Latvijā

Grūtnieces aicinātas vakcinēties pret Covid-19

© Pixabay / tashaБеременная девушка
Беременная девушка - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā arvien vairāk COVID-19 inficēšanās gadījumu starp grūtniecēm – runa ir arī par smagām saslimšanas formām
RĪGA, 24. jūlijā - Sputnik. Latvijas vakcinācijas centrs izplatīja jaunu video, kurā aicināja grūtnieces un barojošās mātes no COVID-19.
"Šobrīd, kad kopš pandēmijas sākuma ir pagājis vairāk nekā gads, mums ir zināmi dati par to, ka grūtnieces diemžēl ar Covid-19 slimo smagāk. Šīm sievietēm ir biežāk priekšlaicīgas dzemdības, biežāk ir ķeizargrieziens. Ir augstāks risks nokļūt intensīvajā terapijā skābekļa nepieciešamībā, biežāk arī ir novērotas augļu bojāejas. Tādēļ grūtnieces no vakcinācijas ir lieli ieguvēji," skaidro Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa.
Viņa atgādināja, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā aizvien turpinās un aizvien vairāk grūtnieču nonāk stacionāros ne tikai ar vieglām saslimšanas formām, bet arī smagi slimas grūtnieces, kas apdraud viņu nedzimušos bērnus.
"Vakcinācija grūtniecības laikā nav kaitīga ne mātei, ne bērnam. Turklāt tagad ir pieejamas publikācijas no valstīm, piemēram, Izraēlas, kur liela populācijas daļa jau ir vakcinēta. Mammu vakcinējot grūtniecības laikā, šīs aizsardzības vielas jeb antivielas tiek konstatētas vēlāk arī bērnam. Tādēļ mammas vakcinācija var pasargāt ne tikai pašu sievieti no smagas saslimšanas, bet arī bērnu pēc dzimšanas," uzsver ārste.
Mediķe iesaka grūtniecēm izmantot "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnas.
Virusologs: Covid-19 antivielu tests ir kā zīlēšana kafijas biezumos - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Video
Virusologs: Covid-19 antivielu tests ir kā zīlēšana kafijas biezumos
Turklāt viņa aicināja vakcinēties arī sievietes krūts barošanas laikā – šajā ziņā nav nekādu ierobežojumu un pretindikāciju.
Šīs nedēļas sākumā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) imunizācijas eksperti pieņēma lēmumu iekļaut grūtnieces kā otro prioritāru grupu vakcinācijai pret Covid-19.
Esošie dati liecina, ka grūtniecēm, kuras saslimušas ar Covid-19, ir lielāks smagas slimības gaitas risks nekā negrūtām reproduktīvā vecuma sievietēm.
Ziņu lente
0