Politika

Lukašenko sašutis: vēstniekam vajadzēja "sadot pa purnu" Staķim

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas vēstniekam Latvijā bija objektīvs iemesls atteikties no fiziskas konfrontācijas ar Rīgas mēru.
RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko negatīvi sanāksmē ar ārvalstu iestāžu vadību novērtēja valsts diplomātu bezdarbību, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Lukašenko pieprasīja no Ārlietu ministrijas darbiniekiem lielāku atdevi. Cita starpā viņš atgādināja diplomātu ierosinājumus jautājumā par kontaktiem ar Savienotajām Valstīm, Lietuvu, Latviju un citām Eiropas valstīm pirms prezidenta vēlēšanām.
На флагштоках у гостиницы где проживают хоккеисты сборных участников ЧМ-2021 сняли флаги Беларуси и России и заменили на флаги Белорусской опозиции и Флаг олимпийского комитета России.  - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Viedoklis
Cik Latvijai izmaksās Baltkrievijas karoga noraušana?
"Nelīdzēja nekas no tā, ko jūs man likāt priekšā. Kas tas bija, vai dezinformācija? Kur tagad ir jūsu iestrādes, kontakti, pasākumi imidža popularizācijai un stiprināšanai, darbs ar analītiskajiem institūtiem? Varbūt jūs vienkārši izmantoja, kā mēdz teikt specdienesti, "uz aklo", bet jūs to pat nesapratāt?" viņš uzdeva diplomātiem retorisku jautājumu.
Baltkrievijas līderis īpaši pieminēja incidentu Rīgā pasaules čempionāta hokejā laikā. Toreiz Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nolaida no masta Baltkrievijas valsts karogu un nomainīja to pret opozicionāru baltsarkanbalto karogu.
"Tad vēstniekam ir jāiziet un publiski, pat pastāvot draudiem, iespējams, viņa paša dzīvībai, jāsadod tam nelietim pa purnu, ja runājam kā vīri. Bet pie mums – klusums. Un Ārlietu ministrijā klusums, starp citu (to saku žurnālistiem), līdz prezidents piecirta kāju," viņš bija sašutis.
Jāpiebilst, ka Baltkrievijas vēstniekam Latvijā bija divi objektīvi iemesli nerīkoties tā, kā vēlētos prezidents, un neviens no tiem nav Staķa aizraušanās ar boksu.
Piemkārt, pērnā gada septembrī Lukašenko atbrīvoja no amata vēstnieku Latvijā Vasiliju Markoviču un atņēma viņa diplomātisko rangu par dienesta pienākumu nepienācīgu pildīšanu.
Pēc tam Baltkrievijas vēstniecību Rīgā vadīja pagaidu pilnvarotā Nataļja Sadovska. Viņu Latvijas ĀM maija beigās informēja par baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz brīdim, kad valstu attiecības normalizēsies.
Ziņu lente
0