Viedoklis

Tūkstošu mazā un vidējā biznesa uzņēmumu liktenis ir izlemts! Latviju baro eksports

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasКупюры евро
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība faktiski atzina, ka valstij nav vajadzīgs mazais un vidējais bizness, jo visi ienākumi nāk no eksporta. Tas daudz ko izskaidro... Un arī rada bažas.
"Budžetu papildina eksportētāji, bet tie, kuri pārdod preces un pakalpojumus uz vietas, nesniedz tādu fiskālo efektu," VID vadītāja Ieva Jaunzeme. Mūs ilgu laiku "baroja" ar apgalvojumu, ka jebkuras plaukstošas ekonomikas pamats ir maza un vidēja biznesa attīstība. Turklāt krīzes laikā tieši šie mazie uzņēmumi ļaus mūsu valstij salīdzinoši ātri iziet no tās.
Bet patiesībā tas nebūt nav tā.
Intervijā LR-4 raidījumam "Darbojošās personas" un interneta portālam "Delfi" mūsu nodokļu dienesta vadītāja atklāti priecājas par to, ka nodokļu iekasēšanas plāns šajā Latvijai neparastajā gadā kopumā tiek izpildīts. Turklāt atsevišķos posteņos pat pārpildīts!
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Latvijā
VID vadītāja: daudzi palielināja savus ienākumus uz pabalstu rēķina
Un tas viss pateicoties tiem ap 2000 Latvijas uzņēmumu, kuri strādā eksportam. Līdz ar to var ignorēt 125 000 uzņēmumu, kuri ir reģistrēti, kā Latvijas nodokļu maksātāji. To ieguldījums budžetā ir niecīgs. To darbības izbeigšanu valsts par var nesajust!
Baidos, ka pēc valsts galvenās nodokļu iekasētājas šādiem vārdiem Latvijas mazā un vidējā biznesa uzņēmumi ir nolemti! Veselas ekonomikas nozares - tūrisms, tranzīts, sabiedriskā ēdināšana, skaistumkopšana - ar šādu pieeju nolemtas ātrajai nāvei.
Lielākajai daļai šo uzņēmumu vairs neizdosies atgūties pēc kovida krīzes. Un, spriežot pēc visa, mūsu valsts, atšķirībā no citām ES dalībvalstīm, vairs nesliecas sniegt nekādu reālu ekonomisko atbalstu.
Pēdējo naglu Latvijas mazā biznesa zārkā iedzīs 2021. gada 1. jūlija ieviestā nodokļu reforma. Citu jaunievedumu vidū ir tas, ka bijušajiem pašnodarbinātajiem un nepilnā slodzē nodarbinātiemir jāmaksā sociālā iemaksa vismaz no minimālās algas.
Šī prasība jau sacēla kritikas vilni sociālajos tīklos. Mūsu varai taisnīgi pārmeta to, ka viņi nesaprot Latvijas iedzīvotāju reālos dzīves apstākļus - viņiem nākas izdzīvot krīzes laikā, bet viņu dzīves perspektīvas paliek ļoti miglainas.
Калькулятор института финансов Swedbank - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Latvijā
Ārvalstu domēns no latviešu valodas neatbrīvo: VVC atbild uz kritiku
Vienkāršiem Latvijas iedzīvotājiem nav saprotami politiķu argumenti, kuri ar putām pie mutes apgalvo, ka tie, kuri nemaksāja nodokļus kaut no minimuma, sociāli nav aizsargāti. Jo vairāk tas esot bijis tāds paņēmiens, kā paslēpt reālos ienākumus.
Šāda pieeja liek arvien vairākām Latvijas iedzīvotāju skaitam turēt savus politiķus aizdomās par to, ka tie galīgi atrāvās no reālās dzīves. Pasargātie ar augstām algām un sociālajām garantijām no nodokļu maksātāja kabatas, varas pārstāvji arvien dziļāk dzīvo savā paralēlajā realitātē un viņiem nav saprotamas vienkāršo cilvēku problēmas un vajadzības.
Varbūt tas ir kāds kanibālisks eksperiments?!
Ziņu lente
0