Viedoklis

Krievija sāks pārdot bezpilota lidaparātus: kas tos iepirks?

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasНовейший ударный беспилотник "Охотник" совершил первый совместный полет с Су-57
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksa tehnoloģiskais līmenis ļauj nodrošināt virkni tuvējo un tālo ārvalstu ar mūsdienīgiem konkurētspējīgiem bezpilota lidapaarātiem.
Trieciena bezpilota lidaparātu (BPLA) "Orion" sērijveida ražošanai likti pamati zinātnes pilsētā Dubnā. Rūpnīca, kas laidīs klajā vairākus desmitus dronu gadā, top rekordīsā termiņā – tā sāks darbu jau šī gada novembrī. Kompāniju grupas "Kronshtadt" dronu eksports sāksies nākamgad, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Par Krievijas debiju starptautiskajā bezpilota lidaparātu tirgū pieņemts uzskatīt neseno līgumu par BPLA "Orlan 10" piegādēm Mjanmai. Tomēr Krevijas prezidenta palīgs militāri tehniskās sadarbības jautājumos Vladimirs Kožins jau 2017. gada rudenī atzīmēja, ka valsts izskata vairāk nekā 50 pieteikumus BPLA piegādēm ārvalstīm. Toreiz bezpilota tehnika aizņēma ne vairāk kā 3% KF bruņojuma eksporta kopējā apjomā. Triju gadu laikā daudz kas mainījies uz labo pusi, un šodien mūsdienīgos Krievijas BPLA gaida triumfāla ekspansija tuvākajās un tālākajās ārvalstīs.
Первый полет новейшего беспилотного летательного аппарата Охотник - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2020
Viedoklis
Kāpēc Krievijas bezpilota "Okhotnik" tik ļoti satrauc ASV un NATO
Bezpilota aparātu būves nozare ir pati tehnoloģiskākā un ātrāk augošā pasaulē. Protams, arī Krievijā tai velta īpašu uzmanību. Rezultāti ir daiļrunīgi – starptautiskā izstāde "IDEX 2021" Abūdabī februārī iezīmēja ārvalstu partneru lielāko interesi pie Krievijas stendiem par trieciena un izlūkošanas bezpilota tehniku.
Bruņojuma eksporta jomā Maskava tradicionāli ieņem otro vietu pasaulē – apmēram 15% tirgus. KF produkcija nepiekāpjas Rietumu priekšā taktiski tehnisko īpašību ziņā, bet cena ir zemāka. "Rosteh" vadītājs Sergejs Čemezovs konstatēja, ka Krievijas BPLA izceļas ar mākslīgā intelekta integrāciju. Piemēram, trieciena drons spēj patstāvīgi identificēt mērķus, veikt tēmēšanu un apšaudi. Salīdzinājumam: Turcijas BPLA "Bayraktar", tik populārus karadarbībā Karabahā, vada operators stabila radiosignāla attālumā. Elektronisko "smadzeņu" tiem tikpat kā nav. Tas nav tehnoloģiskais ideāls, un "Krievijas savaldīšanas"plānos var ieņemt nišu līdzās lokam un bultām.

"Orlan 10" – mazs, veikls, spēcīgs

Cīņās Sīrijas teritorijā savas iespējas teicami nodemonstrēja Krevijas drons "Orlan 10". Bruņojumā tas uzņemts kopš 2010. gada. Aparāts spēj līdz 18 stundas "karāties" gaisā. Kreisera ātrums – 110 km/h. Efektīva un uzticama mašīna ar trīsmetrīgu spārna vēzienu, maksimālo pacelšanās masu līdz 16 km un lietderīgo kravu – 4,5 kg.
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Krievijas "Okhotnik" – salīdzinājums ar ASV, Turcijas un Izraēlas droniem
"Orlan 10" izlūkdarbības modifikācija nodrošina stabilu datu pārraidi līdz 140 km attālumā. lietderīgās kravas nodalījumā var ievietot dažādas iekārtas, dienas un infrasarkanās kameras, iekārtas trīsdimentiju kartogrāfijai un lāzera mērķa rādītājus – artilērijas uguns korekcijai un raķešu sistēmu tēmēšanai. Turklāt "Orlan 10" komplekta (trīs droni, kravas automašīna un vadības stacija) cena ir salīdzinoši zema.
Pat amerikāņu žurnāls "Forbes", kam nemaz nepatīk teikt komplimentus Krievijas ARK, uzskata "Orlan 10" par cīņas apstākļos pārbaudītu "darba zirdziņu".

Vidēja augstuma "Orion"

Krievijas trieciena BPLA "Orion E" speciālisti dēvē par turku "Bayraktar""slepkavu" tirgū un labāko piedāvājumu starptautiskajā tirgū rādītāja "cena-kvalitāte-aparāta intelektualizācija" ziņā. Krievijas armijas bruņojumā komplekss uzņemts ar nosaukumu "Aidinieks". Arī tas pārbaudīts kaujās – aviācijas uzlidojumos teroristiem Sīrijā.
"Orion" ir vidēja augstuma aparāts, gaisā spēj turēties līdz 24 stundas. Trieciena modifikācijā tam ir universāls komplekss – nevadāmās un koriģējamās aviobumbas, dažādas vadāmas raķetes – stacionāro un mobilo virszemes mērķu, bruņutehnikas, pretinieka transporta un dzīvā spēka likvidācijai.
Истребитель ВВС США F-15E - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Viedoklis
Kāpēc Pentagons atsakās no iznīcinātājiem F-35A un trieciena droniem Reaper
Maksimālā pacelšanās masa – 1150 kg, kreisera ātrums – 200 km/h, maksimālais augstums – 7 km. Celtspēja – 200 kg. "Rosoboroneksport" atzīmēja, ka "Orion" ir unikālas taktiski tehniskās īpašības un militārās iespējas, kā arī vērā ņemams eksporta potenciāls. Tas noteikti būs pieprasīts NVS valstīs.

Smagais "Altius"

Jaunais smagais trieciena BPLA "Altius" aviācijas uzbrukuma līdzekļus pirmo reizi pielietoja 25. jūnijā – tas nometa bumbas pa virszemes mērķiem poligona izmēģinājumu gaitā. Turpinās aparāta iespēju pārbaude ar dažādu tipu munīciju, kas paredzēta tanku, viegli bruņotas tehnikas, artilērijas pozīciju, pretinieka dzīvo spēku dislokācijas pozīciju likvidācijai. "Altius" arsenāls ietver brīvi krītošās, koriģējamās un vadāmās maza kalibra aviobumbas, kā arī vadāmās raķetes.
Smagās klases aparāts pieder pie vidējā augstuma BPLA ar ilgu lidojuma laiku – līdz divas diennaktis. Tā pacelšanās svars – apmēram sešas tonnas, spēj nest vairāk nekā tonnu lietderīgās kravas. Dronam ir divi turbopropelleru dzinēji, spārna vēziens – 30 metri, maksimālais augstums – līdz 14 kilometri.
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Viedoklis
Krievijas Su-57 pabīdīs malā ASV lidmašīnas bruņojuma tirgū
Dronam "Altius" ir vairākas modifikācijas, satelīta sakaru sistēma, kas ļauj vadīt to globālā attālumā. Kaujas darbības rādiuss – apmēram 3500 km. Speciālisti prognozē, ka aparāts ar attīstīto bruņojuma kompleksu pārspēs labākos vispasaules paraugus debesīs un starptautiskajā tirgū.

Spēcīgais "Okhotnik"

Krievijas BPLA "Okhotnik" tikai nesen pacēlies spārnos, attīsta intelektu un uzbrukuma iespējas. Tomēr jau tagad tas apsteidz analoģiskos konkurentus visā aviācijas un militāro īpatnību spektrā. Tas spēj pārrakstīt trieciena aviācijas stratēģiju un taktiku.
Salīdzinājumam līdzās jaunajam dronam jānoliek pašas smagākās klases mūsdienīgās ārvalstu mašīnas – Izraēlas IAI Eitan, turku Bayraktar Akinci, amerikāņu MQ-9А Reaper. Pie tam darbības rādiusa, ātruma un trieciena iespēju ziņā salīdzinājums nenāks par labu konkurentiem. Tam ir nebijušas iespējas no attāluma un bruņojuma spektra viedokļa, spēj uzņemt iekšējos nodalījumos izlūkošanas līdzekļus un vairāk nekā sešas tonnas bumbu vai "gaiss-virsma" un "gaiss-gaiss" tipa raķešu, pārvietojot tās vairāk nekā 5000 km attālumā. Kravas celtspējas ziņā tuvākais drons – IAI Eitan var uzņemt tikai divas tonnas munīcijas (uz piekares, tātad tas parādīsies pretinieka radaros). Tātad cīņas apstākļos viens "Okhotnik" aizvietos trīs līdzīgas klases mašīnas. Mazpamanāmā aparāta pielietojuma joma – tāli izlūkošanas lidojumi un precīzi triecieni pretinieka aizmugures dziļumā.
Многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2020
Viedoklis
Krievijas iznīcinātājs Su-57 iekaro pasauli. Kas notiks tālāk?
"Okhotnik" ir turboreaktīvais dzinējs, tam ir "lidojošā spārna forma". Garums – 14 metri, spārna vēziens – 19 metri, pacelšanās masa – apmēram 20 tonnas. Kreisera ātrums – 1000 km/h, divarpus reizes pārsniedz tuvākā konkurenta, MQ-9А Reaper maksimālās iespējas (480 km/h). Domājamie praktiskie "griesti" – 20 km.
"Okhotnik" galvenā iespēja – spēja strādāt pakļautā aparāta statusā ar 5. paaudzes iznīcinātāju Su-57.
Iepriekš amerikāņu žurnāls "Forbes" ziņoja: atšķirībā no ASV GKS aparāta MQ-9 Reaper, Krievijas izlūkošanas un trieciena drons paredzēts nevis kaujām ar dumpiniekiem bez PGA, bet gan īstiem konfliktiem. Īpaši "Okhotnik" vajadzībām tiek izstrādātas "gaiss-gaiss" un "gaiss-virsma" tipa hiperskaņas vadāmās raķetes. Krievijas kara aviācija jaunos precīzos šāviņus saņems 2021. gadā. AAK vadītājs Jurijs Slusars pastāstīja, ka "Okhotnik" sērijveida piegādes GKS sāksies 2024. gadā. Pēc tam aparāts jau varēs iziet pasaules bruņojuma tirgū, tāpat kā Su-57 – eksporta modifikācijā.

Krievijas eksporta perspektīvas

Bezpilota aviācijas attīstību visā pasaulē stimulēja dronu plašais pielietojums ASV un Izraēlas armijās kara operācijās Persijas līča rajonā, Dienvidslāvijā, Tuvajos Austrumos. Dronus ražo vairāk nekā 50 valstis, tomēr vēl nesen par bezpilota aviācijas dzimteni tika uzskatīta Izraēla un ASV. Krievija bezpilota tematiku attīstīja lēni, tomēr ļoti pārliecinoši.
Lielāko daļu dronu tirgus aizņems militārie aparāti. Šajā jomā gaidāma asa tehnoloģiju un mārketinga cīņā, tomēr Krievija neapšaubāmi kļūs par svarīgu bezpilota aparātu piegādātāju.
Ziņu lente
0