Viedoklis

Atbilde "Cirkonam": ASV rada jaunu spārnoto superraķeti

© Stacy Jonsgaard/U.S. Air Force via APAmerikāņu iznīcinātājs F-15 Fighting Falcon
Amerikāņu iznīcinātājs F-15 Fighting Falcon - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons spēris kārtējo soli konfrontācijā ar Krieviju un Ķīnu – aizsardzības koncerns "Raytheon" izstrādā principiāli jaunu spārnoto raķeti ar kodollādiņu.
Plānots, ka LongRange Standoff Weapon System (LRSO, liela darbības rādiusa bruņojuma sistēma) nopietni uzlabos amerikāņu kodoltriādes gaisa komponentes trieciena iespējas. Par LRSO īpatnībām portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.
Regulējama jauda
Pirmo kontraktu par perspektīvo spārnoto raķeti AGM-181 ASV stratēģiskās aviācijas vajadzībām plānoja noslēgt jau 2015. gadā. Tomēr programmai bija liels skaits pretinieku Kongresā un Pentagonā – viņi apgalvoja, ka ierocis ir pārlieku dārgs un neefektīvs salīdzinājumā ar citiem kodollādiņa nogādes līdzekļiem. Tomēr 2017. gadā Pentagons pasūtīja koncerniem "Raytheon" un "Lockheed Martin" divus spārnotās raķetes variantus.
Izcīnītāji F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Viedoklis
Nobiedētu kantonu zeme. Šveice pērk amerikāņu F-35 un Patriot
Šī gada jūlija sākumā galvenā un vienīgā izstrādātāja lomā izraudzījās "Raytheon" un projektēšanai, izmēģinājumiem un sērijveida ražošanas sagatavošanai piešķīra divus miljardus dolāru. Perspektīvo sistēmu plānots pieņemt bruņojumā līdz 2027. gadam, masveida piegādi bruņotajos spēkos – līdz 2030. gadam. Pentagons cer saņemt vismaz tūkstoti AGM-181 stratēģiskajiem bumbvedējiem B-52 un jaunajiem B-21.
Ziņas par raķetes taktiski tehniskajām īpatnībām pagaidām nav plašas. Amerikāņu ģenerāļi ne vienu vien reizi paziņoja, ka stratēģiskajai aviācijai vajadzīgs ierocis, kas spēj pārvarēt mūsdienīgu ešelonētu pretgaisa aizsardzības sistēmu. Tas nozīmē, ka AGM-181 izmantos kompozītus materiālus un citus tā saucamos stealth-tehnoloģijas elementus. Speciālisti vērtē, ka darbības rādiuss sasniegs 2,5-3 tūkstošus kilometru, ātrums – 800-850 km/h.
Стратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress ВВС США - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs Boeing B-52 Stratofortress
Pentagons vēlējās saņemt divus AGM-181 variantus – ar kodollādiņu un konvencionālo šāviņu. Taču no konvencionālās modifikācijas galu galā atteicās, jo tā, pēc būtības, dublētu bruņojumā esošo AGM-158 JASSM.
Kodollādiņu LRSO jau ir izraudzījušies – tas ir jaunākās modifikācijas W80. Ziņots, ka pirmo W80-4 samontēs līdz 2025. gada septembrim. Lādiņa jauda svārstās no 5 līdz 150 kilotonnām, tātad būs iespējams vienlīdz efektīvi likvidēt gan atsevišķus mērķus (piemēram, raķešu šahtas), gan "apstrādāt"teritoriju.

Nomainīs "veterānus"

Kodolarsenāla modernizācijas jautājums Savienotajām Valstīm nav tukšas runas. Plānots, ka LRSO aizvietos spārnotās AGM-86B, kas izstrādātas gandrīz pirms pusgadsimta un pieņemtas bruņojuma 1981. gadā. ASV GKS vadība atzina, ka ar gadiem šo ieroci ir aizvien grūtāk apkalpot novecojušas elementu bāzes dēļ. Turklāt Krievijas un Ķīnas mūsdienīgās zenītsistēmas spēj viegli identificēt un notriekt relatīvi lēnās AGM-86B.
© Air Force / Giancarlo CasemИспытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW)
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW)
Tomēr savulaik šī raķete bija draudīgs ierocis. AGM-86B pārvar apmēram 2,5 tūkstošus kilometru. Turboreaktīvais dzinējs ļauj sasniegt līdz 1000 km/h ātrumu. Spārni un stūres ir saliekami, izbīdās no fizelāžas divas sekundes pēc starta. Kustību lidojumā nodrošina inerciālā navigācijas sistēma: digitālā skaitļošanas mašīna, inerciālā platforma un barometriskais altimetrs. Raķete ir visai precīza – iespējamā novirze no mērķa nepārsniedz 80 metrus – tas kodollādiņam nav kritisks attālums.
Ar AGM-86B bruņoti stratēģiskie bumbvedēji B-52. Viena lidmašīna var uzņemt līdz 20 raķetes: astoņas – bumbu nodalījumā, vēl ducis – uz piekarēm zem spārniem. Tomēr mūsdienīgajiem stratēģiskajiem raķešnesējiem B-1 un B-2 AGM-86B nav piemērota pārāk lielu gabarītu dēļ. Arī šī iemesla dēļ Pentagons nolēmis atjaunot "stratēģu" arsenālu.
B-52 ierindā ir jau vairāk nekā pusgadsimtu – no 1955. gada februāra. Lai arī lidmašīnu ekspluatācijas termiņš pagarināts līdz 2030. gadam, mašīnas ir nepārprotami novecojušas. Agri vai vēlu tās sūtīs pensijā, un tad ASV riskē palikt bez gaisa bāzes spārnoto kodolraķešu nesējiem.

"Zelta" nesējs

LRSO galvenie nesēji būs "neredzamie" B-21 Raider. Jaunās paaudzes stratēģiskos bumbvedējus kopš 2016. gada izstrādā rūpniecības gigants "Northrop Grumman". ASV GKS ministra palīgs iepirkumu, tehnoloģiju un loģistikas jautājumos Darlins Kostello pazinoja, ka līdz 2021. gada jūnijam uzbūvēti divi B-21 izmēģinājumu paraugi. To pirmais lidojums ieplānots nākamgad.
© Photo Northrop Grumman CorporationBumbvedēja B-21 Raider skice
Эскиз бомбардировщика B-21 Raider - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Bumbvedēja B-21 Raider skice
Spriežot pēc pieejamās informācijas, perspektīvais "stratēģis" lielā mērā līdzinās priekšgājējam B-2 Spirit. Bumbvedējus B-21 Raider, tāpat kā B-2, būvē pēc "lidojošā spārna" shēmas, tā galvenā aizsardzība no pretinieka raķetēm ir spēja palikt neredzamiem radaros, pateicoties stealth-tehnoloģiju plašajam pielietojumam. Pentagons apgalvo, ka B-21 spēj nemanāmi šķērsot jebkuru mūsdienīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu pasaulē. Tiesa, ar tālās darbības LRSO bruņotajam "reiderim", iespējams, nebūs jāieiet PGA darbības zonā – pietiek palaist raķeti no droša attāluma.
Pentagons plāno pasūtīt līdz 145 lidmašīnas. Tomēr, eksperti atzīmē, B-21 draud B-2 liktenis, ko uzskata par pašu dārgāko sērijveida lidmašīnu aviācijas vēsturē. Ieskaitot zinātniski pētnieciskos un konstruktoru darbus viena mašīna pārsniedza 2 miljardus dolāru. ASV GKS saņēma tikai 21 "Spirit", lai arī bija plānots piegādāt vairāk nekā 130 lidaparātus.
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2021
Viedoklis
"PGA viņiem vairs nelīdzēs": ko Pentagons plāno vērst pret svarīgiem objektiem
Pagaidām Pentagons nav sniedzis informācijas par bumbvedēja B-21 aptuveno cenu. Tomēr, ņemot vērā amerikāņu aizsardzības rūpniecības kompleksa aizvien augošo apetīti un perspektīvā bruņojuma izstrādes un ražošanas izdevumu vispārējo pieaugumu, iespējams, Vašingtonas pārdrošos plānus par 145 mašīnām nāksies nopietni koriģēt, tāpat kā tām paredzēto spārnoto raķešu LRSO skaitu.
Ziņu lente
0