Latvijā

Dodiet cilvēkiem darbu: bijusī veselības ministre stāsta, kā cīnīties ar alkoholismu

Пиво - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alkohola pārliekas lietošanas problēmas saknes nav meklējamas veikalu darba laikā, kam ļauts pārdot alkoholu līdz 22:00, uzskata bijusī veselības ministre Anda Čakša.
RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Latvijas Veselības ministrija nolēmusi, ka tauta valstī pārlieku daudz dzer, tāpēc vajagot saīsināt spirtoto dzērienu tirdzniecības laiku.
Tagad cilvēki var ieskriet veikalā pēc stipra dzēriena pudeles no pl. 8:00 līdz 22:00, taču, ja Veselības ministrija apstiprinās atbilstošos pasākumus, šis laiks tiks saīsināts līdz 20:00.
Силуэт девушки - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Valdība apņēmusies cīnīties ar emocionālo spriedzi sabiedrībā
Saeimas deputāte, bijusī veselības ministre Anda Čakša atklāja, kāds ir viņas viedoklis šajā jautājumā.
Viņas ieskatā, ar alkohola tirdzniecības laika samazināšanu veikalos bēdu mazināt neizdosies. Varētu palīdzēt citu problēmu risinājums, kuru rezultātā savukārt vērojams pārlieks alkohola patēriņš.
Piemēram, Čakša atgādināja, ka cilvēki lieto pārāk daudz alkohola, kad viņiem ir depresija, kad nav darba, kad nav sociālās saziņas un aktīvu brīvā laika pavadīšanas iespēju.
Pie tam, deputātes ieskatā, VM ierosinātais pasākums vēl varētu zināmā mērā risināt problēmu Rīgā, bet reģionos šāda metode nebūs piemērota.
Politiķe norādīja, ka reģioniem vajadzīga atsevišķa programma, kurā pieejama ārstēšana, konsultācijas un iespējas kaut ko darīt – nodarboties ar sportu, kaut kam veltīt spēkus, lai alkohols nebūtu vienīgā saziņas un socializācijas iespēja.

Kur slēpjas problēma?

Eurostat dati liecina, ka ģimenes Latvijā alkoholam tērē vairāk naudas nekā jebkurā citā Eiropas valstī – 4,8% savu ienākumu. Latvija ir starp līderiem ES alkohola patēriņa ziņā. Apšaubāmo godu valsts dala ar saviem kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju.
Стопка водки - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
"Vakcīnas var droši apvienot ar alkoholu": Manavakcina.lv tvīts radījis skandālu
Pētījums, ko centrs SKDS organizēja kopā ar aptieku tīklu "Mana Aptieka – Apotheka", parādīja – gandrīz katrs desmitais iedzīvotājs lieto alkoholu regulāri un pārlieku lielā daudzumā.
Pētījuma dati rāda, ka no alkohola atkarības Latvijā visbiežāk cieš cilvēki 35-44 gadu vecuma grupā, ar nelielu ienākumu līmeni, bez augstākās vai pat vidējās izglītības.
Zemu ienākumu problēmu VM, acīmredzot, atrisināt nespēj, tāpat kā nespēj tikt galā ar cilvēku izglītības līmeni, tāpēc līdztekus alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika ierobežojumiem ierosina virkni papildu pasākumu.
Piemēram, VM iesaka aizliegt alkohola samazinātu cenu un atlaižu reklāmas, iekļaut alkoholu akciju piedāvājumā, piemēram, akcijās "divi par viena cenu". Līdztekus rerors iesaka aizliegt alkohola lietošanu iestādēs ar spēļu automātiem. Plānots ieteikt alkohola uzņēmumiem izvietot brīdinājumus par to, ka alkohola lietošana negatīvi ietekmē veselību un tas kategoriski aizliegts nepilngadīgajiem.
Пивной магазин - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2021
Latvijā no 1. marta augs cigarešu un vodkas cenas
Atbilstošie grozījumi likumdošanā tiks iesniegti sabiedriskai diskusijai. Nākamais posms – lēmums par šiem grozījumiem valdības līmenī.
Ziņu lente
0