Latvijā

Autotirgus Latvijā: jaunu automašīnu cenas pieaugs, drīz atbrauks "slīkoņi" no Vācijas

© Pixabay / DidgemanАвтомобили
Автомобили - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija automašīnu tirdzniecības sektorā ir uzlabojusies salīdzinājumā ar pērno gadu, taču līdz 2019. gada rādītājiem vēl ir tālu.
RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Jaunu automašīnu pircējiem ir jāgatavojas cenu pieaugumam, brīdināja tirgotāji. Tas saistīts ar mikroshēmu globālo deficītu, izejvielu un loģistikas izmaksu pieaugumu, pastāstīja Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs Latvijas radio 4 ēterā.
No šī gada janvāra līdz jūnijam Latvijā reģistrētas 7684 jaunas automašīnas, par 17% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Eiropas Autoražotāju asociācijas (ACEA) statistikas dati. Pašas Latvijas Auto asociācijas dati rāda, ka šī gada jūnijā pārdotas 1657 jaunas automašīnas – par 16% vairāk nekā šajā periodā gadu iepriekš, tomēr mazāk nekā 2019. gada jūnijā, kad vietējie tirgotāji pārdeva 1841 automašīnu.
В Душанбе состоялся традиционный фестиваль - выставка коллекционных ретроавтомобилей
 - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Video
Retro automašīnu izstāde Dušanbē
Kulbergs konstatēja, ka pieaugums varēja būt lielāks – pieprasījums ir, bet saloniem nav, ko tirgos. Proti, noliktavas ir gandrīz tukšas.
Viņš paskaidroja, ka jaunu automašīnu piegādes termiņš agrāko 4-6 mēnešu vietā pieaudzis līdz 8-10 mēnešiem, jo gandrīz visi ražotāji saskārušies ar mūsdienu automašīnās izmantoto mikroshēmu deficītu. Kulbergs norādīja, ka viss ir sastindzis – rūpnīcās stāv gatavas automašīnas, bet tās nevar atdot klientiem bez nepieciešamajiem mikročipiem.
Vienlaikus rūpnīcas saskārušās ar metāla cenu būtisku pieaugumu (speciālists atgādināja, ka īsā laikā cenas pieaugušas par 74%), turklāt augušas arī loģistikas izmaksas: piemēram, konteinera piegāde no Ķīnas uz Eiropu tagad ir 4,5-7 reizes dārgāka.
Taujāts, vai lietotu automašīnu cenu pieaugums (kā piemērs sarunā tika minēts lietots Subaru, kas dažu mēnešu laikā sadārdzinājies no 4,7 līdz 6 tūkstošiem eiro) saistīts ar minētajām problēmām jaunu auto tirgū, Kulbergs atbildēja, ka tas esot iespējams. Bez tam koronavīrusa pandēmijas dēļ kopumā audzis personīgā transporta līdzekļu pieprasījums, jo tajā ir drošāk un tas dāvā nepieciešamo mobilitātes un neatkarības līmeni.
Линия окончательной сборки автомобилей Aurus Senat на заводе в ОЭЗ Алабага в Татарстане - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Foto
Sākta pirmā premium klases auto Krievijā – Aurus Senat ražošana
Eksperts uzskata, ka vienlaikus vērojama ažiotāža. Sarunas ar lielākajiem piegādātājiem Eiropā liecina, ka automašīnas ir. Vienkārši ažiotāžas vilnis sasniedzis lietotu transportu, un arī tā cenas ir pieaugušas. Tomēr, viņa ieskatā, reālu iemeslu lielajam cenu pieaugumam nav – tas ir burbulis. Viņa ieskatā, situācija normalizēsies.
Viņš aicināja piesargāties, pērkot lietotas automašīnas, kas nonāk tirgū tagad un turpinās ienākt tuvākajos mēnešos no Vācijas – nav šaubu, ka Latvijā nonāks "slīkoņi".
Kulbergs uzskata, ka vilnis turpināsies vēl pusgadu un arī pēc tam neaprims – no Vācijas valstī nonāk 55% lietotu automašīnu, tāpēc pircējiem jābūt ļoti uzmanīgiem.
Ziņu lente
0