Latvijā

Krievu auditorija aiziet ēnā: mediju eksperte par žurnālistikas reālijām

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasŽurnālistu mikrofoni
Žurnālistu mikrofoni - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 16 Krievijas kanālu slēgšanas ir jārada kopīgs saturs latviešu un krievvalodīgajai auditorijai, lai uzturētu iedzīvotāju interesi.
RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) valdes bijusī locekle Gunta Līdaka pastāstīja, kas sagaida žurnālistiku Latvijā nākotnē, raksta ВВ.lv.
Viņa konstatēja, ka pēc kanālu slēgšanas daļa auditorijas sākusi skatīties citus telekanālus, daži pārgājuši pie interneta platformām, tādēļ nav iespējams izsekot, kādu saturu viņi patērē.
Депутаты Нацблока Рихардс Колс, Райвис Дзинтарс и Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Latvijā
Par "Kremļa propagandistu" atbildēsi: žurnālists sūdzas par deputātu
Līdaka atklāja, ka pēc Krievijas kanālu slēgšanas auditorijas izturēšanās ir mainījusies un eksperti tam seko. Daļa auditorijas palikusi pie strādājošajiem kanāliem, to iespējams izmērīt, bet daļa aizgājusi turp, kuri viņi skatās kaut ko citu, kas ekspertiem nav zināms. 17% iedzīvotāju skatās Krievijas kanālus YouTube un citās platformās, daļa auditorijas meklē citus risinājumus, un to nav iespējams ieraudzīt un izmērīt.
Līdaka atzīmēja, ka latviešu un krievu valodā runājošā auditorija vienu un to pašu saturu uztver ļoti atšķirīgi, un tas jāpatur prātā, runājot par kopīgu saturu. Atšķiras arī auditorijai aktuālie jautājumi. Tāpēc, viņas ieskatā, jādomā, kā visiem kopā vienam ar otru runāt.
Viņa piebilda, ka vienota ziņu portāla izstrāde palīdzēšot tuvināt latviešu un dažādās valodās runājošo auditoriju.
Līdaka uzskata, ka jārada ziņu saturs, kam auditorija uzticas, taču tajā ir liela atšķirība: latviešu auditorija skatās kaut kādus savus politiskos jautājumus, bet krievvalodīgo auditoriju interesē, kā principā šajā valstī dzīvot. Galvenā problēma ir tā, ka nav profesionālas pieejas auditorijas izpētei, lai radītu viņiem tādu produktu, ko viņi vēlētos skatīties, uzsvēra eksperte.
Latvijas varas vajātie žurnālisti vēršas pie ANO ģenerālsekretāra - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
Video
Latvijas varas vajātie žurnālisti vēršas pie ANO ģenerālsekretāra
Atgādinasim, ka Latvijā kopš aprīļa sākuma bloķēta piekļuve RT kanāliem internetā. Līdz ar rt.com NEPLP iekļāva melnajā sarakstā vietnes rus24.tv, ntv.ru un teledays.net – servisu, ar kura starpniecību var skatīties Krievijas telekanālus.
Provaideriem Latvijā liek ne tikai slēgt telekanāla translāciju, bet arī bloķēt vietni, kurā pieejams tā saturs.
Iepriekš Latvijā aizliegta septiņu RT telekanālu un kanāla "Rossija RTR" retranslācija, bloķēti vēl 16 Krievijas telekanāli. Krievvalodīgās radiostacijas tiek sodītas ar dažādiem ieganstiem un zaudē licences, kā tas nesen notika ar radio PIK.
Bet tam krievvalodīgie žurnālisti, kas sadarbojas ar portāliem Baltnews un Sputnik Latvija, saskārušies ar kriminālvajāšanu saskaņā ar pantu par Eiropas Savienības sankciju režīma "pārkāpšanu".
Ziņu lente
0