Viedoklis

"Zog veseliem ešeloniem". Kā Pentagonā "sazāģē" aizsardzības budžetu

© Stacy Jonsgaard/U.S. Air Force via APAmerikāņu iznīcinātājs F-15 Fighting Falcon
Amerikāņu iznīcinātājs F-15 Fighting Falcon - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miljardiem dolāru, ko Pentagons atvēlēja afgāņu armijas apmācībām un ekipēšanai, vienkārši izkūpējuši gaisā.
Pie tā daļēji vainojama korupcija Pentagonā un budžeta līdzekļu izšķiešana. Par to, kā Pentagonā "sazāģē" aizsardzības budžetu, stāsta portāla RIA Novosti analītiķis Andrejs Kocs. Tagad amerikāņi pamet Afganistānu un atstāj aiz muguras totālu haosu – talibi jau ieņēmuši lielāko daļu valsts lauku teritorijas un gatavojas ielenkt lielākās pilsētas.

Nauda smiltīs

Kā zināms, visvairāk zog tur, kur visvairāk naudas. Amerikāņi ar lielāko militāro budžetu pasaulē nav nekāds izņēmums. Gadu no gada Pentagons nevar atskaitīties par miljardiem dolāru, kas iztērēti nezin kam. Tagad speciāla Kongresa komisija aplēš, kādi līdzekļi iztērēti 20 gadu laikā Afganistānā. Agrākās pārbaudes jau liek secināt: pats ilgākais karš ASV vēsturē ir pārvērties par melno caurumu budžetā.
Армия США во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pentagons atdod "Bagramas" aviobāzi: vai sabiedrotie paspēs pamest Afganistānu?
Iepriekšējais audits tika organizēts 2019. gadā. Afganistānas atjaunošanas lietu speciālā ģenerālā inspektora (SIGAR) komisija noskaidroja: kopš 2008. gada ASV šajā valstī uzbūvējušas vai iepirkušas kapitālos aktīvus 7,8 miljardu dolāru vērtībā, pie tam 6,5 miljardus piešķīris Pentagons. Tomēr aptuveni 30% no šīs summas – 2,4 miljardi – ir vienkārši pazuduši. Par tiem iepirktie aktīvi nav ekspluatēti, izmantoti neatbilstoši saviem mērķiem vai vienkārši pamesti. Daudz ko banāli "sazāģēja" apakšuzņēmēji.
Piemēram, amerikāņi finansēja policijas akadēmijas būvdarbus sievietēm Bamiana provincē, - gandrīz septiņus miljonus dolāru. Ēku uzcēla, tomēr Afganistānā aizliegts apmācīt sievietes darbam varas profesijās.
Liela partija transporta lidmašīnu Afganistānas GKS vajadzībām par gandrīz pusmiljardu dolāru izrādījās nepiemērotas ekspluatācijai, tās nodeva metāllūžņos. Par pusmiljonu dolāru uzbūvētā slimnīca Parvana provincē stāvēja tukša: nebija mēbeļu un iekārtu, lai arī naudu šiem nolūkiem piešķīra.
© REUTERS / MOHAMMAD ISMAILAfganistānas karavīri apsargā ASV aviobāzi Bagramā karaspēka izvešanas dienā
Афганские солдаты охраняют ворота американской авиабазы Баграм в день вывода Американских войск из Афганистана 
 - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Afganistānas karavīri apsargā ASV aviobāzi Bagramā karaspēka izvešanas dienā
SIGAR atskaitē ir gluži pārsteidzošas lietas. Piemēram, no desmit līdz 43 miljoniem dolāru aizgāja vienai degvielas uzpildes stacijai kaut kur Afganistānas laukos. Vismaz 150 miljonus iztērēja krāšņu villu celtniecībām amerikāņu komandieriem, lai arī šai naudai vajadzēja stiprināt Afganistānas ekonomiku. Vēl desmitiem miljonu aprijušas nerealizētās programmas rūpniecības modernizācijai un derīgo izrakteņu ieguvei.

"Netīrie" aizmugures darbinieki

Nepabeigtas skolas, pamesti militārie objekti, ēkas bez elektrības un iekšējās apdares, lēts asfalts uz jaunām automaģistrālēm, nekvalitatīvs ekipējums, formastērpi un bruņojums... Dīvaini, tomēr daudzi Afganistānas valsts varas institūti vēl aizvien turas uz infrastruktūras, ko radījuši padomju speciālisti pirms vairāk nekā 30 gadiem. Nav iespējams pat aptuveni aplēst, cik daudz naudas savās kabatās sabāzuši negodīgi apakšuzņēmēji, lobētāji un finansisti no Vašingtonas. Runa ir vismaz par deviņciparu summu.
Боевики радикального движения Талибан в Афганистане
 - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Politika
Lavrovs informēja par situācijas strauju pasliktināšanos Afganistānā
ASV militārais budžets gandrīz nekad neatbilst Pentagona reālajiem izdevumiem. Piemēram, tikai 2018. gadā vien neatkarīga pārbaude Pentagonā konstatēja, ka vairāk nekā 800 miljoni dolāru izšķiesti nezin kam. Auditu veica pazīstamā kompānija Ernst & Young. Speciālisti pārbaudīja Aizsardzības ministrijas aizmugures pārvaldes finanšu dokumentāciju un neatrada nevienu dokumentu, kas skaidrotu izdevumus 465 miljonu apmērā. Nekādi nav dokumentēti 384 miljoni, atvēlēti tekošajiem projektiem. Pentagona aizmugures pārvalde vien tērē apmēram 40 miljardus dolāru gadā – tikai nedaudz mazāk par visu Krievijas militāro budžetu. Šos līdzekļus tērē 25 tūkstoši darbinieku, kuri izpilda 100 tūkstošus militāro pasūtījumu diennaktī. Milzīgs lauks korupcijai. Kongresa pārskats liecina, ka aizmugures darbinieku kabatās nozūd liela daļa neiegrāmatotās budžeta naudas.

Vairāk nekā tūkstotis lietu

Summas, ko Vašingtona piešķīrusi nacionālajai aizsardzībai un kas pazudušas miglā, ir pavisam fantastiskas. 2020. gadā amerikāņu mediji vērtēja, ka melnais caurums Pentagona grāmatvedībā sasniedzis 35 triljonus dolāru. Portāls YahooFinance vēsta, ka tādu summu resors iekļāvis "grāmatvedības uzskaites korekcijās". 2018. gadā bija mazāk – 30,7 triljoni.
Protams, viss nav nozagts – tas būtu vienkārši neiespējami. Ekonomisti uzskata, ka ar grāmatvedības korekciju palīdzību Aizsardzības ministrijas finanses tiek apzināti saputrotas. Šajos 35 triljonos iekļautas summas, ko, pārvietojot starp kontiem, ieskaitīja divas, trīs, pat četras reizes.
Американские военные на юго-востоке Афганистана - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Amerikāņu karavīri Afganistānas dienvidaustrumos
Acīmredzot, Pentagonan tas ir ļoti ērti. Resora finanšu nepārskatāmība ļauj iztērēt nopietnu naudu apšaubāmām programmām, nebīstoties no kontroles. Rietumu mediji gandrīz nekad nesauc vārdā konkrētus korumpantus un budžeta naudas izzadzējus.
2017. gadā ASV Jūras spēkos izcēlās skandāls. Desmitiem aktīvā dienesta un atvaļināto virsnieku apsūdzēja par kukuļu ņemšanu valsts pasūtījumu realizācijā, slepenas informācijas atklāšanu un dažādām mahinācijām ar iepirkumiem. Lietas ierosinātas pret gandrīz 440 cilvēkiem.
Pēc izdevuma Government Executive datiem, no 2013. Līdz 2017. gadam tiesas ASV izskatījušas vairāk nekā tūkstoti ar krāpšanos un korupciju Pentagonā saistītas lietas. Kriminālvajāšanai pakļauti 1087 darbinieku. No atbildētājiem iekasētas soda naudas 368 miljonu dolāru apmērā, 370 miljoni atgūti ar restitūcijas palīdzību, 63 – ar īpašuma konfiskāciju.
© REUTERS / Afghan Presidential PalaceAfganistānas prezidents Ašrafs Gani vizītē Bagramas aviobāzē
Президент Афганистана Ашраф Гани во время визита на авиабазу Баграм - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Afganistānas prezidents Ašrafs Gani vizītē Bagramas aviobāzē
Neskatoties uz lielāko aizsardzības budžetu pasaulē, ASV militāro būvdarbu jomā saskaras ar tādām pašām problēmām, ko risina citas, ne tik bagātas valstis.
Naudas "sazāģēšana", līdzekļu iztērēšana neatbilstošiem mērķiem, kļūdainas prioritātes finansējumā – tādi ir ASV Bruņoto spēku neatņemami atribūti. Vienkārši to labprāt cenšas noklusēt.
Ziņu lente
0