Latvijā

Ārzemēs dzīvojošā latviete pastāstīja par problēmām ar digitālo sertifikātu

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Pāriet pie mediju bankas Ветеринар держит в руках шприц с препаратом "Карнивак-Ков" от COVID-19 в ветеринарной клинике в Москве
 Ветеринар держит в руках шприц с препаратом Карнивак-Ков от COVID-19 в ветеринарной клинике в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 18.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc atvaļinājums Latvijā nav kļuvis par labāku Latvijas valstspiederīgās ideju, kas vakcinējusies ASV.
RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Meksikā dzīvojošā latviete Zane atbrauca atvaļinājumā uz Latviju un atklājusi, ka savā valstī nevar saņemt digitālo sertifikātu, lai gan ASV saņēmusi vakcīnu Moderna. Par šo problēmu pastāstīja raidījumā "Bez Tabu", raksta Rus.tvnet.lv.
Meksikā vakcinācija ir "garš process", tāpēc pēc vakcīnas Zane devusies uz ASV, kur viņai iepotēja "Moderna" preparātu. Zane nolēma, ka Latvijā viņai nebūs nekādu problēmu un aizbrauca uz dzimteni baudīt atvaļinājumu.
 Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Pasaulē
PVO: pasaule stāv uz koronavīrusa trešā viļņa sliekšņa
Latvijā sieviete vēlējās apmeklēt Zvejnieksvētkus un pamieloties restorānos, taču saskārās ar to, ka nevar dabūt QR kodu.
Zane informēja, ka Latvijā viņai nepiešķir digitālo sertifikātu, jo viņa nav vakcinējusies Eiropā. Lai gan ASV sievietei bija izsniegta balta papīra kartīte, uz kuras norādīta informācija par personu, vakcinācijas fakts un informācija par saņemto vakcīnu. Sievietei uz rokām ir vienīgais dokumenta eksemplārs, taču QR koda tajā nav.
"Es vēl prasīju, varbūt, ka ar savu vakcinācijas kartīti un personu apliecinošu dokumentu kaut kur varu iet, bet atbilde bija, ka ne. Vajag QR kodu un viss. Citas opcijas nav," stāsta Zane.
Saskaņā ar likumu, ja cilvēks ir vakcinēts ārvalstīs ar vienu no Eiropas Zāļu aģentūrā (EMA) reģistrētajām vakcīnām un ietilpst konkrētu cilvēku grupā, kurai valsts apmaksātu Covid-19 vakcīnu Latvijā, viņam ir visas tiesības vērsties Nacionālajā veselības dienestā (NVD) ar iesniegumu, lūdzot izveidot digitālo sertifikātu.
Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Pasaulē
Piespiedu vakcinācija Covid-19 profilaksei ES: ko lēmusi Brisele
Iesniegumam jāpievieno dokumenti, kas apliecina vakcinācijas faktu ārvalstīs.
Šķiet, ka viss ir vienkārši, bet NVD izskata iesniegumus mēneša laikā, taču šajā gadījumā cilvēkam nav tik daudz laika gaidīt.
"Mēnesi es negaidīšu! Savu vienīgo dokumentu es arī nesūtīšu. Nav man vēl biļetes atpakaļ, bet vasaras beigās plānoju doties atpakaļ," stāsta Zane.
NVD atzīmē, ka jūsu vakcinācijas dokumentā būtu redzamam jūsu vārdam, dzimšanas datumam un informācijai par saņemto vakcīnu.
No 1. jūlija Eiropas Savienībā pilnā apjomā sāks darboties Covid-19 sertifikātu sistēma. Sertifikātā būs norādīta informācija par to, ka cilvēks ir vakcinēts, ir pārslimojis Covid-19 vai arī ir nesen saņēmis negatīvu testa rezultātu. Pēc ES ieceres, šādi sertifikāti palīdzēs novērst diskrimināciju un ļaus paātrināt atgriešanos pie iedzīvotāju normālas pārvietošanās starp Eiropas Savienības valstīm.
Люди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2021
Latvijā
Bez vakcīnas nav uzvaras: Latvijas iedzīvotājus mudinās vakcinēties
Patlaban Covid-19 sertifikātu sistēmai pievienojās 20 no 27 Eiropas Savienības valstīm.
Plānots, ka sertifikātus varēs saņemt arī ieceļotāji no trešajām valstīm, kuri saņēmuši Eiropas Savienībā autorizētas vakcīnas (kuru skaitā pagaidām neietilpst Krievijā izstrādātie preparāti).
Ziņu lente
0