Pasaulē

ASV mediji: Igaunijas prezidente var kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāru

© Фото Kersti KaljulaidПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālisti no ASV novērtēja Igaunijas prezidentes izredzes stāties Ziemeļatlantijas alianses vadībā.
RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Igaunijas valsts vadītāja Kersti Kaljulaida ir viena no piemērotajām kandidātēm NATO bloka nākamā ģenerālsekretāra postenim, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz amerikāņu izdevumu Politico.
Žurnālisti uzskata, ka alianses tagadējā vadītāja Jensa Stoltenberga pēcnācēja vārds tiks paziņots NATO līderu samitā Madridē nākamā gada pavasara nogalē vai vasaras sākumā. Politico uzskata, ka visai ticams – ģenerālsekretāra posteni ieņems sieviete. Dažas amatpersonas, diplomāti un analītiķi uzskata, ka pēc 72 gadus ilgas vēstures aliansei pienācis laiks iecelt vadībā sievieti.
Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2020
Igaunijas prezidente izvēlējusies "provokatīvu" tērpu sarunai ar NATO ģenerālsekretāru
Apkopojot NATO ģenerālsekretāra posteņa kandidātiem izvirzītās prasības, mediji secināja, ka vispiemērotākās kandidātes būs Horvātijas un Lietuvas bijušās prezidentes – Kolinda Grābara-Kitaroviča un Daļa Grībauskaite.
Par trešo kandidāti nosaukta Igaunijas tagadējā prezidente Kersti Kaljulaida. Pie tam salīdzinājumā ar abām pārējām potenciālajām kandidātēm, viņas izredzes ir lielākas, jo Igaunija stingri ievēro vienu no alianses svarīgākajiem noteikumiem – piešķirt militārām vajadzībām vismaz 2% no IKP.
Tiesa, piebilda amerikāņu izdevums no šī viedokļa NATO priekšgalā var stāties Rumānijas prezidents Klauss Johanniss. Bet Kaljulaida, pēc žurnālistu domām, varētu padomāt par citu nodarbi, kas viņai piemērota labām.
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Viedoklis
Tabakiji ķilkst. Baltija uzbrūk Rietumiem Krievijas dēļ
Šī gada sākumā Igaunijas prezidente atteicās piedalīties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) ģenerālsekretāra vēlēšanās. Viņa paskaidroja, ka būtu gatava vadīt ESAO, ja augustā-septembrī tiktu ievēlēts jauns Igaunijas prezidents. Tomēr virknei organizācijas dalībvalstu tās noteikums izrādījās nepieņemams.
Pagaidām nav zināms, vai Kaljulaida piedalīsies Igaunijas prezidenta vēlešanās. Viņa pati paziņoja, ka tas būtu iespējams. Politiķe uzsvēra: pat apstākļos, ja viņa nebalotēsies otram prezidenta pilnvaru termiņam, viņa joprojām būs pazīstama personība Igaunija politikā.
"Mana klātbūtne Igaunijas iedzīvotājiem tomēr saglabāsies," paziņoja Kaljulaida.
Ziņu lente
0