Politika

Tad ES pienāks gals: bijušais Polijas premjers aprakstīja sabrukuma scenāriju

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Европейского совета Дональд Туск на саммите Европейского Союза в Брюсселе
Председатель Европейского совета Дональд Туск на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 19.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjers solīja man, ka viņi nekad nepametīs Eiropas Savienību, bet pēc pusgada sākās Brexit: Eiropadomes eksprezidents un bijušais Polijas premjers pastāstīja par to, kas var novest pie ES sašķelšanās.
RĪGA, 19. jūlijs - Sputnik. Bijušais Eiropas Padomes priekšsēdētājs un bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks sarunā ar telekanālu TVN24paudis, ka dažu Eiropas Savienības dalībvalstu rīcība ļauj pieļaut domu, ka Eiropas Savienība var izjukt, ziņo RIA Novosti.
"Ja būs vairāk valstu, kuras tā vai citādi kaitēs Eiropas Savienībai, tad organizācijai var pienākt gals," pieļāva politiķis.
Tusks uzskata, ka jau tiek veikta graujoša darbība. Un galvenās "barvedes" ir Polija un Ungārija. Viņš uzskata, ka Polijas izstāšanās no ES ir visai reāla. Un, ja Polija pametīs kopienu, tas vājinās Eiropas Savienību.
Модератор презентации Валдайского доклада, главный редактор журнала Россия в глобальной политике Федор Лукьянов - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
Ukraina, bēgļi, Brexit, pandēmija: eksperts par Eiropas integrācijas krahu
Tusks arī atzīmēja, ka starp dažām Eiropas Savienības valstīm jau kādu labu laiku ir vērojama politisko attiecību krīze, taču diez vai sabrukums notiks "parīt". Kaut notikumi mēdz attīstīties ļoti strauji.
Kā piemēru politiķis min seno sarunu ar Deividu Kameronu, kurš tolaik bijis Lielbritānijas premjerministrs. Pēc Tuska vārdiem Kamerons viņam apliecinājis, ka Lielbritānija nekad neizstāsies no ES, bet pēc pusgada, pēkšņi izsludinājis Brexit.
Kāpēc Tusks nosauc Poliju par ES sabrukuma sākumpunktu? Tam ir zināmi priekšnosacījumi.
Atgādinām, ka ES tiesa norādīja Polijai uz to, ka tās grozījumos likumos par tiesām un Polijas Augstāko tiesu iekļauti punkti, kas neatbilst ES likumdošanai, tostarp apdraud valsts tiesu sistēmas neatkarību, un to rezultātā valstī vairs nebūs tiesnešu, kuru viedoklis atšķiras no parlamenta valdošā vairākuma pozīcijas.
Флаг Франции - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2021
Politika
Vai Francija pametīs Eiropas Savienību? Le Figaro žurnālists pareģo Frexit
Polijai lika novērst šos pārkāpumus, pretējā gadījumā valsts tiks sodīta. Atbildē valsts ģenerālprokurors, tieslietu ministrs Zbigņevs Zebro apsūdzēja ES Tiesu politiskā pasūtījuma pildīšanā, un pārmeta ES "augstprātību un koloniālo viedokli par Poliju".

Arī latviešu nacionālisti pareģo sabrukumu

Interesanti, ka par Eiropas šķelšanos runā arī latviešu nacionālisti. Viņi to sauc par "vērtību auksto karu".
Nacionālās apvienības pārstāvis Rihards Kols intervijā "Diena" pasūrojās par koordinācijas trūkumu starp parlamentu un Ārlietu ministriju, tostarp attiecībā uz Ungāriju, kuru Eiropas Savienība kritizēja par nepareizu attieksmi pret seksuālajām minoritātēm, raksta Bb.lv.
"...vēl joprojām Latvijas politiskajā vidē ir cīņas par vienu vai otru vērtību orientāciju. Nacionālā apvienība ir par tradicionālajām vērtībām, par ģimeni, mēs redzam, ka citi politiskie spēki, kas ietilpst valdības koalīcijā, izceļ citas sociālās grupas," paudis deputāts.
Turklāt viņš atzīmēja, ka "frontes līnija" ir redzējums par ES kopumā. Viņš uzskata, ka, lai samazinātu spriedzi, "Briselei ir jāpārstāj kļūt par tādu kā progresīvu klubu, kas pieprasa vēl lielāku integrāciju no dalībvalstīm".
Kols uzskata, ka Brisele vēlas ieviest "pātagas un burkāna" politiku, draudot tiem, kuri neatbalsta "progresīvos" uzskatus, ar ekonomiskajām sankcijām.
"Tas ir tiešā veidā saistīts ar ES fundamentāliem attīstības virzieniem – vai tā ir federatīva Eiropa, vai tomēr paliek dalītās kompetences. Un es domāju, ka te arī ir tā vērtību sadursme," noslēgumā teica Kols.
Ziņu lente
0