Latvijā nezina, ko iesākt ar cilvēkiem, kuri vakcinējušies ar "Sputnik V"

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasКонтрольный образец вакцины "Спутник V" на производстве
Контрольный образец вакцины Спутник V на производстве - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsoņi, kuri Krievijā saņēmuši preparātu "Sputnik V", samulsinājuši vietējos ārstus – tas pagaidām nav atzīts Eiropā.
RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Vairāki Latvijas pilsoņi dažādu apstākļu dēļ vakcinējušies ar Eiropas zāļu aģentūrā nereģistrēto Krievijas preparātu, un tagad ārsti nesaprot, kā viņiem izsniegt vakcinācijas sertifikātu, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz ReTV.
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska paskaidroja, ka daudzi vakcinējušies Krievijā pavasarī, kad Latvija saskārās ar prekovida preparātu deficītu un vakcīnas nodrošināja tikai cilvēkiem no riska grupas. Runa pārsvarā ir par tālbraucējiem, pierobežas rajonu iedzīvotājiem, un cilvēkiem, kuri uzņēmējdarbībā sadarbojas ar Krieviju.
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Pasaulē
Latvijas iedzīvotājiem radusies iespēja vakcinēties ar "Sputnik V"
Viņiem visiem nepieciešams digitālais vakcinācijas sertifikāts, taču ārsti nevar to izsniegt, kamēr "Sputnik V" nav reģistrēts ES.
Turklāt ārsti ir spiesti risināt vēl vienu uzdevumu – ko darīt, ja cilvēks saņēmis tikai vienu "Sputnik V" devu? Vai iespējams vakcinēt citu preparātu?
Nekādu oficiālu instrukciju nav, tomēr Zāļu valsts aģentūra uzskata, ka var vakcinēties ar viena komponenta preparātu Janssen, jo tā ir adenovīrusa vakcīna un pretrunas nevarētu rasties.
Acīmredzot, šis jautājums būs aktuāls arī tiem ES pilsoņiem, kuri vēlēsies vakcinēties ar Krievijas preparātu Baltkrievijā tāda iespēja parādījusies kopš 15. jūlija – interesenti var bez vīzas apmeklēt valsti, saņemt maksas vakcināciju un atbilstošu sertifikātu.
Piemēram, Igaunijā sertifikāts neparedz iespēju izdarīt ierakstu par vakcināciju ar Krievijas preparātu "Sputnik V", ar ko vakcinējušies daži Igaunijā pastāvīgi dzīvojošie Krievijas pilsoņi.
Igaunijas Sociālo lietu ministrijas vicekanclers Kalle Killars norādīja, ka vakcinācijas sertifikātā tiek iekļauti dati tikai par vakcīnām, ko atļauts pārdot Eiropā un ko ievadījuši igauņu mediķi. "Sputnik V" to vidū nav.
Krievijas Covid-19 vakcīna Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Krievijā
KF Tiešo investīciju fonda direktors pastāstīja par "Sputnik V" pētījumiem ES
Krievijas vakcīna "Sputnik V" turpina reģistrācijas procedūru EMA kopš 4. marta. Šobrīd preparāts reģistrēts 68 pasaules valstīs, kuru iedzīvotāju kopskaits pārsniedz 3,5 miljardus cilvēku.
Nesen Krievijas Veselības ministrija saņēma piedāvājumu no ES apspriest iespēju pieslēgt valsti pie Eiropas kopējās Covid-sertifikātu sistēmas. ES oficiālais pārstāvis Maskavā Markuss Ederers norādīja, ka likumdošana ļauj Eiropas Komisijai atzīt trešajās valstīs izsniegtus vakcinācijas sertifikātus.
Galīgais lēmums par pretkovida preparātu savsarpēju atzīšanu vēl nav pieņemts.
Ziņu lente
0