Viedoklis

Kas notiek ar cilvēkiem, kas inficējušies ar diviem koronavīrusa štammiem uzreiz

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasReanimācijas palāta
Reanimācijas palāta  - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaulē fiksēti vairāki divu koronavīrusa paveidu inficēšanās gadījumi. Zinātnieki rūpīgi pēta koinfekcijas gadījumus un to sekas.
Pasaulē fiksēti vairāki divu koronavīrusa paveidu inficēšanās gadījumi. Viena paciente mirusi. Tomēr zinātnieki nesteidz ar slēdzieniem. Par to, kas notiek koinfekcijas gadījumā un kā mainās Covid-19 gaita, portālā RIA Novosti stāsta Tatjana Pičugina.

Neseni dubultas infekcijas gadījumi

3. martā Alstas pilsētas (Beļģija) katoļu klīnikā nonāca 90 gadus veca sieviete. "Kritienu sērijas rezultātā," pauž hospitalizācijas oficiālais iemesls. Vīrusu infekcijas simptomu viņai nebija, bet PĶR tests uzrādīja koronavīruss.
Slimniecei nebija grūtību ar elpošanu, skābekļa līmenis bija normā. Pēc tam stāvoklis strauji pasliktinājās, un piecas dienas vēlāk sieviete jau bija mirusi.
Pēcnāves tests uzrādīja divus SARS-CoV-2 paveidus. To dēvē par koinficēšanu. Pirmais paveids — B.1.1.7 (alfa), agrāk pazīstams kā britu paveids. Otrs — B.1.351 (beta), jeb DĀR paveids. Abi varianti bija reģistrēti Beļģijā, paciente varēja inficēties no diviem dažādiem cilvēkiem, kur tieši – nav zināms. Sieviete dzīvoja viena, nebija vakcinējusies. Acīmredzot, viņai vēl nebija pienākusi rinda – kampaņa valstī sākās decembra beigās.
Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Kad Latvijai pāri velsies Covid-19 "Indijas" paveida vilnis
Tas bija viens no pirmajiem dokumentētajiem koinficēšanās gadījumiem. Beļģu zinātnieki par to pastāstīja Eiropas Klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā, kas notika pirms dažām dienām tiešsaistē. Viņi nevarēja konstatēt, vai nāvi izraisījusi koinfekcija. Tomēr atzīmēja, ka, domājams, šī parādība nav līdz galam novērtēta.
Tagad saņemtas ziņas par vēl septiņiem šāda veida gadījumiem Bangkokā. Testēšanas gaitā lielā nometnē strādnieku vidū tika fiksēti divu paveidu – alfas un deltas – nesēji. Delta ziemā parādījās Indijā, pavasarī izraisīja spēcīgu epidēmijas vilni un ātri ieņēma dominējošo vietu pasaulē.
Pacientu stāvoklis bažas neizraisa. Domājams, inficēšanās ar diviem paveidiem notikusi lielā kopmītnes iemītnieku skaita un pārapdzīvotības dēļ.

Izvirzīta hipotēze

Versiju par koinfekciju izteikuši zinātnieki no ASV, izpētot 25 gadus veca vīrieša atkārtota inficēšanās Nevadas štatā. 2020. gada martā viņam parādījās vīrusu infekcijas simptomi. Nekādu slimību, kas padarītu smagāku Covid-19 gaitu, viņam nebija, pacients ātri izveseļojās. Tomēr maija beigās pašsajūta no jauna pasliktinājās – drudzis, klepus, galvassāpes, caureja.
 Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Pasaulē
PVO: pasaule stāv uz koronavīrusa trešā viļņa sliekšņa
Patogēnu genoma analīze parādīja, ka paveidi bija dažādi. Tas ir pirmais dokumentētais Covid-19 atkārtotas inficēšanās gadījums ASV. Agrāk ziņas par līdzīgu gadījumu saņemtas no Ekvadoras. Abos gadījumos atkārtotā slimība noritēja smagāk.
Tomēr amerikāņu zinātnieki sniedza vēl vienu skaidrojumu – inficēšanās ar diviem paveidiem uzreiz. Tādā gadījumā jāpieļauj, ka pirmās analīzes laikā paveids B izvairījies no testa. Otrās analīzes laikā paveids A jau gājis bojā.

Ļoti ilgs kovids

Pirmie klīniski pierādītu koinfekciju aprakstīja Portugālē. Martā slimnīcā ieradās 17 gadus veca pusaudze ar vīrusu infekcijas simptomiem. Deviņas dienas vēlāk viņas stāvoklis pasliktinājās, bija nepieciešama intensīva ārstēšana. Deviņas dienas vēlāk pacienti izrakstīja ar saturāciju 99% apmērā, taču ar apstiprinošu PĶR testu – meitenei bija vajadzīga pašizolācija.
Divus mēnešus vēlāk viņa atkal nonāca slimnīcā ar līdzīgiem simptomiem, sāpēm krūtīs. Par laimi, drīz vien viss pārgāja. Tomēr zinātnieki izdalīja patogēnu genomus dažādos laika periodos ņemtos paraugos. Tajos bija līnijas 20A koronavīrusa varianti, kas dominēja Lombardijā (Itālija) un Portugālē, kā arī citas līnijas mutanti – 20B, kas plaši izplatījās Eiropā.
Ампулы вакцины Гам-Ковид-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Krievijā
Pētījums parādīja "Sputnik V" efektivitāti pret jauniem paveidiem
Zināms, ka vīrusi daudzkārt mutē ilgi slimojošu pacientu organismā. Taču ne šajā gadījumā. 20A un 20B līnijas ir ģenētiski tālas viena no otras, radušās dažādos laikos. Kad pacientei parādījās pirmie simptomi, viņa jau bija inficēta ar tiem, uzskata raksta autori. Tikai viņiem neizdevās fiksēt otru paveidu.
Zinātnieki pieļāva, ka jauktā infekcija izraisījusi meitenes ilgstošo un smago slimību. Turklāt ģenētiskā analīze neuzrādīja predispozīciju uz smagu kovida formu. Visu šo laiku par slimnieci rūpējās māte. No tuviniekiem inficējās tikai viņa, slimību pārcieta ilgi.
Pagaidām datu ir ļoti maz, slēdzieni būtu pāragri. Domājams, kaut kādas atkārtotas inficēšanās patiesībā slēpj koinfekciju, vienkārši to nefiksē testēšanas laikā. Zinātniekiem vēl jānoskaidro, kā notiek jauktā infekcija, kā divi koronavirusa paveidi vienā organisma maina simptomus un slimības gaitu, kāpēc notiek recidīvi, vai tādas eksotikas gadījumā vakcīnas ir efektīvas.
Набережная в курортном городе Нячанг во Вьетнаме. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
"Britu" un "Indijas" koronavīrusa paveidi apvienojās Vjetnamā
Vienu no nedaudzajiem pētījumiem šajā jomā veikuši zinātnieki no Kolumbijas universitātes. No 2016. gada ziemas līdz 2018. gada pavasarim viņi Ņujorkā veica sezonas koronavīrusu infekcijas testus 191 cilvēkiem. Toreiz par Covid-19 vēl nebija ne runas. Divpadsmit pacienti inficējās vairākas reizes, septiņi viņu vidū – vienlaikus ar dažādiem elpceļu vīrusiem.
Ziņu lente
0