Latvijā

Trešā daļa Latvijas pedagogu nevēlas vakcinēties pret Covid-19

© Sputnik / Sergey MelkonovZinību diena Rīgas vidusskolā №88
Zinību diena Rīgas vidusskolā №88 - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divas trešdaļas pedagogu Latvijā jau vakcinēti Covid-19 profilaksei, pārslimojuši koronavīrusa infekciju vai plāno vakcinēties tuvākajā laikā.
RĪGA, 22. jūlijs - Sputnik. Vairāk nekā puse (55%) skolotāju Latvijā negatīvi vērtē obligāto vakcināciju pret Covid-19 pedagogiem, liecina aptauja, ko organizējusi Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku asociācija (LIZDA).
Šo pasākumu atbalsta 26% respondentu, neitrāli noskaņoti 19%.
День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Latvijā
Izglītības ministre: līdz septembrim ir iespējams vakcinēt 80% pedagogu
Obligāto vakcināciju pret Covid-19 visiem valsts iedzīvotājiem atbalsta 27% izglītības sistēmas darbinieku, 38% uzskata, ka obligātā vakcinācija nepieciešama atsevišķu profesiju grupu pārstāvjiem.
Aptaujā 65% pedagogu norādīja, ka paši jau vakcinējušies pārslimojuši koronavīrusa infekciju vai plāno vakcinēties tuvākajā laikā. Vēl 35% paziņoja, ka viņi kategoriski nevēlas vakcinēties.
Arodbiedrība noskaidroja arī, kāda ir respondentu attieksme pret pašu vakcināciju. Noskaidrojās, ka 28% iebilst pret pašu procedūru, bet 40% aptaujas dalībnieku nepatīk apmeklēt medicīnas iestādes un vakcinēties.
Kopumā 35% respondentu absolūti vai daļēji nepiekrīt apgalvojumam, ka vakcīnas no koronavīrusa ir drošas, 41% vērtē, ka šie preparāti ir uzticami. Starp aptaujātajiem 49% jau apsprieduši iespējamo vakcināciju Covid-19 profilaksei ar ģimenes ārstu.
Bez tam aptaujas dati apstiprinājuši kadru zaudēšanas risku, par ko iepriekš jau brīdināja arodbiedrību: 38% respondentu paziņoja: ja tiks lemts par obligātu vakcināciju pedagogiem, viņi apsvērs iespēju pamest darbu. Tikai 14% ir gatavi nepieciešamības gadījumā apmaksāt Covid-19 testu no savas kabatas, ja vakcinācija būs obligāta.
Aptaujā, kas noritēja no 13. līdz 15. jūlijam, piedalījās 6838 pedagogi, augstskolu pasniedzēji un izglītības iestāžu tehniskie darbinieki. 40% viņu vidū strādā pirmskolas izglītības iestādēs, 48% - vispārējās izglītības iestādēs, pārējie 12% ir augstskolu, arodskolu un citu mācību iestāžu darbinieki.
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Latvijā
Vai Latvijas iedzīvotājiem piemaksās par vakcināciju: premjera atbilde
Dati par 18. jūliju liecina, ka no Covid-19 Latvijā vakcinēti 58% izglītības iestāžu darbinieku – par 2 procentpunktiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, sociālajos tīklos pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.
Pirmskolas izglītības iestādēs vakcinācijas aptvērums pieaudzis līdz 46%, vispārējās izglītības iestādēs – līdz 61%. Augstākās izglītības jomā vakcinēti 77% darbinieku.
Ministre uzsvēra, ka vakcinācijas tempi vēl aizvien ir divkārt lēnāki, nekā būtu nepieciešams, lai līdz septembrim sasniegtu kolektīvo imunitāti izglītības sistēmā vismaz 80% apmērā.
Ziņu lente
0