļu un noliktavu pakalpojumus.
Железнодорожная ветка Рига - Сигулда - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2021
Latvijas dzelzceļš "apēdis" visu valsts naudu un atlaidis tūkstoti cilvēku
Līdztekus LDz pārvērtējusi plānoto un uzsākto projektu īstenošanas iespējas. Kompānija nolēmusi atteikties no dzelzceļā elektrifikacijas projekta. To bija plānots īstenot saiknē ar Daugavpils stacijas pieņemšanas parka un tā piebraucamo ceļu attīstības projektu.
Tāpat Latvijas dzelzceļš ir spiests ierobežot štatu. Turklāt LDz atbrīvojas no nevajadzīgiem nekustamajiem īpašumiem un neprofila aktīviem.
Ziņu lente
0