Latvijā

Swedbank brīdina: telefonkrāpnieki apguva latviešu valodu

© REUTERS / Ints KalninsЗдание Swedbank в Риге
Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu valoda vairs nav vienīgais veids, kā telefonkrāpnieki sazinās ar lētticīgiem Latvijas iedzīvotājiem
RĪGA, 24. jūlijs - Sputnik. Telefonkrāpnieki sāka izmantot robotizētas zvanu iespējas un runāt latviski, ziņo Swedbank.
Pēdējā laikā Latvijā aktivizējās telefonkrāpnieki, kuri izvilina no cilvēkiem banku kodu piekļuves datus, lai pēc tam noņemtu naudu.
Bankas karte - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Krāpnieki organizējuši loteriju Maxima vārdā. Uzņēmums lūdz nepadoties meliem
Iepriekš krāpniekus varēja atpazīt pēc krievu valodas, tāpēc visbiežāk par šādu noziegumu upuriem kļuva Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji. Krāpnieki nevarēja atbildēt uz latviešu valodā uzdotiem jautājumiem, tagad viss mainījies.
"Tas, ka krievu valoda nebūs vienīgā valoda, kuru krāpnieki izmantos klientu uzrunāšanai, diemžēl jau bija gaidāms. Attīstoties tehnoloģijām, uzlabojas arī krāpnieku rīki, kā izlikties par banku darbiniekiem un ar viltu iegūt klientu datus, lai pieslēgtos klientu internetbankai. Tāpēc aicinām klientus būt īpaši vērīgiem un neuzķerties uz šādiem viltus banku darbinieku zvaniem, neskatoties, kādā valodā šie zvani tiek saņemti. Jebkurš saņemtais zvans vai īsziņa, kad kāds aicina jūs izpaust vai kaut kur ievadīt Smart-ID vai kalkulatora kodus, ir skaidrs signāls – tie ir krāpnieki!" saka Vadims Frolovs, Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs.
Banka atgādina, ka ja kāds zvana vai sūta ziņu, prasot kaut ko apstiprināt ar Smart-ID vai kodu kalkulatoru, nekādā gadījumā to nedrīkst darīt, jo šādi apstiprinātu darbību nevar atcelt, un tas nozīmē pazaudētu naudu
Eiro - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2021
Latvijā
Tūkstošiem eiro aizplūst krāpnieku rokās
Banka nekad nezvana un neprasa izpaust vai ievadīt kādā vietnē Smart-ID vai kalkulatora kodus. Banka nekad nesūta klientiem interneta saites, kurās prasītu ievadīt savus Smart-ID vai kalkulatora kodus.
Ja Swedbank darbiniekiem jāatpazīst klients, bankas darbinieks lūgs klientu pašam pievienoties internetbankai, ievadot pārlūkā tās oficiālo adresi, nevis nospiežot kādu linku, vai pašam sazināties ar bankas Konsultāciju centru.
Ja esat saņēmis krāpnieku zvanu, bet savus datus neesat izpaudis, banka lūdz ziņot par to rakstiski – sūtot ziņu čatā vai nosūtot bankas ziņojumu savā internetbankā. Ja krāpniekiem ir izdevies iegūt klienta datus,tad par to nekavējoties jāziņo bankai pa tālruni.
Ziņu lente
0