Viedoklis

Kas zināms par jauno Krievijas vieglo iznīcinātāju

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПосетители на Международном авиационно-космическом салоне МАКС
Посетители на Международном авиационно-космическом салоне МАКС - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā aviokosmiskā salona "MAKS 2021" galveno jaunumu prezentēja izstādes pirmajā dienā. Valsts korporācija "Rosteh" piedāvā ārvalstu partneriem principiāli jaunu iznīcinātāju, kas var mainīt pasaules standartu sistēmu un nivelēt rietumvalstu aviobūves stāvokli.
Kompānijas "Sukhoi" piektās paaudzes vieglais daudzfunkcionālais iznīcinātājs, domājams, kļūs par aviosalona "MAKS 2021" sensāciju, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Nesen "Rosteh" pirmo reizi publicēja intriģējošu video un fotogrāfijas: parādīja jaunās lidmašīnas aprises, paneļa elementus. Interesanti, ka vieglā iznīcinātāja pirmais demonstrācijas "mērķis" bija ārvalstu kara kuģis, līdzīgs britu eskadras kuģim "Defender".
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Viedoklis
Krievijas Su-57 pabīdīs malā ASV lidmašīnas bruņojuma tirgū
Iepriekš kļuva zināms, ka Krievijas pirmais viena dzinēja vieglais taktiskais iznīcinātājs sasniedz virsskaņas ātrumu (vairāk nekā 2 Mahi), apveltīts ar izcilu manevrētspēju, vāji pamanāms. Tā pacelšanās masa sasniedz 18 tonnas, uzlabotas pacelšanās un nosēšanās īpašības, pateicoties novirzāmam dzinēja vilkmes vektoram (vilkmes spēka proporcija pret smaguma spēku – vismaz 1).
Bruņojums – klasiskās raķetes un lielgabals. Raķetes iespējams izvietot iekšējās tilpnēs un uz ārējām piekarēm. Hiperskaņas raķetes spēj satriekt mērķus tuvējā kosmosā. "Sukhoi" jaunā šedevra tapšanai izmantotas darbā pie Su-57 gūtās tehnoloģiskās iestrādes: radioviļņus adsorbējošs segums, borta radioelektronika, bruņojuma komplekss, dzinējs – "izstrādājums Nr. 30".
Jaunais lidaparāts lielā mērā orientēts uz eksporta tirgu, demonstrācijas ierakstā redzami Argentīnas, Vjetnamas, AAE, Indijas pārstāvji. Pirms četriem gadiem Krievija noslēdza vienošanos ar AAE, kas paredz vieglā iznīcinātāja izstrādi – atvērtu platformu, uz kuras iespējams realizēt jebkuras paaudzes mašīnu.
Истребитель ВВС США F-15E - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Viedoklis
Kāpēc Pentagons atsakās no iznīcinātājiem F-35A un trieciena droniem Reaper
Domājams, perspektīvā daudzfunkcionālā vienmotora lidmašīna ieinteresēs daudzas pasaules valstis, kā lētāka alternatīva smagajam iznīcinātājam Su-57, nerunājot jau par amerikāņu absolūti negatavo F-35. ārvalstu konkurentu interese par "Sukhoi" jauno mašīnu ir milzīga, to vēl vairoja laika atskaite "līdz sensācijai" Rosteh vietnē. Žukovskā ieradušās vairāk nekā 120 delegācijas no 65 pasaules valstīm.

Leģendas dzimšana

Jaunā iznīcinātāja tehniskās īpašības netiek atklātas pilnībā, tomēr ļoti daiļrunīgas ir pat zināmās portreta iezīmes: vāja pamanāmība dažādos diapazonos, ievērojama vilkmes spēka proporcija pret smaguma spēku un lietderīgā krava, mūsdienīgs aviācijas kaujas līdzekļu komplekss, pilotējama un bezpilota mašīna.
Domājams, līdz ar pilotējamo trieciena lidmašīnu parādīšanos bruņotajos spēkos kopā ar to bezpilota kloniem mainīsies kara aviācijas stratēģija un taktika. Pilotējamais iznīcinātājs uzbruks konfigurācijas ziņā līdzīgu dronu grupas sastāvā, kas nodrošinās lidaparātu informacijas apmaiņu. Zemsakas ātrums ļaus ātri audzēt kara lidmašīnu skaitu bīstamajā virzienā. Tuvojoties pretiniekam, ieroču pielietojums būs preventīvs un nepārtraukts, tāpēc atbildes trieciena izredzes ir minimālas.
Командный пункт управления учений (воздушно-огневой конференции) войск ПВО на полигоне - Sputnik Latvija, 1920, 11.10.2020
Viedoklis
Iespēja aizsargāt suverenitāti: kas plāno iegādāties Krievijas PGA sistēmu S-500
Dronu mākslīgais intelekts (šajā jomā Krievija jau sen apsteigusi Rietumus) nospraudīs kursu, veiks izlūkošanu, piesegs pilotējamo mašīnu no pretinieka iznīcinātājiem un PGA līdzekļiem. Papildu aizsardzību nodrošinās radioelektroniskās cīņās jaunās paaudzes sistēmas. Jaunā lidmašīna var nodrošināt nepārtrauktu sfērisko redzesoku un supertālu identifikaciju radiolokācijas režīmā (infrasarakanais un ultravioletais diapazons).
Platforma ir atvērta, tātad uz tās iespējams radīt pat sestās un septītās paaudzes iznīcinātāju.
Vienmotora iznīcinātāji ir mazākumā starp pasaulē ražotajām kara lidmašīnām un projektēti tā, lai ražošana būtu lētāka, apkalpošanas un ekspluatācijas izdevumi zemāki nekā divmotoru mašīnām.
Domājams, jaunais iznīcinātājs būs orientēts uz eksporta tirgiem, tā galvenie konkurenti būs amerikāņu F-35A un ķīniešu J-10C. Par potenciālajiem eksportētājiem Rietumos uzskata Baltkrieviju, Ēģipti, Irānu un Indiju.

Rietumi nepanāks

Apvalkā slēptas lidmašīnas vērtējums no attāluma nevar būt objektīvs. Tomēr specializētais izdevums The Drive atzīmēja Krievijas konstruktoru līdzsvaroto pieeju izdevumiem un mazpamanāmības efektam – lielākā uzmanība "neredzamībai" pievērsta svarīgākajā – frontālajā projekcijā (šo principu izmanto arī Ķīna, Turcija un Dienvidkoreja, ar ko "Sukhoi" konkurēs tirgū). Izdevums pat "saskatījis" papildu nodalījumus mazā darbības rādiusa "gaiss-gaiss" tipa raķetēm šasiju statņu priekšā – tāpat kā Su-57 konstrukcijā.
Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2020
Viedoklis
Lidosim "prātīgi"? Kāda valsts pirmā varēs iegādāties Krievijas jauno Su-57?
Žurnāls Military Watch piezīmēja, ka noslēpumainajai lidmašīnai ir uz ārpusi nosliekta sapārota aste – ļoti līdzīga amerikaņu F-35 astei, ko agrāk uzskatīja par vienīgo vienmotora neredzamo iznīcinātāju pasaulē. Izdevums pieļāva, ka Krievijas jaunais iznīcinātājs ir daudz pārāks izcilās manevrētspējas un automātiskās vadības iespēju dēļ, ko nepārprotami trūkst F-35. Bez tam šī lidmašīna ir mazāka, ekspluatācijas izdevumi ir daudz zemāki. Valda uzskats, ka jaunais "neredzamais" varēs aizvietot visu Krievijas MiG-29 parku un ļaus veidot ražošanas linijas ar augstu iekšējo pieprasijumu un relatīvi zemiem ražošanas izdevumiem.
Analītiskais izdevums "The National Interest" salīdzināja jaunā "Sukhoi" energoapgādātību (masa – 18 tonnas, kreisera ātrums – 2 Mahi) ar amerikāņu stealth-mašīnām F-22 (20 tonnas un 1,8 Mahi) un F-35 (1o3 tonnas un 1,6 Mahi, ne vairāk kā 60 sekundes). Salīdzinājums nenāk par labu ASV tehnoloģijām. Krievijas iznīcinātāja vilkmes vektora vadība ļauj pilotam orientēt reaktīvā dzinēja vilkmi neatkarīgi no kustības trajektorijas, un tā ir vēl viena vērā ņemama priekšrocība tuvcīņā (pat F-22 vilkmi iespējams regulēt tikai vertikālajā asī). Amerikāņi ir noreizējušies par Krievijas jaunā vienmotora iznīcinātāja pārākumu – kaujas laukā un tirgū.
Ziņu lente
0