Viedoklis

Agile Spirit – provokatīvās mācības Gruzijā piedalās arī Latvija

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие армии Грузии на открытии международных военных учений "Достойный партнер-2018" под эгидой НАТО в Грузии.
Военнослужащие армии Грузии на открытии международных военных учений Достойный партнер-2018 под эгидой НАТО в Грузии. - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudznacionālās mācības "Agile Spirit" Gruzijā grauj reģionālo stabilitāti, musina Dienvidkaukāza valstis uz naidu un karu, kalpo ASV un to sabiedroto interesēm.
Gruzijas aizsardzības spēku un ASV armijas kopīgās mācības Eiropā un Āfrikā "Agile Spirit 2021" notiks no 26. jūlija līdz 6. augustam piecos mācību punktos – Vaziani poligonā un lidostā, Senaki aviobāzē, treniņu laikumos Orfolo un Sorta. Ar gaisa un jūras transportu Gruzijā jau nogādāta ASV armijas bruņutehnika – tā patiesībā ir visu manevru "beneficiārs". Par provokatīvo mācību mērķiem un līdzekļiem stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
"Agile Spirit 2021" deklarētais mērķis – 15 dalībvalstu operatīvās savietojamības palielināšana – nav pat uzmanības vērts. Nav jau nekā, ko savietot. Mācības nav plašas un faktiski – divusējas, amerikāņu un gruzīnu, jo no 2,5 tūkstošiem dalībnieku 700 ir amerikāņi un 1,6 tūkstoši – gruzīnu karavīru. Ja atlikušos 200 "durkļus" sadalīsim uz pārējo dalībvalstu velna duci, iznāks vidēji apmēram 20 cilvēki zem katra karoga. Diezin vai tāda pārstāvniecība sekmēs daudznacionālo militāro operāciju kvalitāti ar devīzi "Spēks caur partnerību".
Radikālās kustības Taliban* kaujinieki   - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Viedoklis
Talibi saka turkiem "Go home" un apšauj gūstekņus. Kas notiks tālāk?
Acīmredzot, mācību reālais mērķis ir dāvāt iespēju amerikāņu komandieriem izpētīt reģionālo karadarbības teātri un jaunas provokācijas pret Krieviju un tās sabiedrotajiem Dienvidkaukāzā. Atliek tikai paskatīties uz Kaukāza ģeogrāfisko karti, kai būtu skaidrs: ASV un partneru kārtējā spēka demonstrācija vērsta vienīgi pret Krieviju.
ASV armiju pārstāv ASV speciālo operāciju spēku Eiropā, 7. armijas 173. gaisa desanta brigādes, 1. kājnieku brigādes, ASV Gaisa spēku Eiropā, Džordžijas štata Nacionālās gvardes un citu grupējumu komandieri. Ja visi viņiem pakļautie spēki pēkšņi nonāktu Gruzijā, varētu notikt jebkas.
"Agile Spirit 2021" programmā iekļauta mijiedarbības slīpēšana birgāžu komandpunktos, vingrinājumi poligonā ar šaušanas mācībām bataljona līmenī "reālistiskā mācību vidē".
Pašas spilgtākās epizodes: gaisa desanta operācija, kurā piedalīsies Gruzija, Lielbritānija un Polija, kā arī Gruzijas, ASV, Lielbritānijas, Rumānijas un Polijas speciālo operāciju spēku kopīgas darbības Sorta poligonā.
Британский эсминец Defender  
 - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
Sea Breeze 2021 galvenais iznākums: Krievija izmaitājusi ASV un NATO mācību leģendu
Ar ko nodarbosies pārējie manevru dalībnieki no Azerbaidžānas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Kanādas, Itālijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, pagaidām nav zināms. Tomēr alianse oficiāli uzskata Krieviju par galveno militāro draudu avotu līdz pat 2030. gadam, un tas ir konceptuālais un taktiskais pamats "varjagu" darbībām Gruzijā.

Desmitais "spirits"

Manevri "Agile Spirit 2021" rada tiešus draudus civiliedzīvotājiem. Piemēram, partneri no Igaunijas nereti dedzina mežu mācību rajonā, kareivji no Ukrainas spēj nejauši apšaudīt gruzīnu ciemus – gluži kā pašu mājās, amerikāņu speciālo uzdevumu kareivji ir raduši ieņemt triecienā mierīgus lauksaimniecības uzņēmumus. Sākumam gruzīnu bruņutehnikas kolonnas bloķēs maģistrāles Senaki-Leselidze un Hašuri-Ahalcihe-Vale.
Mācības "Agile Spirit 2021" tiek rīkotas miermīlīgajā, relatīvi plaukstošajā Gruzijā kopš 2011. gada, un tagadējā epizode ir jau desmitā. No 2018 gada "Agile Spirit" notiek reizi divos gados (2020. gadā tās aizkavēja pandēmija).
ASV un alianses militārie manevri atspoguļo nevis rūpes par gruzīnu tautas drošību vai vēlmi "atgūt zaudētās teritorijas". Ārvalstu spēki gadu desmitiem izmanto Gruziju, lai radītu "atbalsta bāzu" tīklu, situācijas destabilizācijai un garantē tikai militāri politiskās spriedzes eskalāciju Dienvidkaukāzā.
Военнослужащие отрабатывают действия против захвата кораблей в Черном море в рамках международных учений Sea Breeze - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Viedoklis
Mācības "Sea Breeze 2021": lielas konfrontācijas pažobele
Vašingona spītīgi tuvina Tbilisi jaunam bruņotam konfliktam ar Maskavu, lai arī gruzīnu operācijas "Tīrais lauks" iznākumu 2008. gada augustā neviens nav aizmirsis.
Neatkarīgajai Gruzijai ir tiesības kaut simt gadus turpināt "kursu pretī NATO, pārabruņoties un uzlabot "operatīvo savietojamību", taču gruzīnu acīs "dumpīgo" kaimiņu drošību balsta Krievijas ekonomiskais un militārais spēks.
Maskava jau vairākkārt atklāti brīdinājusi par risku, ko nes Tbilisi tuvināšanās NATO, turklāt Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba atbildes stratēģiskie plāni nevienam nav noslēpums.
Alianses manevri Gruzijas kalnos draud ar smagiem zaudējumiem un sekām visiem dalībniekiem. Turklāt nekāda militarizācija nekad nav veicinājusi valsts attīstību un uzplaukumu.

Pārabruņošanās un "atraušanās"

Nelielā un ne īpaši bagātā Gruzija ar apmēram 3,9 miljoniem iedzīvotāju militārā spēka globālajā reitingā ieņem 92. vietu – pēc Čadas un Zimbabves.
Gruzijas armijā ir apmēram 20 tūkstoši karavīru. Sauszemes spēkos – četras cīņasspējīgas brigādes, 163 tanki, apmēram 156 artilerijas pašgājējiekārtas un buksējamās iekārtas, 50 raķešu iekārtas. Tanku un artilērijas skaits triju gadu laikā manāmi sarucis, toties Gruzija sekmīgi attīsta savu PGA sistēmu, orientējoties uz NATO mūsdienīgajiem un dārgajiem standartiem. Un kaut kādu iemeslu dēļ iepērk simtiem pretanku raķešu.
Нидерландский фрегат Evertsen - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Viedoklis
Krievija pārmācījusi vēl vienu NATO kuģi. Kas notiek Melnajā jūrā
Republiku neviens neapdraud, vērojams bruņojuma pārdaudzums (gaisa telpas kontroles līdzekļi aptver rādiusu līdz 470 kilometriem – virs Melnas jūras rietumu daļas un kaimiņvalstīm, ieskaitot Krievijas dienvidus, Abhāziju un Dienvidosetiju).
Gruzijas teritorija virzienā no rietumiem uz austrumiem stiepjas 440 km garumā, no ziemeļiem uz dienvidiem – nepilnus 200 km. Ir bezjēdzīgi šķiest simtiem miljonu laru attīstītai PGA sistēmai, kas var noderēt tikai ASV un NATO spēku izvēršanas piesegšanai plaša mēroga operācijā Kaukāzā.
Tikai prettanku kompleksus "Javelin" Gruzija iegādājusies par vairāk nekā 75 miljoniem dolāru (72 starta iekārtas un 410 raķetes), taču izrādijies, ka arī ar to ir par maz, vajadzīga jauna partija.
Atklātu neizpratni rada Tbilisi plāni kaut kādā veidā izmantot NATO militāro potenciālu Krievijas robežu tiešā tuvumā. Visas nesenās alianses dalībvalstu militārās operācijas – Dienvidslāvijā, Lībijā, Afganistānā, Irākā, Sīrijā liecina tikai par to, ka NATO nav savienojama ar reģionālo stabilitāti "eksperimentālo" valstu nacionālo drošību. Reģionālos draudus Gruzijai rada vienīgi ASV un Ziemeļatlantijas alianse.
ASV karaspēks Afganistānas dienvidrietumos
 - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Viedoklis
Verdošais afgāņu katls var līt pāri malām – Centrāzijā
23. jūlijā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja: "Mums apkārt cenšas radīt nestabilitātes joslu, piespiežot mūsu tuvākos kaimiņus, mums brālīgas tautas izvēlēties "vai nu tu esi ar Rietumiem, vai ar Krievijas Federāciju"."
Destruktīvā naida loģika, Rietumu partneru uzspiestā pārapbruņošanās, Gruzijas "atraušana" no Krievijas, militāri politiskās "attiecības" ar Rietumiem bez saistībām ved vienīgi strupceļā.
Ziņu lente
0