Latvijā

Cilvēki jau dzer mazāk: vai nepieciešams saīsināt alkohola tirdzniecības laiku

© Sputnik / Sergey MelkonovАлкогольный магазин-склад в Валке
Алкогольный магазин-склад в Валке - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alkohola tirdzniecības laika ierobežojumu rezultātā var ciest nelielie veikaliņi lauku apvidū.
RĪGA, 21. jūlijs - Sputnik. Latvijas Alkohola nozares asociācijas valdes priekšsēdētājs Pāvels Fiļipovs radio Baltkom ēterā pastāstīja par alkohola tirdzniecības laika ierobežojumu sekām.
Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā palielinājies alkoholisko dzērienu patēriņš. Eurostat dati liecina, ka ģimenes Latvijā alkoholam tērē vairāk naudas nekā jebkurā citā Eiropas valstī – 4,8% savu ienākumu. Latvija ir starp līderiem ES alkohola patēriņa ziņā. Apšaubāmo godu valsts dala ar saviem kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju.
Силуэт девушки - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Valdība apņēmusies cīnīties ar emocionālo spriedzi sabiedrībā
Šī iemesla dēļ Veselības ministrija ierosina ierobežot alkohola tirdzniecības laiku no pl. 10:00 līdz 20:00.
Fiļipovs atgādināja, ka alkohola tirdzniecības aizliegums jau stājās spēkā 2001. gadā, un pēc tam valstī gandrīz pilnībā pazuda diennakts veikali.
"Mums jau bija ieviesti tādi ierobežojumi 2001. gadā, kad aizliedza alkohola tirdzniecību no 8 vakarā līdz 10 no rīta. Tie nekavējoties mainīja dažu veikalu darbu. Iepriekš bija izplatīti nakts veikali, kas strādāja 24 stundas, taču pēc ierobežojumu ieviešanas darba laiks mainījās, un tagad nakts veikalu gandrīz nav," viņš atzīmēja.
Fiļipovs uzsvēra, ka tagad alkohola tirdzniecības laika ierobežojumi ietekmēs daudzu pārtikas veikalu darba laiku.
"Tas, ka viņi vēlas saīsināt alkohola tirdzniecību, ietekmēs visu mazumtirdzniecības nozari. Veikali mainīs savu darba laiku un tādējādi kļūs mazāk pieejami. Runa ir ne tikai par alkohola produkciju, bet arī jebkurām pārtikas precēm," pastāstīja eksperts.
Пиво - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Latvijā
Dodiet cilvēkiem darbu: bijusī veselības ministre stāsta, kā cīnīties ar alkoholismu
Viņa ieskatā, cilvēki joprojām meklēs iespējas iegādāties alkoholu naktī un vakarā, tātad sarosīsies "pelēkais" tirgus.
"Šie ierobežojumi dāvās papildu iespējas aktivizēt pelēko tirgu dažiem negodīgiem taksometru vadītājiem. Ja cilvēkam būs nepieciešamība, viņš meklēs iespēju, bet ieinteresētais piedāvās," secināja Fiļipovs.
Viņš piebilda: lai arī mazie veikali neslēgs durvis, taču viņu darba laiks būtiski samazināsies. Īpaši problemātiski tas būs lauciniekiem.
Pie tam, uzsvēra eksperts, alkohola patēriņš Latvijā jau esot samazinājis salīdzinājumā ar pandēmijas sākumu.
"2020. gadu mēs beidzām ar negatīvu ciparu. 2021. gads arī sākās ar lejupslīdi. Skaidrs, ka mēs nesalīdzinām ar 2020. gada sākumu, kad marta vidū mums sākās pandēmija: pirmajā ceturksnī dzīve bija normāla, pēc tam sākās pasliktināšanās," viņš paskaidroja.
Стопка водки - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
"Vakcīnas var droši apvienot ar alkoholu": Manavakcina.lv tvīts radījis skandālu
Pēc viņa vārdiem, tā saistīta arī ar bāru un restorānu slēgšanu.
"Šogad bija ierobežots restorānu un bāru darbs, proti, tie vispār nepārdeva alkoholu. Tāpēc to var skaidrot arī no šī viedokļa. Paskatīsimies, kas būs tālāk," atzīmēja Fiļipovs.
Viņa ieskatā ar aizliegumu palīdzību alkohola patēriņa līmeņa samazināšanu panākt neizdosies.
"Te vajag izglītot cilvēkus, celt viņu kultūras līmeni, lai cilvēki paši negribētu lieku reizi iet pēc pudeles, taču noteikti ne caur aizliegumiem un ierobežojumiem, kā to dara mūsu valdība," secināja Fiļipovs.
Iepriekš arī bijusī veselības ministre Anda Čakša iebilda pret aizliegumu – viņa uzskata, ka cilvēki pārlieku daudz lieto alkoholu, kad viņiem ir depresija, kad nav darba, kad nav socializācijas un iespēju aktīvi pavadīt brīvo laiku.
Ziņu lente
0