Viedoklis

Politisks harakiri: Lietuvas prezidenta izteikums var maksāt viņam karjeru

© REUTERS / Ints KalninsLietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas paziņojumu preses konferencē daudzi nespēja pienācīgi novērtēt.
Pirmo reizi Gitans Nausēda par savu "tradicionālo orientāciju" izteicās teleuzrunā, netieši atbalstot plašo pasākumu - "Lielo gājienu ģimenes aizsardzībai", atzīmēja Sputnik Lietuva autors Vladimirs Matvejevs. Toreiz pār valsts vadītāju bira LGBT aprindu un viņu rupora Andrusa Tapina lāsti. Tagad prezidents savu domu atkārtoja.
"Es neparakstītu (likumu "Par partnerattiecībām" – red.), jo tajā bija gandrīz unificēti laulību un partnerattiecību jēdzieni, proti, tur minētais jēdziens, pēc būtības, bija gandrīz pielīdzināts laulībām," Nausēda pastāstīja preses konferencē.
Заседание Европейского Совета в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Pasaulē
Eiropas Komisija izvirzījusi ultimātu Ungārijai pēc likuma par LGBT propagandu
Tātad viņš atklāti nostājās pret LGBT-vērtībām, tāpat kā Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans. Kas tas ir – "drosminieka neprāts" vai Nausēda ir saklausījis visā pasaulē augošo vilni – aktīvu pretestību pagaidām vēl "netradicionālās seksuālās orientācijas" jaukumu agresīvajai propagandai?
Atgādināsim, ka Seima pavasara sesijā valdošā Brīvības partija iesniedza likumprojektu "Par partnerattiecībām", ar kura starpniecību Lietuvas likumdošanā tika ieviests jēdziens "neitrāla attieksme pret dzimumu". Šis likums kļūtu par pirmo soli LGBT-vērtību popularizācijai visās sabiedriskās dzīves sfērās, līdz pat pirmskolas un skolas izglītībai.
Pirmajā lasījumā pietrūka tikai divu balsu, lai pārietu pie nākamās fāzes – apspriešanas komitejās un komisijās. Zīmīgi, ka pret projektu nobalsoja vairāk nekā desmit konservatori – acīmredzot, viņi atceras, ka partijas nosaukumā ir "Kristīgie demokrāti".
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans  - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
LGBT propaganda bērniem – Eiropas oficiāla vērtība
Savukārt liberāļi likuma pirmo izgāšanos uztvēra ar smīnu un paziņoja, ka rudenī atkal to iesniegs Seimā, tikai ar nelielām korekcijām. Tātad mēģinās vienkārši nogurdināt pretiniekus. Ja ne tā, tad šitā. Un cer, ka izdosies tradicionālās ģimenes piekritējiem Lietuvā iepotēt patiesi eiropeiskas vērtības.
Dažu nepakļāvīgo savaldīšanai minēs piemēru – Vašingtonas soļus. Tagad pār visām ASV vēstniecībām līdzās zvaigžņoti svītranaijam lepni plīvo varavīkšņainais. Septiņkrāsu propaganda aktīvi darbojās arī nesenā Eiropas čempionāta futbolā laikā, bet geju parāde Tbilisi izprovocēja kārtējo politisko krīzi.
Tātad Gitans Nausēda, paziņojot, ka būtu ar savu gribu apturējis pat Seima pieņemto likumu "Par partnerību" jau izvilcis no maksts zobenu priekš harakiri.
"Lai cik grūti klātos, mēs cenšamies runāt ar cilvēkiem, uzklausīt viņu viedokli, mēģināt būvēt tiltus starp dažādām sabiedrības grupām. Manuprāt, tas ir vienīgais ceļš pretī risinājumam. Esam jau vairākkārt teikuši: papūlēsimies likuma līmenī noregulēt viena dzimuma cilvēku kopdzīvi un izdarīsim to ar cieņu, kā neatkarīga valsts, atbilstoši mūsu situācijai, situācijai Seimā un tā tālāk," Nausēda paskaidroja savu domu.
Protesta akcija Parīzē - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Viedoklis
Sekss, meli un politika: kā Francijā nogalina tēvus
Trešais atklātais paziņojums par nevēlēšanos pieņemt LGBT-vērtības katoliskajā Lietuvā var novest pie tagadējā prezidenta politiskas pašnāvības. Eiropas struktūrās no viņa sāks vairīties, rādīt ar pirkstu, - tā tagad klājas Orbanam. Pēc tam tālu vairs nebūs vispārēja Lietuvas obstrukcija, līdz pat struktūrfondu dotāciju atņemšanai.
Nesen noskaidrojās, ka Eiropas Komisija atteikusies piešķirt Ungārijai naudu ekonomikas atjaunošanai pēc pandēmijas, ņemot vērā likumu par LGBT propagandas aizliegšanu nepilngadīgo vidū. Ja kaut kas tamlīdzīgs notiks ar Lietuvu, prezidentam varēs pasludināt impīčmentu kā valsts varavīkšņoto interešu nodevējam.
Ziņu lente
0